marți, 27 septembrie 2011

Publicat la 9/27/2011 08:37:00 a.m. de Redacţie

Medieşeancă în Valul Coreean

Fascinaţia pentru o limbă izolată a determinat-o pe tânăra Cristina Roşian să se înscrie la secţia de coreeană-engleză a Universităţii „Babeş - Bolyai” din Cluj Napoca.


Autor: Milu OLTEAN

Mulţi tineri aleg să înveţe engleza, franceza sau germana, dar puţini sunt cei care se orientează către spaţii culturale străine Bătrânului Continent. Cristina Roşian din Mediaş a absolvit în acest an, cu brio, liceul „St. L. Roth” şi pasiunea ei pentru cultura, limba şi civilizaţia coreeană nu este un moft, ci un ţel cât se poate de serios. Medieşeanca a fost admisă printre cei 18 studenţi ai secţiei coreeană-engleză din cadrul universităţii clujene.

Cristina Roşian a absolvit, anul acesta,
Liceul Teoretic „Stephan Ludwig Roth” din Mediaş
Primul contact

Mare amatoare de film şi fotografie, fata n-a stat pe gânduri când un prieten i-a recomandat să urmărească un serial coreean. Până la dorinţa de a studia limba coreeană la facultate n-a mai fost decât un pas. „Acum vreo doi ani, un prieten ne-a recomandat un serial coreean, «Băieţi sau flori». A fost o experienţă interesantă. Filmul era făcut altfel decât producţiile americane. Am început să mă uit tot mai mult la acel serial şi am devenit interesată de Coreea”, îşi aminteşte Cristina. Când a început să caute informaţii pe Internet despre facultăţile din România unde se poate studia limba coreeană, a fost uimită să descopere o comunitate destul de vastă de tineri români care împărtăşeau aceeaşi pasiune.

“Valul Coreean”

Aşa-numitul “Val Coreean” a legat o mişcare interesantă şi în România, atât în mediul on-line, cât şi în afara lui. “Este un grup pe Facebook, care a avut recent o întâlnire naţională la Bucureşti, sunt tineri care au scris pe bloguri despre experienţa pe care au avut-o, în calitate de studenţi, în Coreea. Nu mai spun că televiziunile româneşti dau multe seriale coreene, iar termenii de «K-pop» (Korean-pop), muzică din Coreea de Sud, precum şi termenul de «K-drama», care se referă la producţia de seriale TV, sunt termeni populari în rândul multor tineri. Am aflat multe lucruri. De pildă, coreenii sunt mai educaţi, mai harnici, mai respectuoşi, cred în tradiţia familiei. Fiecare copil cântă la un instrument, au un adevărat cult pentru muzică. Am descoperit o civilizaţie extraordinară, simt că e visul meu”, ne-a spus Cristina Roşian.

Visul începe la Cluj

Aşteptările Cristinei Roşian legate de facultate sunt mari. Şi implicarea sa e pe măsură. Vrea să impresioneze încă din primul an de facultate, pentru a obţine o bursă de studii în Coreea. “Am învăţat alfabetul, dar practic o să plec de la zero la facultate. La Cluj este un Centru Cultural Coreean, acolo o să ţinem cursurile. Sunt profesori foarte buni, Codruţa Cuc este unul dintre ei, am vorbit deja cu ea şi era bucuroasă de interesul tot mai mare pentru limba coreeană. E un sistem foarte bun de învăţare. În primul an se învaţă limba, apoi se trece la tradiţii, obiceiuri, artă culinară şi multe altele. Cred că va fi o provocare interesantă. Mai interesant e că între România şi Coreea de Sud se fac aşa zisele schimburi «în oglindă», adică un student de la noi pleacă acolo şi unul de la ei vine să studieze la noi. Deocamdată nu ştiu sigur dacă aş vrea să mă stabilesc în Coreea, dar ştiu sigur că mi-ar plăcea să studiez acolo”, descrie ea.

Cristina Roşian | studentă:  „Nu ştiu ce m-a atras de la început, poate şi limba oarecum ciudată, deosebită, dar şi cultura şi civilizaţia coreeană, altfel decât a noastră, felul de a fi al acelor oameni. Am început să mă gândesc serios la faptul că mi-aş dori să studiez limba coreeană şi am căutat o facultate care să aibă o asemenea specializare. Cel mai mare vis al meu e să plec în Coreea, să studiez. Biletul de avion e vreo 2.000 de euro... e scump, aşa că o să trag tare să obţin o bursă de studii.”

Optimistă pe mai departe

Cristina este la începutul unui drum pe care medieşenii nu s-au prea aventurat. Cu elanul tinereţii, ea crede că viitorul poate fi unul plin de şanse. “Din ce am văzut, se poate lucra ca traducător, chiar aici în România. Poţi să mergi în Coreea de Sud şi să predai limba engleză în şcoli, am vorbit cu un englez care e profesor de acolo şi au un statut foarte bun, sunt bine plătiţi şi respectaţi. Coreenii ştiu să-i aprecieze pe cei care demonstrează că au valoare şi pe cei muncitori. Poţi lucra la Ambasadă, poţi să găseşti de lucru la o firmă coreeană deschisă în oraşele mari din România”, povesteşte tânăra, entuziasmată.


Citiţi reportajul integral în ediţia tipărită a ziarului.
    Trimite prin e-mail