marți, 27 noiembrie 2012

Publicat la 11/27/2012 04:28:00 p.m. de Anonim

Risc ridicat de cancer la prostată la bărbaţii care consumă câte o băutură răcoritoare carbogazoasă zilnic

Bărbaţii care consumă echivalentul unei sticle mici de băuturi răcoritoare carbogazoase sunt supuşi unui risc mai mare de cancer la prostată.

Aceasta este concluzia unui studiu medical suedez făcut public luni, citat de AFP şi preluat de Agerpres. "Printre bărbaţii care consumă multe băuturi răcoritoare carbogazoase sau alte băuturi care conţine zahăr adăugat, am constatat un risc de cancer la prostată mai mare cu circa 40%", a explicat Isabel Drake, doctorandă în medicină şi co-autoare a studiului. 
Analiza, care urmează să apară în următoarea ediţie a American Journal of Clinical Nutrition, se bazează pe datele obţinute din monitorizarea a peste 8.000 de bărbaţi din regiunea Malmo (sudul Suediei), cu vârste între 45 şi 73 de ani, timp de 15 ani în medie. Autorii studiului au analizat în detaliu alimentele şi băuturile consumate de bărbaţi. 
Cei care au consumat câte o sticlă mică (33 ml) de băuturi răcoritoare carbogazoase au avut în final un risc cu 40% mai ridicat de a dezvolta forme grave de cancer la prostată, care necesită tratament. 
Totodată, cei care au avut un regim alimentar bogat în orez şi paste au avut cu 31% la multe şanse de a dezvolta doar forme benigne, permiţând deseori tratarea. Acest risc a fost cu 38% mai ridicat pentru cei care au consumat cantităţi mari de zahăr la micul dejun, potrivit cercetării. 
Studii anterioare au arătat că chinezii şi japonezii care trăiesc în SUA, cea mai mare ţară consumatoare de băuturi răcoritoare carbogazoase din lume, dezvoltă într-o proporţie mai mare forme de cancer la prostată decât conaţionalii lor rămaşi în ţările de origine. 
O cercetare aprofundată privind reacţia la diferite regimuri alimentare în funcţie de bagajul genetic ar face posibilă "adaptarea recomandărilor în termeni de alimentaţie şi de băuturi pentru anumite grupuri cu riscuri ridicate", a afirmat Drake.    Trimite prin e-mail