joi, 7 ianuarie 2016

Publicat la 1/07/2016 07:30:00 a.m. de Anonim

Ion, Ioan sau Ioana. Peste 1.000 de medieşeni îşi sărbătoresc onomastica în 7 ianuarie


Aproape două milioane de români îşi serbează onomastica în 7 ianuarie, cu ocazia Sfântului Ioan. Printre aceştia se numără şi ceva mai bine de o mie de medieşeni, Ioni şi Ioane, dar şi câteva sute de copşeni, care se vor strânge în jurul tradiţionalului foc de tabără ce marchează sfârşitul sărbătorilor de iarnă.



Autor: Milu OLTEAN

În fiecare an, în 7 ianuarie, Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul, cel care L-a botezat pe Hristos în Iordan. În tradiţia populară, se știe că Sfântul Ioan este protectorul pruncilor şi, totodată, ziua Sfântului Ion este o zi de bucurie. Tradiţia spune că aceia care nu se veselesc în această zi vor fi trişti tot timpul anului. În acelaşi timp, sărbătorile de iarnă deschise în 6 decembrie, cu Sfântul Nicolae, se încheie în 7 ianuarie, cu sărbătoarea Sfântului Ioan.

Sub semnul lui Ion

În variante specifice diferitelor limbi, se pare că numele de Ion este cel mai răspândit de pe glob. Aşa cum remarcă specialiştii în etimologie şi antroponimie, numele Ion vine din ebraicul Iehohanan, redus la Iohanán. Regretatul George Pruteanu explica, acum o vreme, că numele Ion „este compus din două părţi: «Io»: prescurtare obişnuită pentru Iehova (Dumnezeu) şi verbul «hanan»: a avea milă, a face favoare (din care verb se şi trage numele Ana) – deci traducerea lui Iohanán este «Din graţia lui Dumnezeu; Dumnezeu s-a îndurat», adică o formulă de mulţumire adresată Cerului de părinţii care-şi doreau foarte mult un copil. Din acest străvechi Iohanán au derivat, mai întâi la greci Ioánnes, apoi la latini Iohánnes. De aici, mai ales după secolul IV d.Cr., dar, cu sporită intensitate, după anul 1000, numele s-a răspândit în toată Europa”.


1.043 de sărbătoriţi la Mediaş

La nivel naţional, circa două milioane de români poartă numele de Ion sau Ioana şi derivatele lor, iar mai bine de o mie dintre aceştia sunt medieşeni. Potrivit datelor de la Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Mediaş, în oraşul nostru, un număr de 1.043 de locuitori poartă numele de Ioan, Ioana sau derivat. Astfel, 407 medieşeni poartă numele de Ioan, 292 de medieşence poartă numele de Ioana, în timp ce alte 344 de persoane din Mediaş răspund la numele de Ionel, Ionuţ sau Ionela. Trebuie specificat faptul că numele Sfântului Ioan este în continuare apreciat de medieşeni, iar acest fapt se vede şi din statistica nou-născuţilor din oraş, în anul trecut, care au primit acest nume. Astfel, dintre copiii născuţi anul trecut în oraş, 24 au primit numele de Ioan, 26 au primit numele de Ioana, 13 au fost trecuţi în certificatul de naştere cu numele Ionuţ, în timp ce statistica a consemnat şi două Ionela, un Ionică şi un Ionel.

16 străzi cu Ioni 

Potrivit studiului de trafic întocmit în anul 2015, la iniţiativa administraţiei locale medieşene, în municipiul Mediaş şi satul aparţinător Ighişul Nou există 329 de străzi, clasificate majoritatea în străzi de categoria a IV-a, adică străzi de folosinţă locală. Străzile Mediaşului poartă nume diverse, dar printre acestea se regăsesc şi 16 străzi care poartă numele unor personalităţi din domenii variate, care au în componenţă numele de Ion sau Ioan. Astfel, la Mediaş putem vorbi de străzile Academician Ioan Moraru, de strada Ion Agârbiceanu, I.C. Brătianu, Ioan Corvin, Ion Creangă, Cronicar Ion Neculce, Ioan Budai Deleanu, I.Gh. Duca, Ioan Raţiu, Ioan Slavici, Protopop Ioan Moldovan, Dr. Ioan Raica, Episcop Ioan Bob, Episcop Ioan Suciu, C.I. Parhon sau Piaţa C.I. Motaş.


