sâmbătă, 3 noiembrie 2012

Publicat la 11/03/2012 06:46:00 p.m. de Redacţie

Ioan Axente: „Cu voinţă, poţi să răstorni munţii !”

Pentru fiecare dintre noi vine un moment în care simte că trebuie să facă un pas înainte. E şi cazul social-democratului Ioan Axente, al cărui nume este strâns legat în ultimele două decenii de activitatea Oficiului pentru Protecţia Consumatorului Sibiu. Ştie şi crede că poate să rezolve mai multe pentru comunitate, consideră că a dobândit experienţa necesară în relaţiile cu oamenii, iar asta l-a determinat să meargă mai departe. Ioan Axente candidează în Colegiul nr. 4 pentru Camera Deputaţilor.


Autor: Alex PÎNTEA

Colegiul în care Axente îşi doreşte un fotoliu de deputat este cel în care a câştigat, acum patru ani, şeful său de partid, care între timp a renunţat la calitatea de parlamentar. „Încerc să conving alegătorul să fie alături de mine. Am o sarcină grea şi nu doresc să-l fac de ruşine pe preşedintele Consiliului Judeţean. Voi lupta cu toate puterile mele”, a explicat candidatul. Pe de altă parte, Ioan Cindrea s-a declarat foarte încrezător în şansele colegului său, adăugând că acesta este un candidat redutabil, însă se prezintă „foarte modest”. Potrivit sondajelor interne, Axente este creditat cu un scor electoral de 52 la sută.

În faţa alegătorilor

Candidaţii USL Sibiu au fost prezentaţi, sâmbătă, într-o conferinţă de presă de la sediul PSD Sibiu. Pentru toţi membrii şi simpatizanţii USL, mai multe evenimente de lansare publică vor fi programate în ultimele zile dinaintea startului oficial al campaniei. Astfel, Ioan Axente se va putea face cunoscut alegătorilor din colegiul său pe data de 8 noiembrie, începând cu ora 19.00, la Casa de Cultură a oraşului Agnita, potrivit calendarului stabilit de partid.

Un copil normal

Copilăria în satul natal de pe Valea Hârtibaciului a fost una fericită pentru Ioan Axente. Născut în Beneşti, comuna Alţâna, acesta îşi aminteşte că a fost marcat de trecerea la şcoala de la oraş, acolo unde vacanţa nu prea mai era vacanţă. „Trecerea mea de la şcoala de la ţară la cea de la oraş, diferenţa dintre  pretenţiile şi exigenţele profesorilor de la sat şi cei de la oraş m-au marcat cel mai mult. Dacă, la sat, vacanţa era vacanţă, la oraş în timpul vacanţelor trebuia să rezolvăm zeci de exerciţii şi probleme. Mai mult, era o revistă, «Gazeta de matematică», din care trebuia să rezolvăm cât mai multe probleme, era zestrea noastră de activitate cu care ne prezentam în faţa profesorilor la începerea noului an”, îşi aminteşte Axente.

Prin filtrul minţii

Liceul în Sibiul anilor ‘70 a fost unul de căutări pentru acesta. Încerca să se orienteze spre o meserie care ulterior să îi placă şi să o poată stăpâni. A plecat apoi la Timişoara, pentru a studia zootehnia. „În timpul liceului, cauţi să deschizi ochii şi să te orientezi spre o meserie care ţi se potriveşte şi consideri că o poţi stăpânii. E greu, dar cu voinţă se rezolvă multe. În timpul facultăţii, lucrurile se văd altfel. Începi să-ţi cunoşti potenţialul, îţi fixezi ţinte pe care să le atingi. Ca elev şi student nu pot să spun că am excelat. Am căutat să înţeleg problemele, să le trec prin filtrul minţii şi să mă folosesc de ele în viaţă”, mărturiseşte el.

Aproape de oameni

A revenit apoi la Sibiu, iar timp de 13 ani a lucrat în cadrul Laboratorului LAREX Sibiu. De aici, a trecut la Oficiul pentru Protecţia Consumatorului, unde activează şi în prezent. Nu se consideră încă un om împlinit şi spune că mai are destulă energie pentru a atinge şi acest deziderat.  ,,La vârsta mea, nu pot să spun că sunt un om împlinit, mai am destule resurse, energii ca să ajung să mă consider implinit şi voi merge până la capăt mână în mână cu destinul. Lucrurile care îmi dau satisfacţie sunt cele făcute semenilor din toată dragostea, să văd pe chipul lor bucurie, urmată de o vorba bună. Ca şi persoană responsabilă, atât faţă de familie, cât şi faţă de cariera profesională, caut ca să duc toate sarcinile la bun sfârşit, chiar dacă uneori timpul este insuficient”, se descrie hârtibăceanul.

