vineri, 17 aprilie 2015

Publicat la 4/17/2015 12:04:00 p.m. de Anonim

„Biblioteca vie“ revine la Mediaş


Săptămâna viitoare, „cărţile vii“ îşi vor aştepta cititorii în holul mare al Primăriei Mediaș.


Autor: Alex PÎNTEA

„Biblioteca vie“ îşi va deschide porţile şi în acest an în municipiul Mediaş. Consiliul Local al Tinerilor şi Primăria Mediaş organizează cea de a VI-a ediţie a proiectului „Biblioteca vie”. Manifestarea se va desfăşura în perioada 23-24 aprilie, în intervalul orar 16.00-20.00, în holul mare al Primăriei.

„Citesc“ oameni

„Biblioteca vie“ va funcţiona ca una obişnuită. Cititorii, vor putea împrumuta câte o carte, cu menţiunea că acestea sunt fiinţe umane, care vor intra într-un dialog personal cu cititorul. „Cărţile din «biblioteca vie» sunt oameni reprezentând grupuri care se confrunta sau se pot confrunta cu prejudecăţi sau stereotipuri (de gen, vârstă, educaţie, meserie, etnie, rasă, religie etc.) şi care ar putea fi victime ale discriminării sau excluderii sociale sau pot fi oameni cu poveşti care ar da cititorului o experienţă unică de învăţare”, a explicat Sergiu Lazăr, primarul tinerilor din municipiul Mediaş.

Ofertă bogată

Persoanele care vor trece pragul „Bibliotecii vii“ în cele două zile au de unde alege. Catalogul de cărţi cuprinde o paletă largă. Astfel, aceştia pot sta de vorbe cu jurnalişti, poliţişti, voluntari, fotbalişti, primari, consilieri locali, dar şi alte categorii. „«Biblioteca vie» funcţionează ca o bibliotecă obişnuită - cititorii vin şi împrumută cărţi pentru o perioadă limitată de timp. După ce citesc cărţile, le returnează în bibliotecă şi, dacă vor, pot să mai împrumute o carte. Există însă două aspecte importante, cărţile sunt fiinţe umane şi intră într-un dialog personal cu cititorul”, mai spune Sergiu Lazăr.


Scopul proiectului 
  
„Biblioteca vie“ îşi propune să promoveze respectul pentru drepturile omului şi demnitatea umană şi, în egală măsură, să atragă atenţia asupra diversităţii în toate formele ei, să stimuleze dialogul între oameni. „Acest dialog este unul necesar, pentru că de multe ori diferenţele dintre oameni nu sunt valorificate ca fiind resurse, de cele mai multe ori aceste diferenţe duc la discriminare, suspiciune şi respingere”, a explicat Lazăr.
    Trimite prin e-mail