miercuri, 8 octombrie 2014

Publicat la 10/08/2014 08:15:00 p.m. de Anonim

Lansare de carte Giovanni Ruggieri

Eveniment cultural la Biblioteca Municipală “Stephan Ludwig Roth”. Jurnalistul şi eseistul Italian Giovanni Ruggieri şi-a lansat, ieri după-amiază, cartea “Icoanele pe sticlă din Sibiel”.

Giovanni RUGGIERI
Cu o prefață semnată de ÎPS Laurențiu Streza, mitropolitul Ardealului, volumul vorbeşte despre originea şi semnificaţia icoanelor pe sticlă din Transilvania, făcând o amplă prezentare a colecţiei din Sibiel, şi spune povestea naşterii şi dezvoltării muzeului fondat la Sibiel de părintele Zosim Oancea în plin regim comunist. În cele 72 de pagini de text, îmbogăţite cu numeroase fotografii color ale celor mai frumoase icoane ale muzeului, este ilustrată istoria extraordinară păstrată la Sibiel. Giovani Ruggieri este autorul mai multor reportaje despre România şi Europa de Est.
Muzeul de icoane pe sticlă de la Sibiel, fondat de părintele Zosim Oancea în anul 1983, este cel mai mare muzeu de icoane pe sticlă din lume. El a adus satului din Mărginimea Sibiului includerea în patrimoniul cultural al UNESCO, la amenajarea sa contribuind inclusiv Consiliul Ecumenic al Bisericilor de la Geneva. În colecţia părintelui Oancea se mai găsesc icoane din Banat şi nordul Moldovei, multe dintre ele având o vechime de peste 200 de ani, iar în timp suportul icoanelor s-a diversificat, muzeul incluzând astăzi şi pictura pe lemn. (A. P.)
    Trimite prin e-mail