sâmbătă, 14 iulie 2012

Publicat la 7/14/2012 01:18:00 p.m. de Anonim

Teatru în Biserica Sf. Margareta


Premieră absolută a teatrului din Hanovra în cadrul „Orgelsommer 2012” la Mediaş. Actriţa Christiane Hess va juca, mâine seară, în spectacolul „Vrăjitoare, păgâni, sfinţi”.



Autor: Aurelian LUNGU

O mască, un baston, o pană și un jurnal: pentru această plimbare în lumea strălucitoare, fascinant de ridicolă a miturilor nord-germane, actrița Christiane Hess are nevoie doar de câteva obiecte de recuzită. „Cu retorică strălucită, pantomimă încântătoare, de un comic ancestral” (DEWEZET), actrița dezvăluie în fața publicului ei întâmplări uluitoare, dramatice și de o seninătate profundă din imperiul puterilor și miturilor locale, crezute a fi de mult prăfuite: dintr-un simplu baston crește un falnic stejar al vrăjitoarelor (și alte 25 de obiecte), surprinzător - dracul își arde botul, în Munții Deister se petrece o tragedie groaznică de dimensiuni teribile, iar un șobolan opozant bine dispus clarifică odată pentru totdeauna cum s-au petrecut „cu adevăratelea” evenimentele anno 1248 la Hameln: cu totul diferit!

Actriţa Christiane Hess semnează şi textul piesei
pe care o va interpreta la Mediaş | 
foto: M. Letsch 
Mesaj actual într-o Transilvanie multiculturală

Condiția ancestrală a Transilvaniei – păstrată până azi prin multiculturalitatea și multi-confesionalitatea acestui loc – plasează povestea „Vrăjitoare, păgâni, sfinți” într-o atmosferă care deschide drumul spre o nouă interpretare a mesajului artistic. Deși vorbim despre mituri nord germane, spectacolul poate fi jucat oriunde și pentru orice public. „Într-un final, totdeauna este vorba despre om, despre eternul lui mod de a gândi și manifesta, și despre explicarea a ceea ce este de fapt inexplicabil… Pornind de la caracterul universal al acestui spectacol și de la viziunea alternativă a șobolanului din Hameln asupra evenimentelor din trecut, am găsit o conexiune profundă între legendele jucate de actrița germană și regiunea noastră. Vă așteptăm cu drag la o seară de teatru excepțională, apreciată cum se cuvine de public și de presă”, anunţă Gazdag Erzsébet.

Reprezentaţii estivale

Spectacolul prezentat de Theater am Barg şi Christiane Hess, în colaborare cu Gazdag Erzsébet și Biserica Evanghelică Mediaș, va avea loc în incinta Bisericii Evanghelice „Sfânta Margareta” din Mediaș, duminică, începând de la orele 21.00. Textul şi construcţia măştii îi aparţin tot interpretei, regia este semnată de Arnd Rühlmann (asistent regie: Bernd Schramm), iar costumele de Sabine Mech.
    Trimite prin e-mail