sâmbătă, 17 septembrie 2011

Publicat la 9/17/2011 11:11:00 a.m. de Redacţie

Preţul performanţei managerilor privaţi

Dacă va angaja manageri privaţi pentru marile companii de stat, printre care se numără Romgaz şi Transgaz, Guvernul este pregătit să ofere salarii de zeci de mii de euro, dar şi o „felie” consistentă din profit.


Autor: Mihai COLIBABA

Proiectul aflat în mapa de lucru a Guvernului, postat pe site-ul Senatului şi publicat de agenţia Mediafax, prevede că managerii privaţi care vor fi numiţi la companiile de stat ar putea câştiga lunar sume care ajung până la 75.000 de euro brut, la care se vor adăuga milioane de euro din profitul net al societăţilor.

Formula „magică”

Indemnizaţia lunară va fi stabilită prin negociere, pornind de la salariul de bază mediu brut din companie pe ultima lună, înmulţit cu un coeficient calculat în raport cu cifra de afaceri pe ultimele 12 luni anterior numirii şi cu numărul mediu de salariaţi la data angajării acestuia, conform documentului. Luând în calcul algoritmul indicat pentru stabilirea remuneraţiei managerului privat şi raportat la cifra de afaceri şi profitul din anul 2010, precum şi la numărul de angajaţi şi câştigul mediu lunar din companii în acest an, rezultă că managerul care va coordona activitatea Romgaz ar beneficia de o indemnizaţie brută de 43.246 euro, plus 4,5 milioane de euro din profit. O remuneraţie consistentă va primi şi şeful Transgaz - 30.221 euro brut lunar, plus 3,1 milioane de euro din profit. Condiţia acordării unei cote din profitul net este ca acest profit să fie mai mare decât cel înregistrat în exerciţiul financiar precedent şi cel puţin egal cu cea prevăzută în criteriul de performanţă, dar fără să poată depăşi 3,2% din valoarea absolută a profitului net. Suma ar fi plătită împreună cu dividendele pentru acţionari.

Atribuţii şi responsabilităţi

Managerul privat este definit în proiect ca fiind orice persoană fizică sau juridică, română ori străină, singură sau în asociere, care dovedeşte expertiză în domeniul de activitate al companiei publice. El va avea drept de angajare şi concediere a personalului, precum şi de negociere a contractului de muncă. Contractul de management privat ar urma să fie încheiat pe o perioadă cuprinsă între 1 şi 4 ani, cu posibilitatea prelungirii prin act adiţional, pentru cel mult patru ani, dacă managerul îşi va fi îndeplinit obligaţiile contractuale. Alte criterii de performanţă care vor sta la baza încheierii contractului de management privat vor fi rata profitului net, rata rentabilităţii economice, productivitatea muncii în preţuri curente şi comparabile, perioada de recuperare a creanţelor şi de rambursare a datoriilor, rotaţia stocurilor. 

Sedii mutate la Cluj?

În noua sesiune de toamnă, parlamentarul clujean Adrian Gurzău şi-a propus mutarea sediilor sociale ale companiilor Transgaz şi Romgaz la Cluj. „Vreau să modific sediul social al Transgaz şi al Romgaz la Cluj-Napoca. În toate ţările dezvoltate, sediile companiilor de acest gen sunt în capitala de regiune. Nu ştiu cum o să facem, dar o să pun în dezbatere aceasta temă”, a anunţat democrat-liberalul.

Citiţi analiza completă în ediţia tipărită a ziarului.
    Trimite prin e-mail