Ionii de la Copşa

A devenit deja tradiţie la Copşa Mică, de câţiva ani, ca în 7 ianuarie, Ionii şi Ioanele din localitate să fie sărbătoriţi în comunitate, în cadrul unui eveniment organizat de Primăria Copşa Mică. La fel ca şi în alţi ani, câteva sute de sărbătoriţi sunt aşteptaţi astăzi la momentul festiv, care marchează şi încheierea sărbătorilor de iarnă. Evenimentul a ajuns deja la cea de a XII-a ediţie, care consemnează o frumoasă tradiţie locală, menită a strânge comunitatea în jurul unui foc ritualic, la o felie de cozonac şi un pahar cu vin. „Conform tradiţiei, ca în fiecare an, la eveniment se vor reuni cetăţenii care îşi serbează numele sfânt împreună cu familiile, prietenii şi cunoştinţele, la un pahar de vin fiert, o cană de ceai şi o felie de cozonac. Ne bucurăm să fim cu toţii, să sărbătorim ca o mare familie, pentru că e important pentru comunitatea noastră să fim unii lângă alţii. Aşa cum cere tradiţia, focul de tabără specific acestui eveniment va fi aprins de cel mai vârstnic Ion din oraşul nostru. La 17.30 începem să primim invitaţii, iar la orele 18 vom aprinde focul tradiţional de Sfântul Ion. Prin acest eveniment marcăm încheierea sărbătorilor de iarnă, începute de Sfântul Nicolae şi Încheiate cu Sfântul Ion”, anunță Daniel Tudor Mihalache, primarul oraşului Copşa Mică.  


Ion n-are stea în frunte la Mediaş

Tradiţia cere ca de sărbătoarea Sfântului Ioan să fim veseli, pentru că veseli o să fim tot anul. Aşa că... încheiem cu veselie. Ca o coincidenţă, sau nu, dar sigur de amuzament, putem spune că numele de Ioan nu a fost unul care să aibă succes foarte mare în urbea de pe Târnava Mare, asta văzut prin prisma personalităţilor care au ajuns să conducă cel puţin în ultimii 20 de ani şi în prezent destinul oraşului şi al unor societăţi importante. Astfel, dintre primarii post revoluţionari, niciunul nu a purtat numele de Ion sau Ioan, vorbim aici de Dionisie Bucur, Teodor Plopeanu, Daniel Thellmann sau, astăzi, Teodor Neamţu. Nici parlamentarii din ultimii zece ani care au plecat spre Bucureşti de la Mediaş nu au purtat sau nu poartă numele de Ion sau Ioan, aici amintim de senatorul Viorel Arcaş, ori deputaţii Gheorghe Roman sau regretatul Marcel Piteiu. Dacă trecem în revistă şi câteva dintre societăţile importante ale oraşului, indiferent că vorbim de Romgaz – director Virgil Metea, ATM – director Virgil Bucşe, ECO-SAL – director Iosif Balog, Meditur – director Dan Voinea, nu putem spune că numele de Ion este unul predestinat a conduce în burgul medieşean. Poate, excepţia care confirmă regula să fie directorul de la Transgaz, Ion Petru Văduva. Oricum, tuturor Ionilor, indiferent de ce statut social au, le urăm multă sănătate şi succes în noul an şi - cine ştie ? - poate vor reuşi în acest an să schimbe istoria. La mulţi ani, tuturor!

Ion vs. Vasile

Că tot sunt sfinţii ce marchează începutul de an, din statisticile Evidenţei Populaţiei Mediaş, reiese că numele de Ion este mai prezent în oraş decât Vasile. Astfel, 1.043 de medieşeni poartă numele de Ioan, Ioana sau derivat, pe când doar 365 de medieşeni poartă numele Vasile, iar 51 numele de Vasilică sau Vasilica.

Tradiția e sfântă

În calendarul popular, de Sânt-Ion (Soborul Sf. Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului), oamenii se botează la biserică pentru noroc şi sănătate. Ziua se serbează de către femei cu petreceri precum Iordănitul Femeilor sau Masa Moaşei. Obiceiurile consemnate de specialiștii CNM ASTRA Sibiu amintesc de Iordănitul sau Muiatul Ionilor din Tălmăcel. Potrivit tradiției, de acum se înmoaie frigul, însă, dacă în această zi este ger, vitele vor fi sănătoase.
    Trimite prin e-mail