sâmbătă, 17 ianuarie 2015

Publicat la 1/17/2015 08:30:00 a.m. de Redacţie

Parteneriat pentru educaţie. UNICEF şi Romgaz sprijină copiii din cinci localități să meargă la şcoală


Compania Romgaz şi UNICEF au semnat, la începutul acestei săptămâni, un parteneriat prin care și-au propus să contribuie la prevenirea şi reducerea fenomenelor de absenteism, abandon şcolar şi părăsire timpurie a școlii, în cadrul campaniei naţionale „Hai la școală!“.


Autor: Alex PÎNTEA

În România, sunt în prezent aproximativ 400.000 de copii care nu merg regulat la şcoală. Mai mult, doi din zece copii nu termină opt clase. Copiii care nu merg la școală azi reprezintă forța de muncă necalificată din următorii 10-15 ani. Plecând de la aceste statistici îngrijorătoare, în anul 2010, UNICEF a lansat, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naționale, campania „Hai la școală!“, intervenind la trei niveluri: școală, comunitate și familie. Astfel, campania promovează respectarea dreptului fundamental la educaţie al tuturor copiilor şi principiul echităţii prin sprijinirea celor mai vulnerabili copii, inclusiv copiii romi şi familiile acestora. 

Drept la educaţie

Campania a demarat în anul școlar 2010-2011 și a avut o acoperire națională, iar în prezent este derulată în 32 de comunități din 20 de județe. „Un copil care merge la școală astăzi va deveni un adolescent preocupat de viitorul său și se va transforma într-un adult independent, care poate obține un loc de muncă, va avea mai puține probleme de sănătate și nu va avea nevoie de asistență socială. În următorii ani, e important să asigurăm accesul și dreptul la educaţie pentru toţi copiii şi în mod special, pentru cei mai vulnerabili copii. Ne bucurăm că Romgaz susține acest demers“, a mărturisit Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România. 

În cinci comunităţi

Compania Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, va susține implementarea intervenţiilor din cadrul campaniei „Hai la școală!“ în cinci comunităţi dezavantajate din ţară: Cilibia (jud. Buzău), Cojasca, Fântânele (jud. Dâmbovița),  Dragomireşti (jud. Neamț), Filipeştii de Târg (jud. Prahova) şi Plai, Vicovu de Sus (jud. Suceava). „Eficacitatea cu care şcoala îşi îndeplineşte rolul este esenţială pentru afirmarea unei societăţi bazate pe cunoaştere şi învăţare. Calitatea vieţii unei comunităţi, a unei naţiuni, va scădea, dacă va lipsi învăţarea continuă şi dezvoltarea capacităţii personale de a se adapta şi de a promova valori etice. Romgaz vine în întâmpinarea nevoilor sistemului educaţional, considerând cooperarea între mediul de afaceri şi comunitate o condiţie prealabilă pentru evoluţie şi prosperitate“, motivează Virgil Marius Metea, directorul general al SNGN Romgaz.

Pe trei niveluri

Campania „Hai la școală!” intervine pe trei niveluri. Intervenţiile la nivelul şcolii au ca scop transformarea instituției de învățământ într-un mediu primitor pentru copii, formarea mediatorilor şcolari, a directorilor şi a cadrelor didactice pentru a-şi adapta stilul de lucru nevoilor fiecărui elev. La nivelul familiei, se urmăreşte întărirea legăturii părinţilor cu şcoala, implicarea în viaţa şcolară a copiilor lor şi acordarea de sprijin părinţilor prin consiliere şi discuţii individuale. Nu în ultimul rând, intervenţiile la nivelul comunităţii urmăresc influenţarea şi mobilizarea membrilor comunităţii pentru a se implica şi a sprijini familiile ai căror copii sunt în risc de abandon şcolar.
    Trimite prin e-mail