vineri, 8 iunie 2012

Publicat la 6/08/2012 11:12:00 p.m. de Redacţie

PUBLICITATE ELECTORALĂ | Tudor Jeleriu, un primar pentru Mediaş

Am ajuns la sfârşitul campaniei pentru alegerile locale 2012. Personal, cred că cei ce se angajează într-o cursă electorală trebuie să aibă un singur ţel: acela de a-şi pune priceperea şi munca în slujba binelui comunităţii, fie că sunt grupări politice sau persoane independente. Tot ceea ce fac în atingerea acestui scop, toate mijloacele folosite în lupta electorală trebuie să fie corecte şi de o moralitate ireproşabilă. Alegerile locale sau parlamentare sunt, în sine, o investiţie în moralitatea şi profesionalismul celor desemnaţi să conducă un ciclu electoral, comunitaţile din care fac parte şi ţara.
Sună frumos… nu-i aşa ?
Din păcate, cei 22 de ani scurşi de la Revoluţie au demonstrat că moralitatea şi binele comunităţii au fost sacrificate pentru interese materiale, personale sau de grup şi prin desemnarea unor candidaţi incapabili profesional sau prea slabi, pentru a putea duce povara responsabilităţii unei funcţii publice. Efectele acestor acţiuni politice se văd în nivelul actual de trai.
Când am spus de “investiţii politice”, m-am referit şi la partea materială, respectiv la toate cheltuielile băneşti pentru afişe, bannere, fluturaşi, spectacole, emisiuni radio-tv, mitinguri şi să nu uităm de “obligatoriile” cadouri electorale (bani, alimente, bunuri). Întrebarea, normal, ar trebui să fie legată de graniţa dintre normalitate, legalitate şi infracţionalitate. Este greu de spus… Este greu de justificat, un spectacol cu un cost de zeci de mii de euro, pentru o mie şi ceva de spectatori (dintre care jumătate copii).
Cu banii unui astfel de spectacol se pot plăti salariile pentru un an de zile, a doi medici specialişti!
Cu banii unui astfel de spectacol se pot construi sau amenaja locuinţe pentru tineri! 
Cu banii unui astfel de spectacol se pot suplimenta ajutoarele sociale sau bursele pentru elevi.
Câte nu se pot face ?... Gândiţi-vă că este vorba de multe spectacole, de foarte multe materiale electorale şi bineînţeles “cadouri”.
Cum poţi să vii, să ceri votul tinerilor, promiţând discoteci în loc de o şcoală bună, o bursă sau un salariu decent acordat părinţilor şi un loc de muncă la terminarea şcolii?!
Cum poţi să ceri voturi ameninţând funcţionari publici că “nu va rămâne nici mătura în Primărie, dacă vei câştiga”. Ce te califică să îi poţi analiza …?
Cum poţi să ceri voturi spunând că ţi se datorează anumite facilităţi pentru pensionari sau tineri, care sunt oferite, de fapt, conform legii, de un Consiliul local, din taxele şi impozitele plătite tot de noi, cetăţenii.
Într-o astfel de campanie, în care programele au fost lăsate pe locul doi şi au contat mai mult banii băgaţi în afişe, spectacole, excursii, pachete… etc, NU se poate declara cineva “INDEPENDENT”, având în spate un partid sau un grup financiar. În această situaţie statutul de “independent” este o glumă sinistră.
Stimaţi alegători, nu fiţi părtaşi la cumpărarea de voturi, prin astfel de metode. Dacă acceptaţi această situaţie, sunteţi la fel de vinovaţi ca cei care vă mituiesc şi în mod sigur, veţi fi singurii care vor achita facturile…
Este dureros ce am scris. Singura mea mulţumire este că nu am apelat la astfel de “practici”, nici în activitatea politică, nici în activitatea economică. Timp de peste 30 de ani am muncit doar în folosul comunităţii şi am rezultate mult mai bune decât oricare dintre candidaţi. Mă mândresc cu activitatea de inginer constructor şi cu cea de viceprimar.
Ca urmare a faptului că mi-au fost înşelate convingerile politice, am plecat din PSD, la un partid mai mic, PARTIDUL VERZILOR, în speranţa că voi putea dezvolta un proiect politic benefic pentru Mediaş, în calitate de PRIMAR.
Nu am nimic personal cu nici unul dintre candidaţi, însă exceptând practica la locul de muncă al actualului primar, mi se pare că ceilalţi 2 contracandidaţi nu reprezintă o soluţie bună pentru Mediaş, deoarece nu există nici un indiciu de profesionalism sau de realizări în domeniul administraţiei care să îi recomande.
Singura noastră şansă, ca cetăţeni, este ca la fiecare patru ani să nu-i alegem pe cei care nu şi-au făcut treaba, astfel ca cei care “trag sforile” să ştie că vine vremea când electoratul “le confiscă” “jucăria” şi îi trage la răspundere.
VENIŢI LA VOT, AVEŢI ÎNCREDERE ÎN PARTIDUL VERZILOR ŞI ÎN CEI CARE ÎL REPREZINTĂ !

Cu respect, TUDOR JELERIU
    Trimite prin e-mail