marți, 27 septembrie 2011

Publicat la 9/27/2011 01:16:00 p.m. de Redacţie

Nicolae Şuşa: „Lăsăm faptele să vorbească”

Comuna sibiană Şeica Mare sfidează criza. Cu bune şi cu rele, primarul Nicolae Şuşa proclamă 2011 drept anul celor mai mari investiţii din istoria recentă.

Proiectul său de suflet are în vedere asfaltarea fiecărei străzi din localitate.

Primarul Nicolae Şuşa spune că 2011
a fost un an deosebit de bun pentru investiţii
Vă invit să facem o recapitulare: cum a fost anul 2011, până acum, pentru dvs.?
Cred că e cel mai bogat an în investiţii, de cel puţin 50 de ani încoace, pentru comuna noastră. Am finalizat grădiniţele la Şeica şi Boarta, finalizăm aducţiunea de apă, canalizarea cred că în primăvară îi vom da drumul, am finalizat podul de la Buia, de podul de la Şeica Mare, peste Valea Popii, ne apucăm şi încercăm să-l terminăm până în iarnă. Avem fonduri proprii pentru podul acesta, undeva la 4-5 miliarde (lei vechi – n. red.). 
O să mai facem şi un cămin cultural la Ştenea. Avem licitaţie acum. Va fi o sală de 20 pe 11 metri, plus bucătăria, pentru pomenile care sunt acolo, pentru botezuri, pentru întruniri, nunţi, ce va mai fi în satul Ştenea. Acum chiar nu este nici un loc şi oamenii necesită o asemenea investiţie.
Avem şi un proiect pe spaţii verzi. Facem licitaţia luna viitoare, iar până prin aprilie prevedem că îl finalizăm. În final, vor fi 5.000 de metri pătraţi cu gazon, alei, locuri de joacă pentru copii şi instalaţii de iluminat. Aici ne ajută Ministerul Mediului. 
Mai facem o investiţie la trotuare, dar şi la dispensarul comunal Şeica Mare o să alocăm o sumă de 30-40.000 de lei, pentru că arată într-o stare jalnică. Dacă merg pacienţii să-şi ia scaun pentru analize, efectiv se duc în buruieni. Nu se poate aşa ceva. Avem pe jos, în cabinet, mochetă, ceea ce nu se mai practică la un cabinet medical, pentru că e o sursă de infecţie. Pe de altă parte, am încercat să modernizăm dispensarul şi, din fericire, dispensarul stă foarte bine din punctul de vedere al profesionalismului medicilor care sunt acolo. Avem medici din Sibiu, chiar acum avem o doctoriţă tânără care a venit proaspăt, cu ecograf, cu electrocardiogramă, cu aparatură bună. 
Din punct de vedere al investiţiilor pentru tineret şi sport, e finalizat terenul cu gazon sintetic din vecinătatea şcolii. Mai avem terenul de fotbal pe care joacă echipa locală, baza sportivă pe care până în iarnă vrem s-o terminăm. Este o investiţie de 4,8 miliarde (lei vechi – n. red.) care va avea tribună, vestiare, pistă de alergare, pentru săritura în lungime şi o nocturnă - nu profesională, dar totuşi potrivită pentru activităţi. Poate se face discotecă în aer liber sau se desfăşoară meciuri seara acolo. Vrem să fim pregătiţi.

Un total al investiţiilor pe anul acesta, puteţi estima?
Vreo 40-50 de miliarde (lei vechi – n. red.) care sunt în derulare şi vor fi accesate. Din venituri proprii, vreo 7-8 miliarde. 

„Lucrările prind contur”

Vi se pare mai uşor acum, comparativ cu anii trecuţi, să obţineţi finanţare de la Guvern sau prin fonduri europene pentru proiecte? Sau e mai greu?
Mi se pare mai uşor, pentru că în 2008-2009, chiar şi o bună parte din 2010, am lucrat mult pentru proiecte. Am avut nevoie de cofinanţare, sume importante, şi datorită acestor sume nu s-au văzut multe lucrări practic. Acum, vin proiectele şi efectiv lucrările prind contur.

Ce spun oamenii din comună despre eforturile administraţiei?
Oamenii sunt mulţumiţi. Parte din ei. Alţii îşi văd confortul deranjat, temporar, pentru că atacăm pe mai multe fronturi: şcoli, apă, poduri, parcuri... Poate nu au încredere că le vom duce pe toate la bun sfârşit. Vom vedea ce vor zice în final.

„Avem utilităţile finalizate”

Care ar fi proiectul la care ţineţi cel mai mult?
Cel mai mult ţin la proiectul cu asfaltarea comunei. Avem un proiect care cuprinde 10 kilometri de drum în vederea asfaltării. S-a ţinut o licitaţie în august şi am înţeles că nu s-a adjudecat şi se reia la mijlocul lunii octombrie. Sperăm că se va adjudeca. 10 kilometri de asfalt înseamnă aproximativ tot în comună. Dacă rămâne ceva care rămâne neprins în proiect – avem câteva străzi şi câteva la Boarta – o să facem o investiţie din fonduri proprii şi o să acoperim şi zonele respective.

