marți, 11 iunie 2024

Publicat la 6/11/2024 09:34:00 a.m. de

60 ani de teatru la Mediaș. Festivalul ProActoria revine la finalul săptămânii

La sfârșitul acestei săptămâni, în perioada 14-16 iunie, va avea loc la Sala Traube, Festivalul de Teatru ProActoria Mediaș. Evenimentul va aduce pe scenă trupe talentate din întreaga țară și va oferi o varietate de spectacole pentru toate gusturile. Festivalul de anul acesta este unul special, deoarece Teatrul Popular Mediaș aniversează 60 de ani de la înființare. 

foto arhivă: Teatrul Popular Mediaș în 2010

Fondat pe 17 ianuarie 1964, Teatrul Popular Mediaș a fost un pilon cultural important, debutând cu spectacolul „Ancheta” de Alexandru Voitin. De-a lungul decadelor, a impresionat publicul cu numeroase premiere și colaborări notabile cu regizori renumiți precum Constantin Codrescu. Teatrul Popular Mediaș a avut un repertoriu divers, incluzând secții de limbă germană, maghiară și teatru de păpuși, îmbogățind astfel oferta culturală și atrăgând un public variat.

Peste 2.000 spectacole

În primii 25 de ani de activitate, teatrul a susținut aproximativ 2.200 de spectacole, atrăgând peste 1.100.000 de spectatori, evidențiind impactul său semnificativ asupra comunității. După o pauză post-revoluționară, teatrul a fost revitalizat în 2004, continuând să inspire și să aducă bucurie comunității. „Festivalul aniversar de 60 de ani celebrează această moștenire culturală impresionantă printr-o serie de spectacole și evenimente speciale. Vă invităm să sărbătorim împreună această etapă importantă din istoria Teatrului Popular Mediaș” spune Marinela Bîrză, regizor la Teatrul Popular Mediaș.

Programul festivalului:

Festivalul de Teatru ProActoria Mediaș va debuta vineri după-amiază de la ora 16:00, atunci când este programată deschiderea oficială. De la ora 16:30, Trupa de teatru „Noi și... atât” din Mediaș va prezenta piesa intitulată „O inspecție școlară” de Dumitru D. Pătrașcanu. De la ora 18:00, Trupa de teatru „Dan Alecsandrescu” din Roman va pune în scenă piesa „Ultima șansă”, o adaptare după Mihail Zadornov. De la ora 20:00, Trupa de teatru „Redoute” din Brașov va prezenta piesa „Se caută un mincinos”, adaptare după Dimitris Psathas. Seara se va încheia cu un concert al trupei Milenium din Mediaș care va începe la ora 21:30.

Pentru toate vârstele

Sâmbătă dimineața de la ora 11:00, Trupa de teatru „ProActoria Junior” din Mediaș va prezenta piesa „Copiii din ziua de azi”. După amiaza de la ora17:30, Trupa de teatru „Traian Grozăvescu” din Lugoj va juca  „Hangița” de Carlo Goldoni. Seara de la ora 19:00, Trupa de teatru „Joker” din Medgidia va prezenta spectacolul „Nimic nu-mi scapă”, adaptare după Adolf de Herz. Programul zilei de duminică va debuta la ora 11:00 cu Trupa de teatru „Joker” din Medgidia, care va juca piesa „Pinocchio”, un spectacol pentru copii. După-amiaza de la ora 18:00, Trupa de teatru „ProActoria” din Mediaș va aduce în fața publicului spectator piesa „Certificatul” de Venerus Popa, iar de la ora 19:00 este programată închiderea oficială a festivalului.

    Trimite prin e-mail