marți, 6 septembrie 2011

Publicat la 9/06/2011 08:20:00 a.m. de Redacţie

Ovidiu Moldovan: „Fără oameni nu putem face nimic”

Când nu dirijează corul catedralei din Mediaş sau pe cel al catedralei mitropolitane de la Sibiu, Ovidiu Moldovan se ocupă de proiectul său de suflet: „Mediensis”. Un cor de cameră al oraşului nostru, despre care a început să se audă tot mai mult şi în străinătate.

Reporter: Care este povestea corului “Mediensis”, de unde ideea de a înființa un cor municipal?
Ovidiu Moldovan: Aveam de mult în gând ideea înființării unui cor municipal la Mediaș, dar  propunerea efectivă a venit de la domnul primar Teodor Neamțu, undeva la sfârșitul anului 2009. Am făcut o campanie de selecție în licee și, spre surprinderea mea, au fost mulți tineri care au dorit să ni se alăture. Am remarcat în aria de selecție că sunt mulți tineri talentați în Mediaș, ceea ce este îmbucurător. Așa am înjghebat corul, undeva la începutul anului 2010, prima formulă a fost de 20 de persoane, adică 12 fete și 8 băieți.

Ovidiu Moldovan
Rep.: Care a fost atmosfera la primele repetiții, cât de greu a fost să alcătuiți un grup omogen?
O. M.: Am început repetițiile într-un spațiu pe strada Mihail Kogălniceanu. S-a muncit serios și cu suflet, am abordat piese religioase, piese folclorice, lucrări nu tocmai simple. Efortul a fost mare, având în vedere că, dacă mănânci toată ziua matematică și fizică pe pâine, la muzică deschizi gura așa, mai pe sfert. Prin muncă și cu ajutorul lui Dumnezeu, am reușit să mergem înainte. Faptul că nu-i ducem pe copii încă din clasele mici la cor este un impediment atunci când te apuci de o asemenea treabă. Nu se lucrează încă din clasele mici la tonalități, la auz, la preluare de sunete și ești pus în postura de a regla pe parcurs aceste chestiuni. Ulterior, ne-am mutat repetițiile la Bibliotecă, iar în cor am cooptat și câțiva adulți, până în 45 de ani, pentru a completa vocile de care aveam nevoie. Am crescut numărul de coriști, suntem 30.

Rep.: Au fost emoții mari în fața primului examen cu public?
O. M.: Am debutat la festivalul „Mediaș - Cetate Medievală” din 2010, aveam câteva luni de la înființare și a fost un adevărat test. Am concertat la Sala Traube, am cântat 16 piese și n-aș putea să-mi aduc aminte acum cine avea emoții mai mari, coriștii sau dirijorul. Am avut o sală plină-ochi, nu ne-am așteptat să fie atâta lume. A urmat concertul de Crăciun la Sala Traube, tot cu sala plină, iar acest lucru ne-a dat mare încredere.

Rep.: Anul 2010 a fost unul frumos pentru corul „Mediensis”, iar anul acesta a început cum nu se poate mai bine , cu o invitație în Franța. Cum ați ajuns să cântați la Nancy?
O. M.: A fost interesant cum ne-au găsit organizatorii. Noi apărusem cu niște filmări pe YouTube, iar profesorul universitar Vasile Măruță din Franța contactase o coristă din corul Catedralei Mitropolitane din Sibiu, iar eu am aflat de la ea că suntem căutați. Ne-am pregătit foarte bine, ne-am mobilizat, am repetat zilnic, cu nervi, cu stres, cu împliniri și neîmpliniri, dar le-am depășit pe toate și am plecat spre Nancy. 

Corul Mediensis concertează în Franţa
Rep.: Într-un an de zile de la înființare, ați acceptat provocarea de a cânta la un festival internațional. Cum a fost experiența franceză?
O. M.: A fost extraordinară. Trebuie să spun că le-am avut alături de noi și pe Adela Deac și Lea Muszka de la grupul folk „Motto”. Am avut patru concerte în Franța, la Cernville, la biserica ortodoxă din Nancy, în catedrala din Orly și într-o sală de recepție a primăriei din Nancy. Am fost primiți extraordinar, în Orly am cântat în fața unei audiențe de circa 1.500 de spectatori. Am cântat „Ave Maria”, am avut piese folclorice și câteva piese religioase, am avut succes și ne-am bucurat. Am cules roadele muncii noastre, a fost un triumf pentru Mediaș și am reprezentat orașul cu cinste. 

Rep.: Acum un an și jumătate ați plecat de la zero. Câte piese numără acum repertoriul corului de cameră „Mediensis”?
O. M.: Cu colinde cu tot, repertoriul nostru este la această oră undeva la vreo 180 de piese. E mult, piesele sunt lucrate elaborat la modul profesionist, pe patru voci, cor mixt. Piesele sunt de factură religioasă, sunt colinde și piese folclorice.

Rep.: Recent, ați revenit pe scena Festivalului Medieval. Ce planuri mai aveți pentru perioada următoare?
O. M.: Vom participa la două evenimente mari, către finele anului. Unul va fi la noi în oraș, undeva în noiembrie, un festival coral național, organizat împreună cu Asociația „Corala” din România, condusă de Voicu Enăchescu. Celălalt eveniment este un concurs coral la Orăștie, cred că la începutul lunii decembrie. Tot în decembrie mai avem o invitație în Germania, în zona Nurnberg, un concert pentru comunitatea românească de acolo. De asemenea, în program avem și concertul de Crăciun de la Mediaș. 

Reprezentaţie la Mediaş
Rep.: Dacă ați face o trecere în revistă, cum ați caracteriza acest prim an și jumătate din viața corului „Mediensis”?
O. M.: Pot spune că am făcut treabă bună. Întotdeauna este loc și de mai bine, mai avem mult de muncă. Aș dori să le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în susținerea activității noastre, aș dori să mulțumesc administrației locale, care a fost întotdeauna alături de noi și care ne-a sprijinit și, nu în ultimul rând, aș dori să le mulțumesc și coriștilor și familiilor acestora pentru implicare. Trebuie spus că activitatea noastră este una benevolă, sunt conștient că fără oameni nu putem face nimic, dar și sufletele lor trebuie cumva mângâiate. Din partea domnului primar și a Consiliului Local, din partea Direcției de Cultură există înțelegere și am conlucrat bine în această perioadă și cred că vom reuși să răsplătim cumva munca acestor oameni minunați, care reprezintă Mediașul cu cinste. 


A consemnat Milu OLTEAN


Citiţi interviul integral în ediţia tipărită a ziarului.
    Trimite prin e-mail