marți, 17 septembrie 2024

Publicat la 9/17/2024 10:19:00 a.m. de

Primul transplant hepatic la Cluj-Napoca. Interviu cu Nadim Al Hajjar, şeful secției de Transplant Hepatic a IRGH.

 

La  Cluj-Napoca a avut loc primul transplant hepatic, la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie.

Foto: monitorulcj.ro

Primul transplant hepatic la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie din Cluj-Napoca a avut loc sâmbătă, 14 septembrie, la o pacientă de 25 de ani cu insuficienţă hepatică acută de etiologie autoimună.

Intervenția a durat mai bine de 5 ore, iar duminică dimineaţa, 15 septembrie, pacienta era stabilă.

Într-un interviu acordat monitorulcj.ro, prof. dr. Nadim Al Hajjar, șeful secției de Transplant Hepatic a Institutului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie din Cluj-Napoca, a explicat cum s-a desfăşurat prima intervenţie de transplant hepatic şi a vorbit despre importanţa acesteia.

Reporter: Cum a decurs prima intervenție de transplant hepatic? 

Nadim Al Hajjar: La început a fost evaluarea candidaţilor pentru transplantare. Evaluarea se face din timp, nu în ziua intervenţiei. Se verifică toţi parametrii, dacă bolnavii pot fi candidaţi pentru a fi trecuţi pe lista de aşteptare. Când apare un donator se verifică dacă sunt probleme de compatibilitate şi se contactează bolnavii care sunt deja pe lista de aşteptare. A fost primul transplant care s-a făcut la  Cluj. Suntem alături de alte 2 centre acreditate pentru această procedură. La debut întotdeauna trebuie să se ofere ajutor din partea oamenilor experţi în domeniu, lucru care s-a întâmplat. Ne-am bucurat de sprijinul colegilor noştri de la Institutul Fundeni. Transplantul hepatic este o procedură chirurgicală, dar implică şi multe alte specializări. Echipa a fost formată de medici din partea chirurgicală, anestezie şi terapie intensivă, hepatologie, gastroenterologie, imunologie. Am avut în echipă şi oameni care s-au ocupat de probleme administrative, personal auxiliar, laborator, imagistică, anatomie patologică. Procedura face parte din medicina de vârf.

Reporter: Cum ați gestionat riscurile și complicațiile potențiale pe parcursul intervenției?

Nadim Al Hajjar: Bolnavii care sunt candidaţi pentru transplant hepatic au multe probleme. Cel mai frecvent, transplantul se face la pacienţii cu ciroză hepatică. Pacienţii sunt fragili, indiferent de vârsta lor. Procedura a fost dificilă, însă având în vedere experienţa lor, momentele critice au fost gestionate imediat şi fără probleme.

Reporter: Care este starea pacientei după transplant?

Nadim Al Hajjar: Starea pacientei este în regulă. Sunt anumiţi parametrii care trebuie încă monitorizaţi permanent. Într-un timp atât de scurt nu pot să spun dacă vor fi probleme pe viitor. Starea de sănătate a pacientei se desfăşoară în parametrii normali. Să sperăm că nu vor fi surprize, însă nu pot fi excluse. Perioada de recuperare ar fi cam 10 zile, două săptămâni.

Potrivit datelor Registrului Național de Transplant, 509 români așteaptă un transplant hepatic.

Prof. dr. Nadim Al Hajjar a explicat că transplantul hepatic era absolut necesar să se realizeze şi la Cluj-Napoca.

Reporter: Care este rata de supravieţuire a pacientului care are nevoie de transplant hepatic?

Nadim Al Hajjar: De procedură au nevoie foarte mulţi pacienţi. Pacienţii care au nevoie de transplant hepatic nu au nicio speranţă de viaţă. De asemenea, nu toţi pacienţii care au făcut transplant hepatic au avut o evoluţie bună. Atunci când lucrurile sunt standardizate şi criteriile sunt respectate în mod sigur şi rata riscurilor este mai mică.

Reporter: Cum vedeți viitorul transplanturilor hepatice la Cluj? Există inovații sau îmbunătățiri pe care le anticipați?

Nadim Al Hajjar: Lucrurile treptat trebuie să evolueze şi la Cluj. Îmi pare rău să vă spun că la Cluj procedura a întârziat foarte mult, nu a fost aprobată mai devreme. Nu am idee de ce, care au fost motivele. Atunci când eşti dedicat pentru a rezolva o problemă, atunci trebuie să înţelegi că trebuie să te sacrifici, să găseşti soluţii. Trebuie să privim dincolo de orgoliile personale. Cel mai important lucru este că ne-am dorit să implementăm transplantul hepatic şi la Cluj. Procedura este absolut necesară pentru mulţi oameni.

Reporter: Ce impact a avut această realizare asupra echipei medicale și asupra altor colegi din domeniu?

Nadim Al Hajjar: M-am bucurat de o echipă pe care am format-o. I-am determinat să înţeleagă că niciodata nu trebuie să te mulţumeşti unde eşti, întotdeauna trebuie să ai pretenţii să ajungi mai sus şi mai bine. Le-am explicat că procedura de transplant hepatic este una care se impune şi nu mai există cale de întoarcere şi nu avem de ales. Au înţeles bine tot ce le-am spus. Colegii mei din echipă au beneficiat de formare în instituţiile naţionale şi internaţionale de specialitate. Avem de gând în continuare să ne bucurăm de sprijinul instituţiilor din alte ţări, să trimitem tinerii noştri să studieze. Toate acestea pentru ca procedura de transplant hepatic să fie implementantă la  Cluj-Napoca, la cel mai înalt nivel.

    Trimite prin e-mail