joi, 2 august 2012

Publicat la 8/02/2012 01:04:00 p.m. de Anonim

Festivalul de film revine la Mediaş! „Crulic”, prezentat în cadrul competiţiei MECEFF 2012


Cea de-a doua ediţie MECEFF – Mediaş Central European Film Festival, unicul festival din România consacrat cinematografiilor ţărilor vecine cu România, va avea loc la Mediaş, în perioada 2-8 septembrie.

Autor: Aurelian LUNGU

După o primă ediţie (5-11 septembrie 2011) ce s-a bucurat de mult succes – peste 7.000 de spectatori şi 150 de regizori, actori, scenarişti, critici de film, distribuitori, alţi specialişti din cinematografie, sau jurnalişti în cele şase spaţii de proiecţie din Mediaş (Sala Traube, Cinema Mediensis, Sinagoga, Piata Primariei), Dumbrăveni şi Târnăveni, cea de-a doua ediţie îşi propune să confirme, dar şi să continue în acelaşi spirit: peste 40 de filme de lungmetraj, scurtmetraj şi documentar, din cele şapte ţări central-europene (Cehia, Slovacia, Slovenia, Austria, Ungaria, România, Polonia) şi nu numai.
La fel ca anul trecut, competiţia celei de-a doua ediţii MECEFF va fi formată tot din şapte filme, toate câştigătoare ale premiilor naţionale anuale acordate de fiecare dintre ţările participante - Cehia, Slovacia, Austria, Ungaria, România, Polonia şi Slovenia. Pe lângă secţiunea competitivă, dublată de o selecţie de titluri de marcă produse în ţările din spaţiul Europei Centrale, MECEFF 2012 propune o serie de evenimente speciale, precum un portret al scenaristului Răsvan Popescu, un program special dedicat regizorului şi scenaristului armean Serghei Parajanov, selecţia preşedintelui festivalului, Radu Gabrea, şi un program axat pe ţara invitată specială a acestei ediţii, SUA, program axat pe artiştii români (Jean Negulesco, Edward G. Robinson etc.) care au reuşit să scrie istorie la Hollywood.

Trailer-ul oficial al peliculei "Crulic - drumul spre dincolo"

Revenind la competiţie, România intră în concurs cu unul dintre cele mai titrate filme româneşti ale anului 2011, „Crulic – drumul spre dincolo”, scris şi regizat de Anca Damian. Construit sub formă de documentar animat, „Crulic” spune povestea românului de 33 de ani care a murit într-o închisoare poloneză. Beneficiind de o animaţie de excepţie, ce bifează extrem de multe stiluri, şi de vocea deopotrivă caldă, tuşantă şi ironică a lui Vlad Ivanov, filmul Ancăi Damian a fost lansat la Locarno, unde a luat menţiunea specială „Don Quixote”, recompensă căreia i s-au alăturat menţiunea specială a competiţiei internaţionale de la Varşovia, menţiunea specială şi premiul juriului ecumenic la Cottbus, Premiul Amnesty la CPH:DOX, premiul FACE la Istanbul, Marele Premiu la Annecy şi premiile GOPO 2012 pentru cea mai bună muzică (Piotr Dziubek) şi cel mai bun sunet (Sebastian Wlodarczyk, Piotr Witkowski).

"Rosa", regia  Wojciech Smarzowski, Polonia

Reprezentantul Poloniei este „Rosa”, al polonezului Wojciech Smarzowski, un film emoţionant ce întoarce publicul în timp, la finele celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a fi martorul haosului ce a marcat viaţa polonezilor din fosta Prusie de Est, aflaţi sub stăpânire sovietică. Prezentat în cadrul celor mai importante festivaluri de gen, de la Pusan şi Mar del Plata, la Palm Springs, Sofia, Istanbul şi Seattle, „Rosa” a cucerit Marele Premiu al juriului şi premiul publicului la Varşovia şi a primit o menţiune specială la Tallinn Black Nights pentru ca, în cadrul galei Premiilor Academiei Poloneze de Film, să cucerească nu mai puţin de şapte statuete, printre care cele pentru cel mai bun film, cea mai bună regie şi cel mai bun scenariu.

"Archeo", regia Jan Cvitkovič, Slovenia

Slovenia propune un film concept fără cuvinte, scris şi regizat de Jan Cvitkovič: „Archeo”, o călătorie a trei oameni pe o planetă; o călătorie unul către celălalt, o călătorie către nucleul lucrurilor. „Archeo” este cea mai veche şi cea mai frumoasă poveste despre o fiinţă umană. „Archeo” este o rugăciune. La polul opus, mizând pe o poveste cât se poate de clasică (un conflict între doi oameni simpli, ale căror vieţi sunt date peste cap de cei care deţin puterea), filmul maghiar „Children of The Green Dragon”, regizat de Bence Miklauzic, a fost deja selecţionat în competiţiile unor festivaluri precum cele de la Varşovia, Moscova, Palic, Sofia, Vilnius sau Pusan.

Tot în competiţia MECEFF 2012, publicul prezent la Mediaş va putea urmări „Die Vaterlosen”, al regizoarei şi scenaristei austriece Marie Kreutzer, o emoţionantă călătorie în trecut, despre apropiere şi singurătate, apartanenţă şi libertate, „Nicky’s Family” (regia Matej Mináč), intrat în competiţie din partea Slovaciei, povestea celei mai mari operaţiuni de salvare din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial şi impactul ei, simţit chiar şi azi, sau „Flower Buds”, scris şi regizat de Zdeněk Jiráský, o cronică a decăderii treptate a unei familii dintr-un mic oraşel cehesc, peliculă laureată cu premiul Fedora la Karlovy Vary.

  • MECEFF - Mediaş Central European Film Festival - este organizat de Ecran Cinema Management, Primăria Mediaş, CNC, Regiunea Târnavelor şi Ministerul Culturii
  • Parteneri media: Monitorul de Mediaş, Cinemagia, Mediaş News, CinemaRx.ro, Liternet, Cinefan, Film Reporter, Blog de cinema
    Trimite prin e-mail