duminică, 29 aprilie 2012

Publicat la 4/29/2012 10:00:00 a.m. de Redacţie

Proiecte în Podișul Mediașului. Află cum poţi pune mâna pe banii europeni! | DOCUMENTE

Grupul de Acțiune Locală (GAL) Podișul Mediașului este beneficiarul proiectului „Implementarea Strategiei de Dezvoltare Locală Podișul Mediașului”, în valoare totală de peste 3,6 milioane de euro, finanțat prin Programul LEADER.

Autor: Aurelian LUNGU

Asociația implementează strategia de devoltare a teritoriului Podișul Mediașului prin finanțarea de proiecte în comunele Alma, Ațel, Axente Sever, Bazna, Blăjel, Brateiu, Dârlos, Hoghilag, Micăsasa, Moșna, Șeica Mică, Târnava, Valea Viilor şi Viișoara. Pot solicita finanțare persoanele fizice, micro-întreprinderile, comunele, instituțiile publice, instituții de cult, organizații neguvernamentale, în funcție de criteriile specifice fiecărei măsuri. Măsurile prin care sunt finanțate proiectele corespund măsurilor din Programul Național de Dezvoltare Rurală.

1,2 milioane în 2012

Suma totală alocată pentru finanțarea proiectelor în 2012 este de aproximativ 1,2 milioane de euro. Finanțarea se va face în cadrul a două runde: iunie-iulie și septembrie-octombrie 2012. Apelurile pentru primirea proiectelor vor fi lansate public cu cel puțin 45 de zile înainte de datele limită de depunere a dosarelor de candidatură. „GAL va acorda asistență tuturor potențialilor beneficiari, astfel încât proiectele acestora să respecte cerințele PNDR și să reflecte în același timp planul strategic de dezvoltare a teritoriului. Vom sta la dispoziția celor care ne solicită, pentru a dezvolta împreună proiecte fiabile, creative și relevante pentru dezvoltarea teritoriului GAL Podișul Mediașului”, a anunţat Ovidiu Drăgușanu, directorul executiv al GAL.

Miza pe turism

În cadrul Măsura 322: valorificarea patrimoniului cultural și natural, reprezentanţii GAL încurajează transformarea gospodăriilor tradiţionale săseşti în structuri de primire turistică. Totodată, se urmăreşte păstrarea tradiţiilor autentice ale zonei. „Există o propunere a Consiliilor Locale pentru achiziţionarea unei scene care să fie folosită la diversele evenimente artistice organizate în aceste localităţi. E o idee destul de interesantă, proiectul s-ar putea depune în iunie. Ar fi bine să se dezvolte şi un model de program artistic, pentru a ne promova valorile locale”, este de părere primarul oraşului Dumbrăveni, Georgeta Irimie, care ocupă şi funcţia de preşedinte al Consiliului Director GAL.
În județul Sibiu mai există alte două Grupuri de Acțiune Locală implicate în implementarea strategiilor la nivel de microregiuni, pe Valea Hârtibaciului şi în Mărginimea Sibiului.


Teritoriul Grupului de Acțiune Locală Podișul Mediașului
Nr. crt.
Localitatea
Sate
Tip aşezare
1.
DUMBRĂVENI
Ernea, Şaroş pe Târnave
Oraş
2.
ALMA
Alma, Giacăş, Şmig
Comună
3.
AŢEL
Aţel, Dupus
Comună
4.
AXENTE SEVER
Axente Sever, Agarbiciu, Şoala
Comună
5.
BAZNA
Bazna, Boian, Velţ
Comună
6.
BLĂJEL
Blăjel, Păucea, Romaneşti
Comună
7.
BRATEIU
Brateiu, Buzd
Comună
8.
DÎRLOS
Dîrlos, Curciu, Valea Lunga
Comună
9.
HOGHILAG
Hoghilag, Prod, Valchid
Comună
10.
MICASASA
Micăsasa, Chesler, Ţapu, Văleni
Comună
11.
MOŞNA
Moşna, Alma Vii, Nemşa
Comună
12.
ŞEICA MICĂ
Şeica Mică, Soroştin
Comună
13.
TÂRNAVA       
Târnava, Colonia Târnava
Comună
14.
VALEA VIILOR
Valea Viilor, Motiş
Comună
15.
VIIŞOARA
Viişoara, Santiona, Ormenis
Comună

    Trimite prin e-mail