duminică, 22 iulie 2012

Publicat la 7/22/2012 03:30:00 p.m. de Anonim

Pericol în apă! Doar Izvorul Dorului şi cel din Greweln sunt potabile


Medieşenii care beau apă de la izvoarele publice îşi riscă sănătatea. Apa celor mai multe dintre fântâni nu este bună de băut, avertizează autorităţile.



Autor: Alex PÎNTEA

Dintre cele 20 izvoare şi fântâni din municipiul Mediaş, doar două se încadrează în STAS. Este vorba de izvorul din zona de agrement Greweln şi cel de la Izvorul Dorului. În cazul izvorului de la ieşirea din municipiul Mediaş spre Sibiu, este de evitat consumul de apă, iar pentru celelalte fântâni analizele chimice şi bacteriologice au scos la iveală faptul că apa se apropie doar de parametri normali ai apei potabile.

În fiecare zi, sute de persoane se aprovizionează
cu apă de la Izvorul Rece
 
Aproape sigură

Conform legilor în vigoare, Primăria Mediaş are obligativitatea să verifice anual potabilitatea izvoarelor şi fântânilor. În municipiul Mediaş, din cele 20 de surse de apă potabilă, izvoare şi fântâni, doar două corespund parametrilor. „Din cele 20 surse pe care le controlăm anual, stricto senso nu se încadrează multe în STAS, însă sunt foarte aproape, abaterile sunt mici. O sursă mai puţin recomandată de a fi folosită este izvorul de la intrare în municipiul Mediaş dinspre Sibiu. Dacă apar parametri periculoşi pentru populaţie, noi întotdeauna atragem atenţia Primăriei”, a explicat Iuliu Fodor, medic primar igienă.

Medieşenii nu ţin cont de avertismente

La izvorul din cartierul Moşnei vin zilnic sute de persoane. Nu ştiu că apa nu este tocmai potabilă, aşa că nu simt nici o oprelişte să o consume. La mică distanţă, pe strada Mureş, fântâna are montată plăcuţa conform căreia apa este nepotabilă. Cu toate acestea, oamenii o beau, pentru că - spun ei - este o apă curată. „Poate scrie că e nepotabilă, noi o bem însă de multă vreme, aşa că nu ne interesează. Dacă nu era bună nu o beam, ia uitaţi ce curată este apa!”, exclamă un medieşean care locuieşte pe strada Mureş. Aceaşi problemă este şi la izvorul de la ieşirea din municipiul Mediaş spre Sibiu: apa nu este potabilă. Lângă izvor există şi o plăcuţă care informează trecătorii despre acest lucru. Totuşi, sute de persoane vin zilnic aici şi se aprovizionează.

Sfatul medicilor

Chiar şi când apa e limpede, ea poate conţine microbi. Dacă vreţi neapărat să o folosiţi, cel mai bine este s-o fierbeţi timp de 30 de minute sau să adăugaţi o tabletă de cloramină la 10 litri de apă. Iar în cazul apariţiei febrei, vărsăturilor, diareei ori erupţiilor pe piele, prezentaţi-vă de urgenţă la medic.
    Trimite prin e-mail