sâmbătă, 27 octombrie 2012

Publicat la 10/27/2012 10:02:00 a.m. de Redacţie

Un altfel de politician: Cristian Marian

Face politică din liceu şi asta pentru că mama lui este primar de 12 ani în comuna Brateiu. De profesie inginer diplomat cu specializare în domeniul gazelor naturale, Cristian Marian şi-a propus să ajungă în Parlamentul României la alegerile din această toamnă. Pasionat de cinematografie şi istorie, acesta visează la o Românie mai bună şi crede că fiecare poate pune umărul la o schimbare reală. 


Autor: Alex PÎNTEA

Un băiat mereu curios. Aşa a fost şi aşa a rămas Cristian Marian. I-a plăcut să înveţe, motivat fiind de părinţii care i-au repetat mereu că doar aşa va ajunge departe. „Deși eram destul de neastâmpărat, cum sunt de altfel toți băieții, în ceea ce privește școala mereu am fost un elev de notă maximă. Asta datorită părinților care de mic mi-au spus că altceva nu am de făcut decât să învăț, pentru că așa voi ajunge departe, iar acum le dau dreptate. Am avut opt ani la rând premiul I, am fost bursier la facultate și eram - ca și acum - mereu curios. Este una din trăsăturile pe care le-am păstrat din copilărie”, se destăinuie Cristian Marian pentru cititorii Monitorului de Mediaş.



A ales să rămână în ţară

Tânărul este absolvent al Facultăţii de Inginerie „Hermann Oberth” din Sibiu, cu specializarea Transport Distribuție și Depozitare Hidrocarburi. La scurt timp după finalizarea studiilor, Cristian Marian şi-a început cariera la firma medieşeană Dafora, în anul 2006. Fiind primul său loc de muncă, i-a rămas aproape de suflet. Un an mai târziu, s-a angajat la Romgaz, acolo unde lucrează şi în prezent. „La Dafora, fiind primul job, mi-a rămas si cel mai apropiat de suflet, iar colegii de acolo îmi sunt prieteni apropiaţi şi astăzi. Am avut interviuri la Romgaz, la Schlumberger, la MI Swaco, companii importante din domeniul meu. Am reuşit în 2007 la Schlumberger şi Romgaz. Am rămas aici pentru că era acasă. Dincolo, jobul presupunea plecarea definitivă din țară și nu am acceptat așa ceva. Tinerii trebuie să rămână și să construiască aici”, insistă Marian.

Politica se face încă din şcoală

Era în liceu când a cochetat prima dată cu politica. Era şi greu să nu se întâmple acest lucru, în condiţiile în care mama lui conduce de mai bine de 12 ani destinele comunei Brateiu.  În 2009, s-a înscris în PDL şi a decis să se implice activ. „În politică am intrat oficial în 2009, dar politică fac din clasa a XII-a, din 2000, pentru că am o mamă primar, deci politica era la ordinea zilei acasă la noi. Motivul a fost unul simplu: nemulțumirea la adresa clasei politice. Nu sunt genul de om care să aștepte din parte cuiva ceea ce își dorește. Și atunci am spus: OK, vrei o schimbare? Implică-te. Am rămas 100% fidel acelui crez și sincer chiar am văzut o schimbare producându-se la Mediaș în ultimii trei ani, chiar în partidul din care fac parte. Politica la Mediaș se face la alt nivel decât în 2009, cel puțin la noi în organizație. Exemplul clar este cadidatura a doi tineri pentru Parlamentul României”, este de părere tânărul aspirant la Camera Deputaţilor.

Cristian Marian, alături de Teodor Neamţu

Echipă de tineri

A ales să candideze pentru un fotoliu de deputat datorită încrederii pe care colegii o au în el, dar şi pentru că este conştient că o schimbare în ceea ce înseamnă clasa politică poate veni doar din interior. Practic, echipa din spatele său reprezintă cea mai bună motivaţie pentru această candidatură. „Tot ceea ce am început acum câțiva ani în cadrul organizației de tineret și am construit alături de colegii mei s-a concretizat prin această nominalizare venită din partea conducerii PDL Mediaș. Am acceptat știind exact ce mă așteaptă, știind cât de greu este drumul pe care am început să merg, dar nefiind niciodată descurajat de toate acestea. Dimpotrivă, sunt motivat, am o echipă de tineri extraordinari alături de mine și experiența acumulată în toți anii în care am participat la training-uri pe teme politice în țară și în străinătate mă face să fiu foarte încrezător că voi reuși. Nu am ales să candidez în nume personal, cât în numele unei idei, unui țel căruia m-am dedicat total în ultimii ani și anume șansa tinerilor de a construi o Românie mai bună. Noi asta încercăm să facem”, explică el.

