luni, 25 iulie 2011

Publicat la 7/25/2011 07:01:00 a.m. de Redacţie

Papanaşi fierţi cu gem de coacăze şi smântână

Feri Teglaş, preşedinte Asociaţia de Turism şi Ecologie Dianthus Mediaș, ne propune să ne îndulcim cu tradiţionalii papanaşi. Reţeta lui favorită:

Papanaşi fierţi cu gem de coacăze şi smântână

Ingrediente: 250 grame brânză de vaci, 1 lingură griş, 1 lingură făină, 1 vârf de cuţit sare, 1 ou, smântână (cam 2 linguriţe pentru fiecare papanaş), zahăr pudră sau obişnuit pentru presărat.
Mod de preparare: Sunt mai sănătoşi fierţi şi constituie un desert delicios, aromat şi foarte apreciat. Puneţi brânza de vaci într-un castron, oul, grişul, sarea, zahărul şi făină. Omogenizaţi compoziţia. Ea trebuie să fie destul de vârtoasă, să nu „curgă“. Se lasă minim 15 minute ca să se umfle puţin grişul. Între timp puneţi la fiert într-o cratiţă mai largă 2-3 litri de apă. Puneţi restul de făină într-o tavă şi formaţi din compoziţie nişte biluţe de 3-4 cm diametru, pe care le rostogoliţi prin făină. Când clocoteşte apa, daţi focul foarte, foarte mic, aplatizaţi în palma fiecare biluţă şi faceţi cu degetul o mică adâncitură în mijloc. Puneţi-le la fiert cu grijă să nu le sfărâmaţi şi să nu clocotească apa. Se vor lăsa întâi la fundul vasului, iar după câteva minute se umflă şi se ridică la suprafaţă. Lăsaţi-i să mai fiarbă, la foc mic, încă 5-6 minute. Îi luaţi uşor cu o spumiera şi îi aşezaţi pe platou. Puneţi pe fiecare gem de coacăze, zahăr pudră, smântână. Serviţi-i calzi. Poftă bună!

Papanași cu gem și smântână | sursa: flickr.com

    Trimite prin e-mail