joi, 8 septembrie 2011

Publicat la 9/08/2011 09:00:00 a.m. de Redacţie

Alergiile respiratorii provoacă epidemii


Dacă în anotimpul cald răceşti repetat, atunci s-ar putea să faci parte dintre cei 5% români sensibili la polen. De primăvara până toamna, alergiile respiratorii provoacă adevărate epidemii sezoniere.


Simptome

Strănuţi, ai secreţii nazale abundente, usturimi şi mâncărimi în gât, ochii ţi se înroşesc şi lăcrimează, tuşeşti sec, uneori până la sufocare? Acestea sunt simptome clare de alergie respiratorie... Alergia este o afecţiune care apare la anumite persoane ca reacţie la unele substanţe, pentru majoritatea oamenilor, inofensive. Alergia reprezintă, de fapt, funcţionarea proastă a sistemului imunitar, care atacă cu virulentă o substanţă identificată ca dăunătoare. Este vorba despre un răspuns imunitar îndreptat într-o direcţie greşită. De obicei, alergicii au un sistem imunitar obosit şi ineficient.

Eşti alergic?

Alergologii folosesc mai multe modalităţi de diagnostic. Cea mai frecventă este testul cutanat, prin care medicul aplică extracte diluate din substanţe potenţial alergenice - pe pielea antebraţului, pe care apoi o zgârie cu un ac. Dacă zona respectivă se înroşeşte ori se inflamează după o anumită perioadă de timp, ea demonstrează existenţa anticorpilor IgE şi, deci, a alergiei. Această metodă nu poate fi folosită la copiii mici, întrucât posibilii alergeni folosiţi în cadrul testării pot, de fapt, să declanşeze o reacţie alergică copilului care nu a fost supus anterior acţiunii acestei substanţe. În acest caz, alergenii se pot stabili folosind probe de sânge, dar nici una dintre cele două metode nu dă rezultate 100% exacte. De aceea, sunt foarte importante observaţiile pacientului, care, împreună cu rezultatele testelor, pot oferi medicului alergolog o imagine mai clară a tipului de alergie şi îl pot ajuta să dea un diagnostic şi un tratament corecte.

Alergii sezoniere

Cum se declanşează alergia? Cele mai cunoscute alergii sunt cele respiratorii, sezoniere, care sunt declanşate de polen, mucegaiuri şi praf. Pot începe primăvara devreme, dacă sunt determinate de polenul arborilor timpurii, continuă pe toata durata primăverii şi se pot extinde spre toamnă, dacă sunt provocate de polenul de la graminee şi ierburi.
Alergia respiratorie porneşte din intestin. Alergiile sunt adesea rezultatul unei disfuncţii la nivelul intestinului subţire, unde se face absorbţia substanţelor nutritive din alimente. Alergenul care declanşează răspunsul alergic este de obicei o proteină sau un complex de proteine-carbohidraţi. Înainte de a trece în sânge, moleculele de proteine din alimente trebuie descompuse în aminoacizi, cu ajutorul enzimelor produse de organism. Uneori, moleculele de proteine trec de bariera intestinală şi acţionează ca antigeni (cauzatori de alergii) puternici. Acest lucru se poate întîmpla când mucoasa intestinală este inflamată sau afectată de medicamente, sau micoze. Cauza mai poate fi găsită şi în digestia ineficientă, cauzată de lipsa enzimelor sau de o insuficientă mestecare a alimentelor.

Mâncare împotriva alergiilor

Multe dintre persoanele alergice pot să îşi reducă frecvenţa şi gravitatea simptomelor cu ajutorul unei diete uşoare, săracă în grăsimi saturate, zahăr şi sare şi bogată în fibre (legume şi fructe).
Mănâncă alimente bogate în cobalt şi mangan (cereale, legume, seminţe, peşte, soia, ciuperci, usturoi, ceapă). 
Dulciurile concentrate şi grăsimile animale abundente cresc producţia de histamină în organism, aceasta fiind mediatorul reacţiilor inflamatorii şi alergice. Alte alimente care trebuie evitate sunt laptele şi produsele lactate, cu excepţia iaurtului natural. Se crede că acestea declanşează un răspuns imun „tăcut“, care duce la afecţiuni ale mucoaselor, respectiv inflamarea acestora însoţită de producţia excesivă de mucus. Copiii, mai ales, par să fie susceptibili la lactate, care, în plus, pot scăpa nedepistate la diagnosticarea alergiilor respiratorii.

Iaurt natural

O măsura eficientă împotriva alergiilor este fortificarea intestinului prin consumul de bacterii „bune“, care refac flora intestinală, mai ales după tratamente prelungite cu antibiotice. Aşadar, mănâncă iaurt natural, împotriva alergiilor. Iaurtul consumat regulat poate reduce apariţia micozelor de tip candidă, care contribuie frecvent la apariţia alergiilor. Sau ia suplimentele alimentare cu probiotice (bifidobacterii, lactobacili), care se găsesc în farmacii.
    Trimite prin e-mail