Are timp pentru toate proiectele

Pentru Cristian Marian, familia, cariera profesională și toate celelalte activități se împletesc aproape perfect. Explicaţia este simplă - are alături de el persoane care îl sprijină și îi sunt alături în tot ceea ce face.  Se consideră un om împlinit şi asta pentru că a reuşit în tot ceea ce şi-a propus să facă. În calitate de reprezentant pentru partea de nord a județului Sibiu a Asociației Youth Evolution, cu sediul principal la Sibiu, a derulat mai multe proiecte menite să îi facă pe tineri să se implice mai mult în viaţa comunităţii din care fac parte. „Proiectul care în momentul de față are toată atenția mea este schimbarea clasei politice și formarea unui nou gen de politicieni care să demonstreze că se poate și altfel. Sunt sigur că voi reuși”, crede ambiţiosul politician.

Dedicat celor din jur

Atunci când are timp liber, îi place să şi-l petreacă alături de prieteni. O parte însemnată, însă, este dedicată activităţii din cadrul partidului, dar şi organizaţiei non-guvernamentale din care face parte. Printre hobby-urile sale se numără istoria şi cinematografia. „Sunt un mare fan al cinematografiei. Ador filmele bune, chiar dacă mai rar întâlnite în ultima vreme. O mare parte a timpului liber îl dedic activităților din ONG-uri, din partid unde alături de colegii mei tineri desfășurăm activități, la nivel local și nu numai, adresate tuturor categoriilor de vârstă”, povesteşte Cristian Marian.

Tot mai sus

Calităţile sale i-au câştigat nu doar respectul colegilor din organizaţia de tineret, ci şi încrederea „seniorilor” democrat-liberali. Aşa se face, că pentru parlamentarele din decembrie lui Cristian Marian i s-a încredinţat misiunea de a candida din partea Partidului Democrat Liberal pentru colegiul electoral nr. 3. Cu puţin noroc, peste patru ani va fi „la Parlament, ca și deputat cu încă două luni de mandat”, speră tânărul. „Chiar cred în echipa asta de tineri din care fac parte și în care am crescut. După cei patru ani nu mi-am impus nici o limită. Cât de sus posibil. Plecând de jos și trecând prin toate etapele, chiar poți cunoaște problemele cu care se confruntă fiecare și pe care se așteaptă să le rezolvi”, conchide el.


Inginer din 2006

Cristian Marian are 30 ani şi s-a născut la Mediaş pe 4 octombrie 1982. A urmat cursurile şcolii generale din Brateiu, iar ulterior Liceul Teoretic „Stephan Ludwig Roth”, pe care l-a absolvit în 2001, având cea mai mare medie din clasa sa. A urmat Facultatea de Inginerie „Hermann Oberth” din Sibiu, specializarea Transport Distribuție și Depozitare Hidrocarburi, pe care a absolvit-o în 2006 cu titulatura de inginer diplomat. În plan politic, Marian are în spate trei ani de pregătire în țară și în străinătate - la Bruxelles, Berlin şi Munchen.

Cristian MARIAN | candidat Camera Deputaţilor: „Îmi place să fiu eu un exemplu pozitiv înainte de a critica pe alții. Vrei ceva pozitiv, vrei o schimbare în bine? Nu aștepta de la alții ceea ce tu ar trebui să faci. Sunt un tip foarte optimist, văd mereu și partea plină a paharului. Prea multă lume vede doar ce e negativ și se grăbește să critice. Și eu critic, dar încerc să o fac constructiv, altfel rezultatul e zero.”



    Trimite prin e-mail