luni, 30 iulie 2012

Publicat la 7/30/2012 08:00:00 p.m. de Redacţie

„Luna Plină” dă fiori


Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la premiera unuia dintre filmele-reper ale cinema-ului horror modern, „The Thing” (regia John Carpenter, 1982). Festivalul „Lună Plină” va sărbători printr-o proiecţie extraordinară în aer liber, la Biertan.


Autor: Dana MUNTEAN

Remake al clasicului omonim produs de Howard Hawks în 1951, „The Thing” a devenit unul dintre cele mai de succes şi mai influente filme horror ale ultimelor trei decenii. John Carpenter, auto-descris cu mult umor drept regizorul care „în Franţa e considerat autor, în Anglia - regizor de filme horror, iar în Statele Unite - vagabond”, a debutat în lungmetraj cu SF-ul cu accente horror„Dark Star” (1974) şi a devenit rapid, graţie unor titluri precum „Assault on Precint 13” (1976), „Halloween” (1978) sau „Escape from New York” (1981), unul dintre maeştrii contemporani ai genului fantastic. Fanii săi sunt invitaţi la Biertan să urmărească o versiune restaurată digital a capodoperei „The Thing”.

„The Thing” (1982) ţine, cel puţin deocamdată,
capul de afiş al programului primei ediţii „Lună Plină”
 

Invazie la Londra

O altă premieră absolută din selecţia primei ediţii „Lună Plină” este „Attack the Block” (regia Joe Cornish). Prezentat în cadrul unor festivaluri importante (Karlovy Vary, Toronto, Locarno sau Sitges - Premiul publicului şi Premiul special al juriului) şi nominalizat la BAFTA pentru cel mai bun debut, „Attack the Block” reprezintă fenomenul anului 2011 în materie de invazii extraterestre, poate şi pentru că de această dată, invazia cu pricina nu mai are loc în America, ci într-un cartier sărac din Londra, iar protagonist nu e „suspectul de serviciu” Will Smith, ci un grup de băieţaşi de cartier descurcăreţi.

Dincolo de dicţionar

Un alt titlu clasic al cinema-ului de gen, proiectat pentru prima dată pe marele ecran din România, tot într-o versiune restaurată digital, este şi musicalul trash „The Rocky Horror Picture Show ” (regia Jim Sharman, 1974). Film ce sfidează, în continuare, orice clasificare şi midnight-movie prin definiţie, acesta reprezintă motivul pentru care s-a inventat, practic, termenul de „film cult”. Enciclopedie ambulantă în materie de cinema de serie B şi ancorat de o distribuţie cel puţin eclectică (Tim Curry, Susan Sarandon, Meat Loaf şi Richard O'Brien), „The Rocky Horror Picture Show” reprezintă o vizionare obligatorie şi o experienţă pe măsură, ne asigură organizatorii.

Să mai şi zâmbim

De asemenea, amatorii de sperieturi ca la carte, dublate de mult umor, pot vedea „Red State”, o satiră horror fără-de-milă semnată Kevin Smith, lansată în premieră mondială la Sundance şi aplaudată în cadrul unor festivaluri precum Locarno sau Sitges şi, în premieră absolută în Europa de Est, „Juan of the Dead”, primul horror cu zombies cubanez, un văr hispanic al de-acum celebrului „Shaun of The Dead”, premiat deja la Festivalul Filmului Fantastic de la Bruxelles sau la Fantasporto.

Unic în România

Prima ediţie a festivalului „Lună Plină”, unicul eveniment din România axat în exclusivitate pe cinema-ul horror şi fantastic, va avea loc în perioada 16-19 august 2012, la Biertan, fiind organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi prezentat de Festivalul Internaţional de Film Transilvania. Selecţia şi programul complet vor fi anunţate începând cu 1 august.
    Trimite prin e-mail