miercuri, 23 mai 2012

Publicat la 5/23/2012 08:35:00 a.m. de Redacţie

Tudor Jeleriu pentru Mediaş

M-am născut în comuna Aţel, lângă Mediaş. Din partea tatălui meu sunt urmaş al unor familii de meseriaşi de pe Târnava Mare, cu numele Muntean, din partea bunicii şi Jeler din partea bunicului. Mama se trage din Bucovina. Din partea ei sunt urmaş al unei familii care a preferat să ia drumul pribegiei, decât să rămână sub ocupaţie rusească.
Prima parte a copilăriei, respectiv anul naşterii, 1954, până în 1967, am petrecut-o în comuna Daneş, o comună cu oameni harnici, care au preţuit mult şcoala pentru copiii lor. În 1967 când eram în clasa a şaptea, familia mea s-a mutat la Mediaş. Părinţii mei au activat ca funcţionari în cadrul Spitalului Municipal.
Am continuat şcoala generală, la şcoala St. L. Roth şi liceul tot acolo, la secţia reală.
În 1973 am intrat la Facultatea de Construcţii Cluj-Napoca pe care am absolvit-o în 1977 şi la final am fost repartizat la I.A.C.M. Alba-Iulia. După 8 luni am reuşit să mă transfer la Mediaş, la T.R.C.L., pentru cei mai în vârstă, sau I.A.C.M., după titulatura nouă. Din 1978 până în prezent am activat numai în unităţi economice sau administrative din Mediaş. Am ocupat funcţia de viceprimar în perioada 2001-2004.
Una din cele mai frumoase perioade din activitatea mea ca inginer constructor a fost între anii 1978-1986, când am contribuit la ridicarea a circa 70 de blocuri de locuinţă în cartierul Vitrometan, la construcţia şi finalizarea Şcolii Generale nr. 8, a liceului şi căminelor de la Automecanica şi lucrări de infrastructură aferente.
În 1986 am fost numit şef de şantier la S.C.M. Blejoi, şantierul întâi din Mediaş cu sediul în incinta fabricii de geamuri, cu specific al activităţii: construcţia şi repararea cuptoarelor de sticlă. Acest episod a durat până în ianuarie 1990, când m-am angajat ca inginer la E.G.C.L.
Anii petrecuţi alături de sticlarii vestiţi în toată ţara au fost şi ei foarte frumoşi, pentru că am avut privilegiul să văd pe viu cum se făceau adevărate opera de artă din sticlă sau cristal.
În anul 1991 eram inginer şef la E.G.C.L. şi conform legii am transformat o parte a regiei în societate pe acţiuni cu profil de salubritate, zone verzi, taximetrie, marcaje rutiere şi construcţii.
În 1994 am privatizat societatea împreuna cu 168 de angajaţi. Până în anul 2006 am îngrijit cu cea mai mare atenţie şi profesionalism domeniul public şi mă mândresc că toată lumea aprecia cum arăta oraşul.
În perioada 2001-2004 am ocupat postul de viceprimar al Mediaşului, din partea PSD-ului. Consider că a fost o perioadă foarte bună din activitatea mea pentru comunitate, mai ales pentru faptul că am reuşit să atrag fonduri extrabugetare pentru două lucrări importante şi absolut necesare pentru domeniul public. Este vorba de zidul de sprijin în lungime de 140 m de pe str. Stadionului cu scopul stabilirii versanţilor colinari şi a caselor. Lucrarea a fost executată cu fonduri atrase de la ministerul Agriculturii. Un mare ajutor pentru acest obiectiv l-am avut din partea d-lui Bucur Dionisie şi d-lui profesor Rusu Constantin. Menţionez ca fondurile au fost obţinute în final de la un guvern al PDL şi un PSD din care făceam parte. Astfel putem constata că se poate obţine ceva bun prin propria muncă şi valoare.
Din păcate un al doilea obiectiv pe care l-am adus în faza de contract de finanţare, respectiv centura ocolitoare, s-a pierdut după ce am plecat din primărie în 2004.
Am mai activat până în 2006 în Consiliul Local Mediaş, dată la care mi s-a înscenat o situaţie de incompatibilitate şi am pierdut postul. Până astăzi am lucrat doar în domeniul construcţiilor şi am avut ocazia să urmăresc toate realizările politicienilor. Astfel m-am hotărât: VREAU SCHIMBARE!

[PUBLICITATE ELECTORALĂ]
    Trimite prin e-mail