miercuri, 24 august 2011

Publicat la 8/24/2011 03:31:00 a.m. de Redacţie

Atât căsătoria, cât şi divorţul pot provoca creşteri în greutate


Atât căsătoria, cât şi divorţul, pot duce la creşteri în greutate, potrivit unui studiu prezentat la American Sociological Association.


În primii doi ani după căsătorie sau după divorţ, există un risc crescut de îngrăşare, conform studiului desfăşurat pe 10.071 persoane, citat de BBC şi preluat de Agerpres. Femeile proaspăt căsătorite riscă cel mai mult să ia în greutate, în unele situaţii fiind implicată sănătatea, arată autorii cercetării de la Ohio State University. 
În cadrul studiului, au fost observate cele 10.071 persoane din 1986 până în 2008, fiind monitorizate schimbările indicelui de masă corporală (IMC) şi starea civilă. Cercetătorii au comparat IMC-ul celor care s-au căsătorit sau au divorţat cu al celor care erau deja căsătoriţi sau singuri. Comparând datele după mai multe criterii - sănătate, educaţie, loc de muncă, bunăstare/sărăcie şi sarcină -, s-a constat că riscul luării în greutate era mai mare în cazul celor proaspăt căsătoriţi şi al celor divorţaţi. 
În cazul femeilor, riscul de a înregistra o uşoară creştere a greutăţii după căsătorie a crescut cu 33% (până la trei puncte în IMC), iar riscul de a lua mai mult în greutate (peste trei punct în IMC), cu 48%. Femeile proaspăt divorţate prezintă un risc cu 22% mai mare să ia puţin în greutate. 
Cât despre bărbaţi, ei riscă cu 28% mai mult să ia în greutate după căsătorie şi cu 21%, după divorţ. 
Principalul autor al cercetării, Dmitri Tumin, arată că, "la modul general, după căsătorie, femeile se îngraşă, lucru care poate constitui un risc pentru sănătate". 
Helen Riley de la British Nutrition Foundation spune că "există schimbări semnificative în viaţa fiecăruia, care pot schimba modul de viaţă şi felurile de mâncare cu care se hrăneşte. Oamenii se descurcă diferit în astfel de situaţii, care pot fi pozitive pentru unii."
    Trimite prin e-mail