miercuri, 12 iunie 2024

Publicat la 6/12/2024 08:37:00 a.m. de

Gheorghe Roman a obținut cele mai multe voturi la Mediaș

Conform platformei Autorității Electorale Permanente, roaep.ro, candidatul Partidului Național Liberal a obținut 39,93% din voturile valabil exprimate. Pe poziția a doua s-a clasat Horațiu Potra, din partea Partidului Patrioților, care a obținut 38,76% din voturi, iar pe locul al treilea s-a clasat Claudiu Mureșan din partea Partidului Social Democrat, cu 10,44% din voturi. În ceea ce privește alegerile pentru Consiliul Local Mediaș, PNL a ocupat primul loc cu 30,11%, urmat de Partidul Patrioților cu  26,84%, PSD cu 12,80%, Dreapta Unită cu 7,69%, AUR cu 6,47% și UDMR CU 6,23%. Restul de candidați și formațiuni au obținut un procent mai mic de 5%.

 
 
Gheorghe Roman a reușit să obțină, conform  platformei Autorității Electorale Permanente, roaep.ro, un total de 7.706 voturi, în timp ce al doilea clasat, Horațiu Potra, candidat din partea Partidului Patrioților a obținut 7.480 voturi. Pe poziția a treia s-a clasat Claudiu Mureșan din partea Partidului Social Democrat, creditat cu 2.015 voturi. Flavius Dordea din partea Alianței Dreapta Unită a avut 908 voturi, candidatul independent Tudor Dincă a fost votat de 576 medieșeni, Vasile-Dănuț Muller din partea Alianței pentru Unirea Românilor a avut 409 voturi, iar Petru-Paul Schneider din partea Partidului Ecologist Român a fost votat de 205 medieșni.
 
Campanie elegantă VS. deformarea adevărului
 
Primarul în exercițiu, Gheorghe Roman, a făcut și prima declarație după câștigarea alegerilor locale. Acesta a explicat că alături de echipa sa a avut o campanie electorală și decentă, în timp ce adversarii au folosit ca arme minciuna, dezinformarea și deformarea grosolană a adevărului. Totodată, Gheorghe Roman a ținut să mulțumească medieșenilor care i-au acordat încrederea lor în momentul în care au mers la urne. „S-a încheiat o competiție electorală în care eu și echipa mea nu am făcut altceva decât să facem cunoscute proiectele care au ca scop modernizarea orașului nostru. Consider că am avut o campanie electorală elegantă și decentă, așa cum am crezut că dumneavoastră, medieșenii, meritați. Am constatat că adversarii mei au folosit ca principale arme minciuna, dezinformarea, intimidarea, manipularea și nu în ultimul rând deformarea grosolană a adevărului. Cunoscând faptul că adevărul este de partea noastră și fiind conștient că toate acțiunile lor ne-au adus mari prejudicii de imagine, suntem hotărâți să îi acționăm în instanță pe toți cei care au apelat la astfel de mijloace. Închei prin a vă mulțumi tuturor celor care mi-ați dat votul mie și echipei mele pentru continuarea proiectelor mari ale orașului. Mulțumesc de asemena marii familii a PNL Mediaș pentru munca depusă și susținerea necondiționată acordată pe parcursul întregii campanii” a spus Gheorghe Roman.
 
Cum va arăta Consiliul Local
 
Alegerile locale din 9 iunie vor aduce schimbări la nivelul legislativului local. Astfel, în noul Consiliu Local care își va începe activitatea din data de 1 noiembrie 2024, vor fi reprezentate 5 formațiuni politice. În urma alegerilor și a redistribuirilor, Partidul Național Liberal va avea 8 consilieri locali, Partidul Patrioților un număr de 7 consilieri locali, iar Partidul Social Democrat - 3 consilieri locali. De asemenea, Alianța pentru Unirea Românilor va avea 2 reprezentanți, iar Uniunea Democrată a Maghiarilor - 1 reprezentant.
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și Forța Dreptei, a avut un scor mai mare decât AUR și UDMR, însă nu a reușit să intre în Consiliul Local deoarece pentru alianțele cu cel puţin 3 membri, pragul electoral este de 8%.
 
Când încep mandatele
 
Alegerile locale din 2020 au fost organizate în luna septembrie, din cauza pandemiei COVID-19. Din acest motiv, în iunie 2020, mandatele aleșilor locali au fost prelungite până la data de 1 noiembrie 2020, pentru a permite organizarea scrutinului, ducerea până la capăt a mandatelor și preluarea funcțiilor de către noii aleși. Codul administrativ aflat în prezent în vigoare precizează că „mandatul primarului, consilierului local, preşedintelui Consiliului Judeţean și al consilierului judeţean este de 4 ani şi se exercită în condiţiile legii”. Astfel, în absența oricărei alte modificări legislative, mandatele primarilor și consilierilor locali aleși pe 9 iunie vor începe la data de 1 noiembrie 2024.
 
Rezultate în zona Mediaș
 
Alegerile locale organizate în comunele din zona Mediaș și-au desemnat câștigătorii. În mai multe localități, primarul în exercițiu a fost ales pentru un nou mandat, iar în altele, alegătorii au dat credit unui alt candidat. 
Astfel, la Biertan, Mircea Dragomir va continua în fruntea localității pentru încă 4 ani. Marius Grecu va fi în continuare primarul comunei Axente Sever după ce a câștigat alegerile locale. La Târnava, noul primar ales este Mihai Feisan din partea PNL. La Dârlos, Ioan Lupu a fost reales pentru un nou mandat. La DumbrăveniEmil Dârloșan a reușit să câștige un nou mandat în fruntea orașului. La AlmaOvidiu Aldea a fost reconfirmat în funcție pentru încă un mandat. La BrateiuElena Marian a câștigat încă un mandat în fruntea localității. La Alma, Bazil Curcean a câștigat un nou mandat. La Moșna, Dumitru Gabriel Nuțu a fost ales pentru încă un mandat. La Copșa Mică, noul primar ales este Bogdan Nicolae Tăpălagă din partea Partidului Național Liberal. La Blăjel, Marius Mărginean a câștigat un nou mandat în fruntea comunei. La Bazna, noul primar este Alin Limbășan din partea PSD. 
    Trimite prin e-mail