duminică, 7 august 2011

Publicat la 8/07/2011 11:07:00 p.m. de Redacţie

Dacă e vară, e mucegai!

Mucegaiul de pe pereţi "înfloreşte" nestingherit şi vara. Pe lângă faptul că are un aspect neplăcut şi afectează zugrăveala casei, această ciupercă ne pune în primejdie şi sănătatea, informează site-ul incasa.ro.

Încălzirea aerului aduce şi umiditatea atât de favorabilă
apariţiei mucegaiului
| sursa foto: apsr.ca
În timpul verii, mucegaiul rezistă destul de bine, iar pentru dezvoltarea unor astfel de ciuperci este un mediu propice. Acest lucru se întâmplă deoarece aerul se încălzeşte foarte tare. Cu cât este mai cald aerul, cu atât mai mare este umiditatea. Iar când aerul supraîncălzit intră în contact cu spaţiile răcoroase din casă, spre exemplu cu pivniţa, se produce automat condens pe toate suprafeţele reci. Este exact acelaşi efect ca atunci când scoatem o sticlă cu apă din frigider şi o aşezăm în soarele dogoritor şi observăm cum se formează picături de apă.
Cum recunoaştem această ciupercă? Atunci când observăm pe perete pete gri sau chiar negre, înseamnă că aceasta s-a instalat deja. Însă ce se întâmplă dacă nu vedem imediat, dacă petele se află după un dulap sau după pat? Un alt indiciu este mirosul închis.

De ce este mucegaiul periculos?

Această ciupercă poate provoca reacţii alergice precum: tusea, strănutul, durerile de cap, oboseala şi chiar crizele de astm. De aceea, este absolut necesar să curăţăm suprafeţele afectate.

Cum putem evita apariţia mucegaiului?

Încăperile răcoroase trebuie aerisite doar în timpul nopţii, când temperatura aerului de afară este mai scăzută faţă de cea din timpul zilei. Spre exemplu, după ce ieşim de la duş, este indicat să facem curent, astfel încât să iasă toţi aburii şi să se usuce pereţii. 
    Trimite prin e-mail