marți, 18 octombrie 2011

Publicat la 10/18/2011 07:38:00 a.m. de Redacţie

INTERVIU | Marius Grecu: „Cea mai bună politică sunt faptele”

2011 este anul investiţiilor de peste un milion de euro pentru comuna Axente Sever.

Primarul Marius Grecu (PDL) spune că 2011
a fost un an bun pentru comuna Axente Sever
Edilul Marius Grecu a învăţat să vadă partea bună a crizei. Prin câteva proiecte sprijinite de la Bucureşti, primăria comunei Axente Sever rezolvă problemele de infrastructură.

Domnule primar, suntem în ultimul trimestru al anului. Cum a fost 2011 pentru dvs.?
Pentru primăria Axente Sever, a fost un an bun, chiar dacă traversăm o criză recunoscută de toată lumea. Am reuşit să finalizăm investiţiile pe care ni le-am propus anul acesta. Am renovat total căminul cultural din Agârbiciu. Am introdus alimentarea cu apă şi reţea de canalizare la nivelul comunei Axente Sever şi în Agârbiciu şi urmează ca acum, în trimestrul IV, să facem branşările la cetăţeni. În Axente Sever am reuşit deja să branşăm o stradă cu 60 de locuinţe. De asemenea, am dat în folosinţă un foraj de apă pentru cetăţenii din zona Suseni, care nu aveau apă deloc. Am executat un foraj şi am branşat 67 de imobile. Avem şi pentru Axente Sever reabilitarea străzilor, tot anul acesta am prins pe SEAP un kilometru de asfalt în intravilanul comunei Axente Sever. Pentru tinerii sub 35 de ani, am reuşit să dăm 13 locuri de casă a câte 250 mp la Axente Sever. Luna aceasta urmează să-şi primească loturile de teren. Am făcut demersurile, sunt dezmembrate, să-şi poată construi fiecare o locuinţă.

DN14 Sibiu-Sighişoara este artera principală a comunei
Ce a mai rămas de făcut?
Avem, în continuare, de executat căminul cultural din Agârbiciu (fosta sală CAP), care va intra în această lună în reabilitare totală. Avem de făcut şi drumul Şoalei, pe un proiect depus la Ministerul Dezvoltării, în programul „10.000 km de drumuri asfaltate” pentru care am înţeles că în această lună se va face licitaţia. Vom avea 7 km de drum asfaltat, în valoare de 1,8 milioane de euro. Noi am predat amplasamentul către Ministerul Dezvoltării, urmează să se facă demersurile necesare, astfel încât să se poată executa proiectul. Este cel mai valoros proiect de anul acesta. Tot pentru tineri, dorim să începem chiar de luna aceasta construirea unui teren de sport cu nocturnă, cu gazon sintetic, între Axente şi Agârbiciu, vis-a-vis de zona industrială, să fie pentru ambele localităţi. Tineretul trebuie să poată face şi sport, că e necesar.

Puteţi estima un total al investiţiilor din 2011?
În total, avem în jur de un milion de euro. Dacă luăm şi drumul Şoalei, este în jur de 1,8 milioane de euro.

Noua primărie din Axente Sever
Sunt receptivi oamenii în relaţia cu administraţia locală?
Vreau să vă spun că, pentru prima dată, la Axente Sever am reuşit să colectăm taxele şi impozitele în proporţie de 90 %. Am trimis somaţii, avem inspector taxe-finanţe care se ocupă numai de acest lucru. Când am preluat mandatul, am avut nouă miliarde de colectat şi am colectat peste cinci miliarde. Cetăţenii trebuie să înţeleagă că au şi drepturi, dar şi obligaţii. Trebuie plătite taxele la primărie, pentru că ne afectează şi nouă bugetul. Şi văd că lumea devine receptivă, se conformează.

Despre investiţiile pe care le-aţi făcut, ce spun cetăţenii?
Eu zic că cel mai mare lucru pe care l-au simţit cetăţenii noştri sunt angajările care s-au făcut din rândul lor. De exemplu, sunt peste 50 de angajaţi de pe raza comunei în zona industrială. Şi sperăm ca, la anul, să creştem mult mai mult locurile de muncă. Numai firma PaderTeG, care a cumpărat de la noi teren pentru o hală, are 60 de angajaţi de pe raza comunei Axente Sever. Funcţionează la Copşa momentan şi au cumpărat terenul să facă o investiţie pentru anul viitor la Axente.

E criză de personal la primărie?
Criză de personal ca peste tot. Din 27 de posturi, câte avem pe organigramă, avem ocupate 16. Sunt funcţionari care ţin două-trei posturi. Mai ales la asistenţă socială avem o problemă destul de mare. Vin ajutoarele de încălzire, anchete sociale, iar postul e descoperit şi nu putem angaja.

