vineri, 2 martie 2012

Publicat la 3/02/2012 02:34:00 p.m. de Redacţie

Mărţişoare de criză

De 1 Martie, medieşenii au putut cumpăra mărţişoare la preţ „de criză”. Comercianţii şi-au umplut tarabele cu marfă, dispuşi s-o vândă pentru doar un leu. Cu toate acestea, vânzarea a mers însă şi nu prea.


Autor: Alex PÎNTEA

Cu câteva zile înainte de Mărţişor, comercianţii ambulanţi de mărţişoare şi-au făcut apariţia în zona pieţei agroalimentare. Şi-au întins mesele cu mărţişoare de tot felul şi alte produse care nu prea au legătură cu sărbătoarea primăverii, însă - vorba românului - cât ai de unde alege, tot e bine.


Oferte adaptate

La vremuri de criză, preţuri de criză! Aceasta pare să fi fost deviza vânzătorilor în acest an. Astfel, dacă unii au vândut orice mărţişor cu doar un leu, alţii au oferit unul ca bonus la alte produse cumpărate. „Preţurile sunt de criză. Am vândut cu un leu orice mărţişor. A trebuit să ne adaptăm şi noi, nu am avut ce face”, susţine unul dintre comercianţii care vine anual în Mediaş în apropierea zilei de 1 martie.

Unii au luat, alţii s-au uitat

Printre cei care se învârteau prin faţa tarabelor, un domn hotărât să respecte tradiţia cumpăra mărţişoare pentru toată lumea. Explicaţia: considera că e de datoria lui, pe care şi-o îndeplineşte în fiecare an. „Am respectat tradiţia în fiecare an. La fel fac şi de această dată. Mi se pare ceva perfect normal să vin să cumpăr mărţişoare pentru toate femeile care îmi sunt dragi”, a motivat el. La o altă tarabă, era ceva mai multă agitaţie şi aceeaşi ofertă bogată. Mulţi însă priveau, apoi plecau liniştiţi mai departe. „Nu am cumpărat niciunul. Sunt cam scumpe. Aşa că, anul acesta, cel puţin, nu o să ofer mărţisoare. E criză în buzunarele noastre”, a spus râzând un medieşean.

S-au uitat la preţ

În imediata apropiere, la o altă tarabă, un comerciant vindea mărţişoare confecţionate manual, însă care nu au avut prea mare trecere. Un mărţişor pictat pe o bucată de sticlă, sau unul pe lemn, costa 3 lei, de trei ori mai mult decât unul „clasic”. „Să ştiţi că nu prea cumpără lumea. Cei mai mulţi preferă să ia mărţişoare mai ieftine. E alegerea lor. Eu am muncit pentru confecţionarea mărţişoarelor, care sunt originale”, ridică din umeri artistul venit tocmai din judeţul Harghita.

Doar în piaţa agroalimentară

Toate produsele specifice Zilei Îndrăgostiţilor, dar şi zilelor de 1 şi 8 Martie, s-au vândut anul acesta într-o singură locaţie. Municipalitatea a decis să închirieze spaţii comercianţilor doar în imediata apropiere a celor două hale din piaţa agroalimentară, aşa că zecile de „vestitori ai primăverii” n-au mai avut acces în centrul istoric.

Citiţi articolul integral în ediţia tipărită a ziarului.
    Trimite prin e-mail