duminică, 11 septembrie 2011

Publicat la 9/11/2011 06:00:00 a.m. de Redacţie

Sibiu-Sighişoara, drum în lucru


Doi ani de stres îi aşteaptă pe şoferii care parcurg des drumul Sibiu-Mediaş-Sighişoara. Reabilitarea începe dinspre Sibiu şi va dura, potrivit contractului, 24 de luni.

Autor: Aurelian LUNGU

Amplasamentul actual al şoselei nu va fi schimbat
DN 14 Sibiu-Mediaş-Sighişoara intră în reabilitare. Termenul de finalizare a lucrărilor prevăzut în contract este 23 februarie 2013. Contractul a fost semnat pe 31 ianuarie, iar amplasamentul a fost predat la începutul lunii martie. A urmat etapa de proiectare, până în mai. Pentru refacerea şi modernizarea celor 80 km de şosea, Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) va plăti antreprenorului austriac Strabag AG aproape 39 de milioane de euro, majoritatea banilor fiind împrumutaţi de la Banca Europeană de Investiţii, iar restul suportaţi de la bugetul de stat. În ultima perioadă, muncitorii au început lucrul la decolmatarea şanţurilor şi alte faze premergătoare lucrărilor propriu-zise. „Prin modernizarea DN 14, se urmăreşte mărirea vitezei de deplasare a şoferilor, reducerea timpului petrecut în trafic, dar şi crearea unor condiţii de confort şi siguranţă pe drumurile publice”, arată un comunicat de presă remis de companie.

Poduri noi sau refăcute

Din cele 23 de poduri aflate pe traseul Sibiu – Sighişoara, mai puţin cele de pe raza Mediaşului, 13 vor fi reconstruite integral, iar restul vor avea parte de reabilitări. Poduri noi vor fi ridicate la Şura Mare, Şeica Mare, Axente Sever (pe Valea Plopului), Copşa Mică (cel peste pârâul Şomandru va avea doar suprastructura nouă), Târnava, Mediaş (lângă intersecţia cu drumul spre Buzd), Aţel şi Şaroşu pe Târnave (pe Valea Fierului). De asemenea, un pod nou peste pârâul Valchid va fi amenajat la Dumbrăveni, însă cel existent peste pârâul Hoghilag va fi demolat. Urmează ca autorităţile să anunţe rutele ocolitoare pentru punctele nodale afectate de lucrări.

Drumul nu se lărgeşte

Organizarea de şantier se află între oraşele Mediaş şi Copşa Mică. Şantierul va începe pe porţiunea care leagă reşedinţa de judeţ de municipiul Mediaş, în lungime de 47,5 km. Apoi, reabilitarea va avea în vedere tronsonul Mediaş – Sighişoara, lung de 31,9 km. Lucrările se vor face pe amplasamentul existent, fără a spori numărul de benzi, aşa cum se zvonea iniţial. De asemenea, constructorul va folosi actualul traseul al drumului pentru a evita exproprierile şi pentru a reduce cantităţile de materiale necesare, au declarat presei reprezentanţii CNADNR. După cele 24 de luni prevăzute în contract pentru desfăşurarea lucrărilor, drumul Sibiu – Mediaş – Sighişoara va mai avea garanţie încă doi ani.

Fişa tehnică
Contract 6R15 Reabilitare DN14 Sibiu - Mediaş - Sighişoara km 0+000 - km 51+100; km 57+500 - km 89+400
  • Lungime: 79.77 km
  • Finanţare: Banca Europeană de Investiţii şi Guvernul României
  • Proiectant: Strabag AG
  • Consultant: Spea Engegneria Europea S.p.A
  • Constructor: Strabag AG 
  • Lucrări de artă - poduri: 23, podeţe: 175
  • Termen începere: martie 2011
  • Termen estimat finalizare: martie 2013
  • Perioadă garanţie: 24 luni
  • Stadiul actual: contractul de lucrări a fost atribuit

    Trimite prin e-mail