marți, 8 mai 2012

Publicat la 5/08/2012 06:43:00 p.m. de Anonim

Startul sezonului de distracţie

Peste 3.000 de medieşeni au sărbătorit împreună ziua de 1 Mai pe barajul de la Ighiş. Aceştia au participat la cea de-a cincea ediţie a Maialului, manifestare organizată de Primăria Municipiului Mediaş, prin Direcţia pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret. Artişti consacraţi ai muzicii populare româneşti au asigurat fondul muzical şi reuşita petrecerii.

Autor: Alex PÎNTEA
Foto: Ionuţ ANIŞCA

Bere, mititei, distracţie, coroborate cu vremea frumoasă şi călduroasă. Acestea au fost ingredientele petrecerii de 1 Mai la Mediaş. Câteva mii de medieşeni au venit la barajul de la Ighişul Nou pentru a petrece împreună de Ziua Muncii. „Vin în fiecare an, însă aşa multă lume ca şi acum nu am mai văzut. Probabil că au venit oamenii atraşi de vremea bună de afară şi de concertele de muzică populară. Una peste alta, mă bucur că am ales să petrec ziua de 1 Mai la baraj”, a explicat unul dintre medieşenii prezenţi pe baraj. 

A cincea ediţie

Maialul a fost organizat şi în acest an de către Primăria Mediaş. Manifestarea devenită deja o tradiţie pentru municipiul de pe Târnava Mare a ajuns anul acesta la cea de-a cincea ediţie consecutivă. „De cinci ani de zile organizăm această manifestare câmpenească, a fost Ziua Muncii, iar cei care muncesc trebuie să se mai şi relaxeze. Este deja o tradiţie şi în fiecare an a fost multă lume ca şi acum. Ne-am bucurat de vremea frumoasă şi ne-am bucurat că am putut să le oferim medieşenilor asemenea clipe de destindere”, a mărturisit primarul Teodor Neamţu.

Artişti consacraţi

Atmosfera a fost întreţinută de mai multe recitaluri de muzică populară susţinute de artişti consacraţi. Medieşenii care au venit să petreacă împreună ziua de 1 Mai la barajul de la Ighişul Nou au avut parte de un program artistic bogat. Pe scena special amenajată au urcat nume sonore ale muzicii populare româneşti. „Medieşenii au avut ocazia să petreacă împreună câteva ore în compania unor artişti de renume precum Angela Rusu, Dinu Iancu Sălăjanu, Leontina Pop, Narcisa Luncan Şimon şi Lorena Filipescu. Invitaţii speciali ai evenimentului au fost dansatorii şi soliştii Ansamblului profesionist «Mureşul» din Târgu-Mureş, care au prezentat cântece şi dansuri populare din mai multe zone ale ţării”, a mai spus edilul-şef al municipiului de pe Târnava Mare.

Captură record

Dimineaţa zilei de 1 mai a fost cu noroc pentru un pescar din municipiul Mediaş. Acesta a prins pe barajul de la Ighişul Nou un somn de 28 kilograme şi 1,5 metri lungime. Peştele este cea mai mare captură a pescarului şi s-a transformat într-o masă festivă pe baraj. „Este un procedeu care agită somnii mari, iar somnii atacă după sunet. Am mai prins peşti destul de mari, pe Dunăre, dar nu atât de mari ca acesta. Peştele capturat s-a transformat într-o masă festivă aici, la baraj”, se mândreşte pescarul medieşean.

Locuri special amenajate

Cu ocazia Maialului, medieşenilor le-au fost puse la dispoziţie la barajul de la Ighişul Nou primele două locuri special amenajate pentru picnic conform legii recent apărute. „Primăria municipiului Mediaş, prin operatorul de salubritate ECO-SAL, a amenajat în locurile de picnic, puncte de colectare selectivă a deşeurilor de ambalaje şi a pus la dispoziţia medieşenilor toalete ecologice şi containere pentru colectarea deşeurilori menajere”, a explicat Paula Mihălţan, purtătorul de cuvânt al Primăriei Mediaş.

Ziua Muncii

În anul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestații muncitorești. Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea țărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autoritățile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă. Există și excepții, de exemplu Australia, Elveția și Statele Unite, unde nu este o sărbătoare oficială.
    Trimite prin e-mail