Politica e a cetăţenilor

În toamna acestui an, Ioan Axente a acceptat să intre în cursa pentru Parlamentul României. Candidatura reprezintă o provocare şi este convins că poate face legi în folosul comunităţii. „Sincer să fiu, este o provocare pentru mine şi cred că pentru oricine ar fi. Mă simt onorat de un astfel de statut, care de altfel mă şi obligă în faţa semenului şi caut să nu-l dezamăgesc. Consider că şi contribuţia mea la bunul mers al ţării este necesară, făcând legi drepte şi în folosul comunităţii, ţinând cont de nevoile oamenilor. Dacă până acum am făcut politica consumatorilor de bunuri şi servicii, le-am apărat drepturile lor legitime, în continuare doresc să fac politica  cetăţenilor, să fac legi în folosul lor şi consider că am suficientă experienţă vis-à-vis de viaţă în general”, a mărturisit Axente, într-un interviu acordat Monitorului de Mediaş.

Mizează pe experienţă

A intrat în politică atunci când a considerat că a acumulat experienţa necesară pentru a face politica pentru oameni. E foarte optimist şi ştie că peste ani vrea deja un al doilea mandat de parlamentar. „În politică am intrat după ce am trecut prin responsabilităţi cu privire la protecţia consumatorilor, considerând că am acumulat destulă experienţă ca să trec să fac politica cetăţeanului, politici care în final au cam acelaşi scop, o stare de confort mai bună. Peste patru ani, mă văd la un început de nou mandat, în condiţiile în care am un bagaj de probleme ale oamenilor din colegiu rezolvate, în aşa fel încât să pot sta în faţa lor şi să nu-mi fie ruşine”, anticipează Axente.

Sibian get-beget

Ioan Axente s-a născut pe 4 noiembrie 1956 în satul Beneşti, comuna Alţâna, din judeţul Sibiu. A urmat cursurile şcolii generale cu clasele I-IV în satul său natal, clasele V-VI în Alţâna, iar apoi restul gimnaziului la şcoala generală nr. 15 Sibiu. A continuat cu  Liceul Agricol din Sibiu şi Facultatea de de Zootehnie şi Medicină Veterinară Timişoara, secţia Zootehnie. Ulterior, a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Academiei Informatizate pentru Studii Economice, de Drept şi Administraţie din Alba Iulia. În perioada 1980-1993, a lucrat în cadrul Laboratorului LAREX Sibiu, iar ulterior la Protecţia Consumatorilor Sibiu, ajungând până în poziţia de comisar şef.

Ioan AXENTE | candidat Camera Deputaţilor: „Lucrurile care îmi dau satisfacţie sunt cele făcute semenilor din toată dragostea, să văd pe chipul lor bucurie, urmată de o vorba bună. Sunt o persoană ambiţioasă, responsabilă, am încredere în semenul meu şi îl privesc cu prietenie, acord mult credit oamenilor şi încerc pe cât posibil să-i ajut. În ce priveşte cele două laturi ale mele, calităţile şi defectele, nu mă pot exprima, deoarece pot să fiu subiectiv şi atunci las la latitudinea semenilor mei să mă caracterizeze. Mă bucură când aud lucruri bune despre mine şi mă întristez când aud lucruri urâte, om perfect şi fără greşeli nu există.”

Trei oraşe, 20 de comune

Colegiul electoral nr. 4 pentru Camera Deputaţilor cuprinde oraşele Agnita, Copşa Mică şi Dumbrăveni, precum şi comunele: Alţâna, Axente Sever, Bârghiş, Biertan, Brădeni, Bruiu, Chirpăr, Hoghilag, Iacobeni, Laslea, Marpod, Merghindeal, Micăsasa, Mihăileni, Moşna, Nocrich, Şeica Mare, Şeica Mică, Târnava şi Valea Viilor.



    Trimite prin e-mail