Acum aveţi şi o staţie nouă de asfalt, iar primul beneficiu înţeleg că va fi asfaltarea străzii pe care se află aceasta.
Da, e foarte bine. Va fi primul drum secundar asfaltat, de la staţie până la şoseaua principală, DN 14. Lucrările vor începe săptămâna aceasta şi beneficiază undeva la vreo 30 de familii. Am făcut un contract cu Drumurile Judeţene, prin care se obligă să asfalteze porţiunea respectivă de drum, pentru că se făcea mult praf şi multe găuri. Crăpau casele, din cauza traficului greu, şi erau o grămadă de persoane nemulţumite.

Lucrările la drumul Sibiu - Sighişoara încep dinspre municipiul Sibiu. Aveţi idee când o să ajungă în Şeica?
Estimăm că în primăvară şi Şeica intră în proiectul acesta. E un proiect foarte frumos, pentru că o să ne facă şi şanţurile şi podeţele şi o să aibă o simetrie podurile, şanţurile şi drumul naţional care străbate comuna. Pentru că acum nu arată frumos deloc. Şi ar fi chiar necesar.

Dacă mai aveţi lucrări pe amplasamentul acesta, reuşiţi să le faceţi până atunci?
Sunt trase toate utilităţile. Avem apă, gaz, canal, toate schimbate pe polietilenă, executate, nu mai avem nimic. Rămân toate la locul lor. Cred că suntem printre puţinele comune care au utilităţile finalizate. 

Cum a fost anul acesta pentru agricultorii şi fermierii din Şeica Mare?
Şi pentru agricultori şi pentru crescătorii de animale, anul a fost destul de bun. Mai avem de lucru, în sensul că va trebui să-i „prindem” pe toţi crescătorii de animale într-o asociaţie, ca să nu existe nemulţumiţi şi să beneficieze din plin de fondurile alocate din partea Uniunii Europene. Acum avem o asociaţie în care sunt aproximativ 40-50 de membri şi ar mai fi, pe lângă asociaţie, în jur de 7-8 crescători care au anumite suspiciuni de a intra. Dar sper să le rezolv şi o să îi lămurim că au numai de câştigat.

Ce spun cei care nu vor să se asocieze?
Au părerea că trebuia să le fie atribuite sume din fondurile europene cu buzunarul propriu, să facă ei lucrări cu banii respectivi. Or, nu poţi să dirijezi sume din fonduri europene în buzunarul propriu, spre a face fiecare ce crede. Şi să-i îndemnăm la aşa ceva le-am face un rău, pentru că vor trebui să dea banii înapoi şi or să fie dublaţi, triplaţi. Şi vor ajunge să-şi vândă animalele sau, în cel mai rău caz, bunuri cum ar fi casa. Fiecare decizie are nevoie de o factură, de o urmărire în contabilitate. 

Cu asistaţii sociali cum mai staţi?
Avem undeva la 80 de dosare. Numărul stagnează, nu sunt nici mai mulţi şi nici mai puţini faţă de anii trecuţi. Cu aceşti beneficiari rezolvăm unele lucrări necesare în comună - udăm florile, curăţăm şanţurile, curăţăm şcolile, târgul, măturăm, adunăm hârtii şi plastic. În general, le-am făcut sectoare şi fiecare îşi cam face sectorul.

„Mă bucur că am făcut investiţiile acestea”

Ca şi administraţie locală, cu personalul aveţi probleme, acum, cu criza? Sunt oameni care au plecat şi nu puteţi face angajări?
Am avea probleme, ar fi loc pentru mai mult personal. Suntem undeva la limită. Aş mai avea nevoie de personal la ajutorul social – pentru supravegherea celor care lucrează – şi la investiţii – pentru aprobări, avize, tot ce ţine de legătura cu judeţul sau cu ministerele. Pierdem foarte mult timp pe drumuri pentru a obţine avizele acestea.

Aveţi situaţii de tineri care au venit prin programul guvernamental destinat instalării tinerilor fermieri la ţară?
Da, avem trei-patru familii care au accesat fonduri în valoare de 25.000 de euro pentru instalarea tinerilor fermieri la ţară. Fac solarii, legumicultură, albinărit.

Ce gânduri aveţi pentru anul viitor?
Pentru anul viitor, rezolvăm asfalt şi trotuare cu mare parte din fondurile ce le vom avea. O să investim în trotuare ceva, aşteptăm să vedem rezultatul la proiectul cu asfaltarea, în ce stadiu o să fie, şi pentru străzile care nu au fost prinse în proiect să alocăm bani pentru asfaltare.

E ceva ce v-aţi propus la începutul mandatului şi nu aţi reuşit până acum să realizaţi?
Cred că sunt printre singurii primari din judeţ care nu au promis nimic comunităţii. Am promis c-o să fim alături de oameni şi o să facem cât putem de mult. Mă bucur că am făcut investiţiile acestea, n-o să promitem nici în continuare c-o să facem, lăsăm faptele să vorbească.

A consemnat Aurelian LUNGU
    Trimite prin e-mail