joi, 4 octombrie 2018

Publicat la 10/04/2018 07:32:00 a.m. de Anonim

Vot pentru familie


Referendumul pentru revizuirea Constituției, în forma adoptată de Parlament, se va desfășura pe parcursul a două zile, 6 și 7 octombrie. Acesta are la bază o inițiativă cetățenească demarată de Coaliția pentru Familie. Medieșenii vor vota în 42 de secții. Trei dintre acestea și-au schimbat sediile față de ultimele alegeri din anul 2016. Potrivit datelor preluate din Registrul Electoral, la nivelul municipiului Mediaș sunt 48.831 de cetățeni cu drept de vot.


Alex PÎNTEA

Pregătirile pentru referendumul care va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni la nivel național au intrat pe ultima sută de metri. Românii sunt chemați, sâmbătă și duminică, între orele 7.00 - 21.00, să spună dacă sunt de acord pentru schimbarea definiției familiei din Constituție, în așa fel încât formularea „căsătoria liber consimțită între soți” să fie devină „căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie”.

Schimbări la nivelul secțiilor

Medieșenii sunt arondați, în funcție de domiciliu, la una din cele 42 de secții de votare, numerotate de la 107 la 148, dintre care una va funcționa în satul aparținător Ighișul Nou. Față de alegerile parlamentare din anul 2016, există mai multe modificări, care constau în adăugarea noilor străzi înființate în anii 2016 și 2017, arondarea străzii I.C. Brătianu la secția de votare nr. 125, de la Școala Gimnazială nr. 4, precum și schimbarea sediilor în cazul a trei secții. Astfel,  secția 123, de la Grădinița nr. 7, de pe Merilor, se va muta la Școala Gimnazială nr. 5, secția de votare 129, de la sediul societății Transgaz, de pe strada George Coșbuc, va avea sediul la Școala Gimnazială nr. 4, pe strada Dealul Furcilor, iar secția care funcționa într-o societate comercială de pe strada Moșnei se va muta la Școala Gimnazială „George Popa“.

La ce întrebare răspundem?

Întrebarea adresată alegătorilor la referendumul pentru revizuirea Constituției va fi: „Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”. La această întrebare, cei care vor merge la urne trebuie să răspundă „da” sau „nu”. Potrivit modificării propuse pentru articolul 48 din Constituţie, „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor’’. 

De câți participanți este nevoie

Potrivit Legii 3/2000, pentru ca Referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei, în sensul redefinirii familiei, să fie valabil, este necesară o prezenţă la urne a cel puţin 30% dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente. De asemenea, rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente. Numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 31 august 2018 este de 18.917.495, la nivel național, conform Autorităţii Electorale Permanente.
    Trimite prin e-mail