vineri, 12 octombrie 2012

Publicat la 10/12/2012 02:00:00 p.m. de Redacţie

Dan Caba: „Să câştigi bani într-o zi în care te-ai şi distrat e o tentaţie”

UPDATE: Din cauza vremii nefavorabile, organizatorii au decis să amâne concursul. Acesta se va desfăşura peste două săptămâni, pe 27 octombrie. "Vom reveni cu informaţii! Mulţumim pentru înţelegere, weekend frumos", a postat pe Facebook echipa de organizare Dianthus şi Rotary.

„Comoara cetăţii Mediaş”, competiţia organizată de către voluntarii Asociaţiei de Turism şi Ecologie „Dianthus”, este gata de start. Zeci de tineri s-au înscris într-o aventură care îi va purta prin mijlocul naturii, le va testa limitele, curajul, îndemânarea, spiritul de orientare, rezistenţa şi precizia. Despre noutăţile ediţiei din acest an, Monitorul a stat de vorbă cu Dan Caba.

Reporter: „Comoara cetăţii Mediaş” a ajuns la cea de-a cincea ediţie. Putem vorbi deja de tradiţie.
Dan Caba: Într-adevăr, este a cincea ediţie a „Comorii cetăţii Mediaş”, un concurs de aventură deosebit şi pentru Mediaş şi cred că pentru toată ţara. Este un concurs gândit pentru elevi pe două categorii de vârstă, elevi de şcoală generală şi elevi de liceu. Am încercat să combinăm şi să aducem în acest concurs mai multe provocări. El se desfăşoară într-un cadru natural, în pădurile şi poienile pe care le avem în jurul Mediaşului, nişte zone frumoase pe care multă lume nu le-a parcurs niciodată, iar într-un fel încercăm să le arătăm.
Reporter: Cui se adresează, practic, concursul ?
Dan Caba: Concursul se adresează elevilor cu vârste între 10-14 ani la prima categorie, respectiv între 15-19 ani la cea de-a doua categorie. Pot fi elevi din Mediaş, dar şi din împrejurimi, noi suntem deschişi şi îi primim pe toţi cu drag. Am avut şi anul trecut elevi din Dumbrăveni şi nu numai.


Tiroliana, cea mai spectaculoasă probă

Reporter: Prin ce probe trebuie să treacă participanţii ?
Dan Caba: Sunt mai multe probe. Cred că cea mai aşteptată şi cea mai spectaculoasă este cea de tiroliană. Este vorba de acea traversare peste o vale legat într-un ham pe un cablu de oţel cu o lungime de aproximativ 80 de metri şi la o înălţime de 15-20 de metri. Este o probă plină de adrenalină, dar datorită echipamentului profesional nu are ce să se întâmple, iar după prima încercare toată lumea vrea să încerce şi a doua oară. Mai sunt însă şi alte probe, cum ar fi trasul la ţintă cu arma de paintball - pe care sunt convins că nu multă lume a încercat-o. În acest an am introdus proba de tir cu arcul, una care nu a mai fost la noi în concurs, proba clasică de orientare cu busola pe un traseu de aproximativ un kilometru. Concurenţii, folosind busola şi având anumite grade şi distanţe, trebuie să descopere şase-şapte puncte de control sau posturi. Mai încercăm să organizăm o probă de „aventură” i-am spus noi. Vrem să creăm un pod indian, între doi pomi să treacă pe un cablu de oţel ţinându-se de o coardă, plus câteva probe de îndemânare cu nişte cauciuri suspendate la diferite înălţimi. Siguranţa este deplină, avem echipament profesional, totul este foarte bine gândit. Noi suntem acolo pentru a-i ajuta, iar la finalul zilei toată lumea să fie sănătoasă şi entuziasmată că a petrecut o zi deosebită.

Nimeni nu se rătăceşte

Reporter: În spatele concursului se ascunde o muncă de echipă. Ce ne puteţi spune despre aceasta?
Dan Caba: Noi, membrii Dianthus, ne-am mobilizat în fiecare an foarte bine şi le mulţumesc colegilor mei pentru sprijinul acordat. Trebuie să vă gândiţi că suntem undeva la aproape 30 de voluntari implicaţi în ziua concursului, care tocmai asta fac: asigură buna desfăşurare şi siguranţa participanţilor.
Reporter: Aţi avut vreun incident în anii anteriori ?
Dan Caba: Am avut surpriza neplăcută ca într-un an anumite marcaje să fie furate, rupte, cert este că au dispărut, iar atunci copiii au greşit traseul. Au avut însă numărul nostru de telefon, iar toată lumea a terminat cu succes. Până acum, pot să spun că nu am avut nici cea mică rănire, nici cel mai mic incident neplăcut, pentru că am încercat să instruim foarte bine participanţii, să îi învăţăm să respecte natura şi să aibă grijă de ei.


În fiecare an, un alt traseu

Reporter: În fiecare an alegeţi alt traseu ?
Dan Caba: Da, e mereu altul, tocmai pentru a dinamiza concursul, pentru a aduce ceva nou, pentru a nu le facilita celor care au mai participat deja să câştige mai uşor. Cred că asta e un plus. Pădurea e foarte frumoasă acum, iar traseul pe care l-am pregătit şi în acest an e foarte frumos, o să fie foarte vizibil, marcat cu dungi alb-roşii. Startul şi finişul o să fie în zona Greweln, acolo vom organiza proba de tiroliană. Părinţii pot veni să vadă cum se desfăşoară, iar cei care nu au avut curajul să se înscrie la concurs să vadă ce se întâmplă, să vadă ce fel de oameni suntem noi, cei de la Dianthus, poate vor să se înscrie şi ei.
Reporter: Am înţeles că e un concurs de echipe. Vă rog să detaliaţi.
Dan Caba: Doar de echipe de câte doi. Avem trei categorii - masculin, feminin şi mixt. Fiecare echipă are avantajul ei. Mai trebuie spus că este un concurs gratuit, iar cu ajutorul colaboratorilor şi partenerilor noştri oferim premii în bani. Aceştia sunt Club Rotary Mediaş, Direcţia Municipală pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret, dar şi Clubul Lions şi Farmacia Comay. Fiecare şi-a adus contribuţia, fără ei nu se poate desfăşura concursul. Oferim câte 200 de lei pentru fiecare loc I, 150 de lei pentru locul al doilea şi 100 de lei pentru poziţia a treia. Cred că, pentru copii, să câştigi 200 de lei într-o zi în care te-ai şi distrat e o tentaţie. 
Reporter: Cum aţi promovat acest concurs ?
Dan Caba: Am fost în şcoli, am discutat cu elevii, am pus afişe. Pe site-ul nostru, www.dianthus-medias.ro, se poate găsi regulamentul şi toate datele legate de concurs.

VIDEO: ediţia 2008 (sursa: Youtube)
    Trimite prin e-mail