sâmbătă, 24 martie 2012

Publicat la 3/24/2012 12:19:00 p.m. de Redacţie

SINTEZĂ | Locuri libere la şcolile medieşene. Află unde şi când îţi mai poţi înscrie copilul în clasa pregătitoare sau clasa I

Medieşenii nu se înghesuie să îşi înscrie părinţii în clasa pregătitoare, care a devenit obligatorie din anul şcolar 2012-2013. Monitorul vă spune unde au mai rămas locuri libere, care sunt cele mai căutate şcoli şi cum arată calendarul înscrierilor.

Autori: Alex PÎNTEA, Mădălina MOCANU

În toate unităţile de învăţământ din municipiul Mediaş au mai rămas locuri libere. Cele mai multe, în număr de 47, sunt la şcoala generală nr. 4, în timp ce la şcoala generală nr. 5 sunt disponibile 30 de locuri pentru copiii care vor împlini vârsta de şase ani până pe 1 septembrie. La polul opus se află şcoala generală nr. 8, din cartierul Vitrometan, acolo unde în cele două clase pregătitoare aprobate de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu s-au înscris deja 37 de copii şi mai sunt doar opt locuri libere. Ministerul Educaţiei introduce, din luna septembrie, clasa pregătitoare, în care prezenţa este obligatorie. Copiii vor învăţa jucându-se şi nu vor primi note sau calificative.

Şcoli la extreme

Locuri libere mai sunt şi pentru copiii care vor merge în toamnă în clasa I. Deocamdată, cea mai căutată şcoală medieşeană pare să fie tot nr. 8, din cartierul Vitrometan, unde s-au ocupat toate cele 65 de locuri, aşa că înscrierile s-au încheiat. Pe de altă parte, medieşenii care nu şi-au înscris încă odraslele în clasa I au cele mai multe şanse să găsească locuri disponibile la şcoala nr. 4, pentru care Inspectoratul Şcolar a aprobat trei clase şi 40 de locuri sunt încă disponibile. De asemenea, cel puţin deocamdată, 30 de bănci libere sunt şi la şcoala generală „George Popa”, unde s-au înscris doar 15 copii.

Până pe 27 martie

Cea de-a doua etapă de înscrieri în clasa pregătitoare şi clasa I a debutat în această săptămână şi se va desfăşura până în 27 martie. Peste 2.000 de locuri sunt puse la dispoziţia viitorilor elevi, în întreg judeţul Sibiu. Peste 50% din locurile rezervate clasei pregătitoare au fost ocupate deja în prima etapă de înscriere, rămânând vacante 1.442, în timp ce pentru clasa I mai sunt disponibile doar 742 de locuri în judeţul Sibiu. Cele mai multe locuri rămase libere pentru următoarele etape de înscriere, în judeţ, sunt la Colegiul Naţional „Octavian Goga“ din Sibiu - 72 de locuri vacante la clasa pregătitoare, respectiv 81 la clasa I.

Patru etape de înscriere

În cea de-a doua etapă, desfăşurată până în 27 martie, vor putea depune cereri de înscriere părinţii care au altă circumscripţie şcolară decât cea stabilită în prima etapă de înscriere. Dosarul cu care sibienii trebuie se prezinte la şcoli este mai stufos decât cel din prima etapă, pentru că trebuie să conţină, pe lângă documentele ce ţin de vârsta şi istoricul copilului, şi acte care să ateste faptul că toate criteriile cerute de şcoli sunt îndeplinite de copil sau părinte. Părinţii trebuie să dovedească fie că cel înscris are fraţi care urmează cursurile şcolii, fie că locul de muncă al lor este apropiat de şcoala unde se depune dosarul sau că un membru al familiei a absolvit cursurile instituţiei de învăţământ vizate. Înscrierile în clasa pregătitoare şi clasa I vor continua în următoarele etape. Astfel, în a treia etapă, desfăşurată în perioada 23 – 27 aprilie, vor fi înscrişi copiii ai căror părinţi au solicitat înscrierea la o altă şcoală decât şcoala de circumscripţie, dar nu au fost înmatriculaţi, din lipsă de locuri, sau ai căror părinţi nu au participat la etapele anterioare de înscriere. Ultima etapă, din perioada 2 – 21 mai, va fi rezervată copiilor care nu au participat la etapele anterioare ori nu au fost distribuiţi din diferite motive.

    Trimite prin e-mail