sâmbătă, 27 octombrie 2012

Publicat la 10/27/2012 02:30:00 p.m. de Redacţie

Bătălie mare pentru un parc “reciclat”


Un loc de relaxare realizat în totalitate din module de paleţi. Mese, suporturi pentru biciclete, grătare, un ecran de proiecţie, aparatură de iluminat, toate integrate perfect în natură, cu ajutorul proiectului revoluţionar Pallet Picnic Park. Asta ar putea avea Mediaşul, dacă obţine primul loc în competiţia “Oraşul Reciclării”, iniţiată de Eco-Rom Ambalaje.


Autor: Alex PÎNTEA

În cursă s-au înscris 20 de municipalităţi. “În cele 20 de locaţii-cheie înrolate la luptă,mâ populaţia are acces la serviciile de colectare selectivă a deşeurilor prin cele peste 7.500 de containere speciale pentru plastic-metal, hârtie şi sticlă, puse la dispoziţie de Eco-Rom Ambalaje. Fie ca cei mai responsabili şi perseverenţi să învingă!”, spune Sorin Cristian Popescu, directorul general Eco-Rom Ambalaje.

20 de oraşe

Competiţia a început marţi, la nivel naţional, promotorul ei fiind cea mai importantă organizaţie de preluare de la agenţii economici a obligaţiei de reciclare şi valorificare a deşeurilor de ambalaje. „În bătălia pentru titlu, pe frontul deschis în perioada 1 septembrie 2012 - 28 februarie 2013, s-au înrolat 20 de locaţii-cheie în care Eco-Rom Ambalaje susţine dezvoltarea serviciilor de colectare selectivă: Alexandria, Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Cluj, Craiova, Deva, Focşani, Iaşi, Mediaş, Roman, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Slobozia, Târgu Jiu, Tulcea, Zalău, inclusiv Sectorul 1 şi Sectorul 6 Bucureşti”, au precizat organizatorii.

Calitate şi cantitate

Iniţiativa Eco-Rom Ambalaje îşi propune să implice şi să mobilizeze primăriile pentru ca serviciile de colectare selectivă a deşeurilor de ambalaje să se desfăşoare în cele mai bune condiţii şi cantităţile colectate să înceapă să crească. „Am lansat această competiţie sub forma unei bătălii imaginare între primării, pentru a le stimula interesul pentru colectarea selectivă a deşeurilor de ambalaje. Rolul autorităţilor locale este unul semnificativ, mai ales în contextul creşterii obligaţiilor de reciclare a deşeului menajer impuse de recentele modificări ale legislaţiei europene, respectiv româneşti. Este vorba despre reducerea lunară, cu 15 la sută, a cantităţii de gunoi depus pe groapă şi reciclarea a 50 la sută din deşeul menajer până în 2020”, explică Sorin Cristian Popescu, directorul general Eco-Rom Ambalaje.

Cerinţe obligatorii

Câştigătorul acestei competiţii va fi declarată localitatea care va colecta selectiv cea mai mare cantitate de deşeuri de ambalaje. Totodată, aceasta trebuie să deţină un sistem de colectare selectivă de calitate, respective pubele de colectare accesibile populaţiei, cu un aspect curat şi îngrijit şi deşeuri de ambalaje depuse separat corect.

Premiu interesant

La finalul celor şase luni, localitatea victorioasă va primi titlul de „Oraşul Reciclării” şi marele premiu, o zonă de picnic complet amenajată conform noii legi a picnicului intrată în vigoare. Este vorba despre proiectul „Pallet Picnic Park”, desemnat cel mai eco-creativ proiect de amenajare a unei zone de picnic în cadrul competiţiei Eco-Rom Ambalaje „Picnic Design 2012”. „Zona de picnic va fi implementată în primul trimestru al anului viitor şi va fi un spaţiu inedit, realizat în totalitate din module de paleţi din lemn: locurile de relaxare, mesele, suporturile pentru biciclete, grătarele, ecranul de proiectat filme, zonele de iluminat, toate elementele se încadrează perfect în cadrul natural, fiind totodată extrem de practice pentru activităţile de recreere în aer liber”, dezvăluie reprezentanţii Eco-Rom.



    Trimite prin e-mail