Secţia de poliţie rurală deserveşte
şase comune învecinate
Ce s-a mai întâmplat în viaţa comunităţii, anul acesta?
Un lucru pe care mă bucur c-am reuşit să-l realizăm este înfiinţarea secţiei de poliţie rurală nr. 5 Axente Sever, secţie care deserveşte şi locuitorii din comunele Şeica Mare, Şeica Mică, Târnava, Valea Viilor, Micăsasa. Am discutat cu primarii arondaţi la secţia noastră de poliţie şi toţi colegii mei au fost de acord s-o înfiinţăm la Axente, pentru că este normal ca poliţia rurală să fie la o comună. Sunt probleme specifice comunelor. În discuţia cu dl. prefect – căruia îi mulţumesc că ne-a acordat sprijinul său – am reuşit să-l convingem că este mult mai bine şi mai util să fie în Axente Sever. Am dispus şi de spaţiu, fosta primărie, pe care am reabilitat-o în totalitate. Mai mult decât atât, l-am dotat şi cu birotică şi tot ce trebuie pentru a fi util. Lumea este mulţumită şi încep să-şi schimbe mentalitatea vis-a-vis de poliţie. Au scăzut numai în două luni la jumătate infracţiunile şi, în special, furturile. Cred că şi colegii mei sunt mulţumiţi de colaborare. Este patrulă non-stop. Până la ora 16, funcţionează secţia de poliţie, după care intră echipajul mobil, care deserveşte până a doua zi toate localităţile, prin patrulare. În termen de zece minute ajunge în oricare punct arondat. Şi mulţumesc pe această cale organelor care m-au sprijinit, prefectului Horaţiu Răcuciu şi inspectorului-şef Tiberiu Ivancea. Avem un protocol cu IPJ Sibiu, prin care le-am predat spaţiul primăriei pe perioada funcţionării secţiei de poliţie, urmând să-şi plătească utilităţile.
Am avut şi prima întâlnire a saşilor la Agârbiciu, unde au participat peste 300 de persoane. Saşii din Axente s-au ambiţionat să facă şi ei o întâlnire. Deja am fost contactat de persoane abilitate, care vor să facă la anul sau în celălalt an, prima întâlnire a saşilor din Axente Sever. Am avut o delegaţie de la Axente cu cei plecaţi de aici, la Ingolstadt, au venit cu fostul director al şcolii, profesor, preot, au fost foarte încântaţi de primăria nouă şi de tot ce au văzut.
În august, am organizat şi „Fiii satului”, care iarăşi a fost o reuşită totală.

Pentru fermieri, pentru proprietarii de afaceri, cum a fost anul?
Anul acesta s-a finalizat o zonă industrială între Axente şi Agârbiciu, în fosta fermă. Avem una dintre cele mai mari firme de colectare a mierii din Transilvania şi încă două firme olandeze care îşi desfăşoară activitatea. Am adus trei investitori în zona industrială unde este Granit, care or să-şi înceapă, la anul, activitatea şi investiţiile acolo. În ceea ce-i priveşte pe agricultori, am avut o întâlnire cu deţinătorii de terenuri agricole de pe raza comunei Axente Sever, pentru a da în arendă terenurile la o firmă din Germania, care le va cultiva. Avem şi o firmă din Elveţia care cultivă 50 de hectare de trestie indiană în zona Zăvoi. Iar locuitorii din Agârbiciu au concesionat 120 de hectare la o firmă din Germania pentru cartofi. Deci şi agricultura se mişcă bine în zona noastră.

Biserica fortificată din Axente Sever
Ce ne puteţi spune despre dezvoltarea turismului?
Pentru prima oară, am prins în Planul de Urbanism General trei zone agroturistice pe Valea Şoalei, unde se şi pretează. Peisajul e frumos, aerul curat... acolo am stabilit trei zone în care se pot face cabane, unii localnici au depus chiar cereri pentru a face eleşteu. În ceea ce priveşte atragerea turiştilor, încercăm să promovăm şi bisericile fortificate. Toate cetăţile medievale de pe raza comunei sunt iluminate de primărie. Cea de la Axente este în programul de reabilitare, avem şi un muzeu al cetăţii.

Este ceva ce v-aţi propus pentru anul acesta şi nu s-a întâmplat încă?
Biserica din centrul comunei
va fi inaugurată anul viitor
Am ţinut foarte mult să dăm drumul la asfaltarea drumului Şoalei, care efectiv este o necesitate, dar din motive care n-au depins de noi, ci de Bucureşti, ne-a amânat până în pragul iernii. Sperăm să se demareze. Şi încă un lucru pe care ţin foarte mult să-l realizăm anul acesta şi să-l finalizăm anul viitor este branşarea la DN14 a locuitorilor din Axente şi Agârbiciu, pentru că, de la anul, Strabag o să înceapă modernizarea drumului şi, dacă o să intervină, n-o să mai putem face branşări. Deci este chiar prioritar. După finalizarea branşamentelor, putem da drumul mai departe la asfaltarea străzilor. Ar mai fi introducerea apei şi canalizării la Şoala, un proiect depus la Bucureşti, pentru care am primit avizul favorabil şi, bineînţeles, finalizarea drumului. Acestea rămân pentru 2012. Şi am adus o contribuţie consistentă la finalizarea bisericii ortodoxe din Axente Sever, unde la anul, în luna mai, se va face sfinţirea.

Deci pentru anul viitor nu vă gândiţi decât la treabă?
Eu zic că cea mai bună politică sunt faptele. Chiar dacă e an electoral, trebuie să te prezinţi în faţa cetăţeanului cu fapte şi realizări. Vorbele sunt după. Mi-au plăcut întotdeauna pe primul plan faptele şi după aceea vorbele.

A consemnat Aurelian LUNGU
    Trimite prin e-mail