luni, 8 iulie 2024

Publicat la 7/08/2024 11:00:00 a.m. de

Șase concerte de muzică de orgă, sub denumirea „Muzică în Bisericile Fortificate”

La fel ca şi în anii trecuţi, Parohia Evanghelică C.A. din  Sibiu va organiza 6 concerte de muzică de orgă, sub denumirea „Muzică în Bisericile Fortificate” în Biserici Evanghelice din județul  Sibiu, anul 2024 fiind dedicat Bisericii Fortificate din Cristian.

FOTO: Parohia Evanghelica Sibiu

Orga din Cristian, este un instrument remarcabil situat în biserica evanghelică fortificată, un important monument istoric și cultural, orga fiind una dintre cele mai vechi și bine conservate din Transilvania.

Orga a fost realizat de Johannes Hahn și a fost construită în 1775 și a fost restaurată într-o manieră exemplară de către compania COT Honigberg, în perioada 2021-2023. Splendoarea sa exterioară, redobândită prin formă și culoare, este perfect completată de sunetele armonioase.

Concertele vor avea loc în perioada iulie – septembrie 2024, astfel:

-în 14 iulie 2024 va susține concertul doamna Brita Falch Leutert, organista Bisericii Evanghelice  Sibiu. A studiat în Norvegia, Olanda și Elveția. Este interesată în special de muzica populară locală și îi place să integreze aceste sunete locale în improvizațiile și compozițiile sale

-în 28 iulie 2024 concertul va fi susținut de domnul Wilhelm Schmidts care și-a început formarea muzicală la  Sibiu cu Prof. Dr. Ursula Philippi, cu care apoi a studiat orga la Academia de Muzică „Gh. Dima“din Cluj;

-în 11 august 2024 va fi prezent domnul Victor Rădulescu, care a studiat orgă și pian la Academia de Muzică Gheorghe-Dima din Cluj-Napoca, România. Printre profesorii săi se numără Ursula Philippi și Maria Abrudan. A urmat apoi un masterat în orgă la Universitatea de Stat de Muzică din Freiburg i. Br. cu Martin Schmeding.

-în 23 august 2024 concertul va fi susținut de Renée Anne Louprette, profesor asistent de muzică și organistă la Colegiul Bard din New York, unde conduce Bard Baroque Ensemble și o serie anuală de cantate Bach.

-în 8 septembrie 2024 ne va onora cu prezenta doamna Ursula Philippi care se numara printre ultimii absolventi ai clasei de orga a Conservatorului Ciprian Porumbescu din Bucuresti, promotia 1979 la clasa profesoarei Lidia Sumnevici. Primii pasi în fascinanta lume a orgii i-a facut sub atenta îndrumare a lui Eckart Schlandt, organistul Bisericii Negre de la Brasov, activând și la  Sibiu, în calitate de organista a Bisericii Evanghelice

-în 22 septembrie 2024 va fi prezent organistul Erich Türk absolvent al Academiei de Muzică “Gh. Dima”, care a studiat orga cu Ursula Philippi (Cluj) şi Mihai Rădulescu (Viena).

Concertele vor avea loc începând cu ora 18:00, programul muzical incluzând în prima jumătate, repertoriu din lucrările de Johann Sebastian Bach, iar următoarea jumătate a concertului va fi reprezentat de lucrări alese de fiecare organist, reprezentative spațiului și locației punând în valoare spațiu, locația și nu în ultimul rând orga.

Accesul până la destinația evenimentelor se poate face și cu bicicleta, distanța fiind ușor de parcurs, încurajând utilizarea mijloacele de transport alternative.

    Trimite prin e-mail