marți, 28 mai 2024

Publicat la 5/28/2024 08:19:00 p.m. de

Sărbătoarea orașului se ține la timp! BEJ Sibiu a desființat azi hotărârea BEC Mediaș

Zilele Mediașului vor avea loc de vineri până duminică, în perioada 31 mai – 2 iunie,  așa cum a fost stabilit inițial de către organizatori. Organizarea acestuia s-a aflat sub semnul întrebării, după ce Biroul Electoral de Circumscripție numărul 2 Mediaș a admis plângerile depuse de filialele locale ale PSD și AUR și a dispus reprogramarea manifestărilor. Ulterior, Biroul Electoral Județean Sibiu a desființat hotărârea luată de BEC Mediaș, arătând că nu avea competența de a dispune reprogramarea desfășurării evenimentului. Astfel, cu prilejul împlinirii a 757 de ani, municipiul de pe Târnava Mare va găzdui o serie de evenimente de excepție, care se vor desfășura timp de trei zile, în Piața Corneliu Coposu, la sediul Primăriei Municipiului Mediaș, la Hanul Greweln dar și la Sala Sporturilor „Octavian Șerban”.
 
 
Organizarea evenimentului „Zilele Mediașului” în perioada 31 mai – 2 iunie a fost contestată la sfârșitul săptămânii trecute de filialele locale ale PSD și AUR, care au depus plângeri la Biroul Electoral de Circumscripție numărul 2 Mediaș, cu privire la organizarea evenimentului în perioada campaniei electorale. Plângerile au fost admise, iar BEC a dispus ca evenimentul să fie reprogramat după desfășurarea campaniei electorale pentru alegerile din data de 9 iunie 2024.
 
Au depus contestație
 
Hotărârea a fost contestată însă de către Primăria Mediaș la Biroul Electoral Județean. Într-un comunicat de presă remis în cursul zilei de luni de către municipalitate, se arată printre altele că „Zilele Mediașului” nu reprezintă un eveniment de propagandă electorală și nu face referire la un partid politic clar identificat, că evenimentul are scop cultural, artistic și științific – scop ce rezultă din însăți natura acțiunilor programate pentru desfășurarea evenimentului în cauză, dar și că a fost, în mod regulat, programat pentru a se desfășura, în fiecare an calendaristic, în primul week-end din luna iunie și care este cel mai apropiat de data de 3 iunie.
 
BEJ Sibiu a desfințat hotărârea BEC Mediaș
 
Marți după-amiază a avut loc ședința Biroului Electoral Județean Sibiu privind soluționarea contestației formulate de Municipiul Mediaș  împotriva Hotărârii numărul 6 din 24.05.2024 a Biroului Electoral de Circumscripție numărul 2 Mediaș. BEJ Sibiu a admis contestația formulată de Municipiul Mediaș, reprezentat legal prin primar Gheorghe Roman și a desființat hotărârea BEC Mediaș. Totodată, a respins plângerile conexate formulate de Partidul Social Democrat – Organizația Municipală Mediaș și Partidul Alianța pentru Unirea Românilor- Organizația Locală Mediaș. Printre altele, în hotărârea BEJ se arată că „Biroul Electoral de Circumscripție Locală numărul 2 Mediaș nu avea competența de a dispune reprogramarea desfășurării evenimentului Zilele Mediașului organizat de autoritatea publică locală”. Totodată, s-a constatat că „nu se poate reține că ar avea scop electoral și nici că ar intra în sfera materialelor de propagandă electorală din care să rezulte că se promovează un partid sau altul, un candidat ori altul aparținând vreunui partid politic sau candidat independent, la alegerile din 09 iunie 2024”.
 
