vineri, 20 ianuarie 2012

Publicat la 1/20/2012 09:40:00 p.m. de Redacţie

Dietă sănătoasă, în ianuarie

Slăbeşte mâncând inteligent. Nu e nevoie să te înfometezi ca să slăbeşti; este de ajuns să ştii cât de mari trebuie să-ţi faci porţiile şi poţi scăpa de câteva kilograme bune pe parcursul unei singure luni de zile!


Măsoară-ţi bine porţiile

Proteine:
- O porţie de carne de vită/pasăre/peşte = mărimea palmei tale (fără degete)
- O porţie de boabe/păstăi = cât încape într-un pumn
- O porţie de nuci/seminţe = o linguriţă cu vârf

Fructe şi legume:
- O porţie de salată verde = cât încape în doi pumni
- O porţie de fructe/legume tăiate = echivalentul unui pumn cereale
- O porţie de pâine = de dimensiunea mâinii tale (cu tot cu degete)
- Chiflă, alte produse de panificaţie de acest tip = de dimensiunea unui pumn strâns
- O porţie de orez/cuscus/paste făinoase = cât încape într-un pumn
- O porţie de cartofi = cât un pumn strâns
- Cereale pentru micul dejun = cât încape într-un pumn

Lactate:
- O porţie de iaurt sau de lapte = cât „încape“ în doi pumni (150 ml)
- O porţie de brânză tare (telemea, caşcaval) = un cub cu latura cât grosimea a două degete
- O porţie de brânză de vaci sau altă brânză moale = de dimensiunea mâinii (cu tot cu degete)
- Un ou = o porţie

Grăsimi:
- O linguriţă de unt sau de margarină = cât vârful degetului mare

Echilibrează-ţi dieta!

O femeie cu o activitate fizică moderată are nevoie de 2.000 de calorii pe zi. Dar pentru o scădere sănătoasă, nu foarte rapidă, în greutate, acest aport trebuie redus la 1.500 calorii/zi. Acest număr se traduce în: cinci porţii de mâncăruri pe bază de carbohidraţi (cereale, pâine, orez, paste făinoase), trei porţii de legume, două porţii de fructe, două de lactate (brânză, lapte, iaurt) şi două porţii de mâncăruri bogate în proteine (carne de vită, de pasăre, boabe, păstăi, ouă, nuci şi seminţe). Nu te lăsa pradă tentaţiei de a sări peste mese. Mănâncă micul dejun, prânzul şi cina şi adaugă între ele una sau două gustări, la jumătatea intervalului până la prânz sau la mijlocul după-amiezii.
- Mănâncă întotdeauna micul dejun. Cercetările au demonstrat că persoanele care renunţă la masa de dimineaţă nu numai că vor consuma mai multe calorii pe parcursul zilei, dar trebuie să şi „lupte“ cu tentaţia de a se îndopa cu grăsimi şi dulciuri.
- Redu nivelul de grăsimi, zahăr şi alcool cât mai mult cu putinţă. Renunţă, dacă poţi, la grăsimile saturate precum cele din unt, carne grasă, prăjituri cu cremă, biscuiţi ori alte alimente prelucrate excesiv şi înlocuieşte-le cu grăsimi poli sau monosaturate, cum sunt cele din uleiul de măsline, de floarea-soarelui sau din margarină pe bază de uleiuri vegetale.
- Foloseşte condimente proaspete atunci când găteşti. Renunţă la sosurile de salată cu multe calorii şi înlocuieşte-le cu oţet balsamic. Obişnuieşte-te cu sosul de afine, de mere sau cu cel de ceapă tocată, cu sosul de roşii, ca să adaugi gust sandvişurilor pentru birou;
- Bea cel puţin opt pahare cu apă pe zi; în schimb, redu cantitatea de ceai şi cafea la două căni pe zi.
- Variază, pe cât este posibil. În loc de paste făinoase, încearcă cuş-cuş sau orez; e bună şi pâinea de secară, nu doar cea albă. Totodată, poţi să încerci şi fructe şi legume mai deosebite, cum ar fi papaya, mango, avocado sau cartofii dulci.
- Propune-ţi să mănînci peşte - ton proaspăt, macrou, somon, păstrav ori sardele, cel puţin de două - trei ori pe săptămână.

Fă mişcare!

Propune-ţi să faci cel puţin 30 minute de gimnastică de cinci ori pe săptămână. Poţi împărţi planul de „mişcare“ în etape mai scurte, de 10-15 minute, repartizate pe parcursul întregii zile, ori în „porţii“ de cinci-şase minute. Este recomandabilă oricare dintre variante, cea mai potrivită cu ritmul tău de viaţă, numai să te pui pe treabă.
Poţi încerca plimbările, ciclismul, dansul, alergările, săriturile de la trambulină sau înotul.
    Trimite prin e-mail