Eveniment aniversar
 
„Zilele Mediașului” ediția 2024, vor debuta vineri de la ora 13:00 în sala mare de ședințe a Primăriei Mediaș cu evenimentul aniversar „Repere medieșene în istoria astronauticii mondiale”. Practic se vor marca aniversarea celor 30 de ani de la înființarea Casei Memoriale „Hermann Oberth” Mediaș, dar și 130 de ani de la nașterea savantului Hermann Oberth. Invitat special la eveniment va fi cosmonautul Drumitru Prunariu. De la ora 17:00 în Piața Corneliu Coposu vor începe concerte susținute de către Clubul Copiilor Mediaș, Formația Balada, Vasile Pădure, Grupul Motto, Feri Teglaș, Virgiu Suciu, Grupul Plăieșii, respectiv Diana Matei și Taraful Cleante.
 
Lansări de carte și concerte
 
Programul zilei de sâmbătă, 1 iunie, va debuta la ora 9:00 în sala mare de ședințe a Primăriei Mediaș cu masa rotundă intitulat „Simpozion dedicat Zilei Mediașului”. Ulterior, de la ora 11:30 sunt programate trei lansări de carte. Este vorba despre „Arta îngrijirii sufletului și a minții din perspectivă creștină. Manual de dezvoltare personală creștină”, autor Lucian Răzvan Faloba, „Din pasiune pentru trecut. Studii de arheologie și istorie”, scrisă de Mihai Chiriac, respectiv
 „Nume de cod: Force Z”, scrisă de Ion Mihai Ionescu. La Hanul Greweln, în intervalul 10:00 – 12:00 se va desfășura un program artistic al unităților de învățământ din municipiul Mediaș, iar de la ora 14:00 va va avea loc Campionatul Municipal de Șah. La Muzeul Municipal Mediaș, de la ora 9:30 va începe Concursul gastronomic în aer liber „Bucătarii Civitas Mediensis”. În Piața Corneliu Coposu de la ora 14:00 sunt programate demonstrații ale cluburilor sportive și de dans, urmate de concerte susținute de Clubul Copiilor Mediaș, Formația Impact, Formația Capytal, Formația Millenium CSNG, Cosmina Fulea, Trupa Ad-Hoc, Formația Dinamic, Vescan, Jo, Tudor Turcu și Holograf.
 
Zi plină
 
Duminică de la ora 13:00 la Sala Sporturilor „Octavian Șerban” este programat un meci demonstrativ de baschet, iar de la ora 15:00 se va lansa volumul „Mirajul Coșului. Vieți sub panou”, scris de Cornel Fugaciu, Ion Mihai Ionescu și Cosmin Rareș Prișcă. În satul aparținător Ighișu Nou este programată la ora 13:00 sfințirea troiței, dar și un spectacol de muzică populară susținut de Luminița Deja alături de preșcolari și școlari ai grădiniței și școlii gimnaziale Ighișu Nou. În Piața Corneliu Coposu începând cu ora 14:00 vor avea loc concerte susținute de către Clubul Copiilor Mediaș, Dan Filuț Tabără, Alin și Natalia Matyas, Diana și Bianca Crețu, Ansamblurile folclorice „Târnavele” și „Muguri de pe Târnave” din Mediaș, Aurelian Suciu, Denisa Balu, Luminița Dejan, Costel Popa, Emilia Muntean, Ciprian și Mihaela Istrate, Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul – Junii Sibiului și Georgiana Lobonț.
 
Ziua Mediașului
 
Ziua Mediașului este sărbătorită în fiecare an în data de 3 iunie. Începând din anul 2018, municipiul de pe Târnava Mare își sărbătorește aniversarea în a treia zi din luna iunie, dată general acceptată pentru prima atestare documentară a orașului. Pentru anii 2018 și 2019, municipalitatea a gândit un program cu evenimente care a durat trei zile. Ulterior, în 2020, respectiv 2021, din cauza pandemiei de Coronavirus, evenimentul dedicat zilei orașului nu a mai avut loc. Începând cu anul 2022, lucrurile au intrat din nou în normalitate, iar medieșenii și nu numai ei au fost invitați anual să sărbătorească împreună timp de trei zile.
    Trimite prin e-mail