miercuri, 29 mai 2024

Publicat la 5/29/2024 05:59:00 p.m. de

„Au demonstrat lipsă de profesionalism, practic s-au făcut de rușine“. Zilele Mediașului se vor desfășura conform programului

Biroul Electoral de Circumscripție Județeană (BEJ) nr. 34 Sibiu a soluționat în favoarea Primăriei Municipiului Mediaș contestația depusă pentru anularea hotărârii emise de către Biroul Electoral de Circumscripție nr. 2 Mediaș nr. 26/24.05.2024, prin care se dispunea anularea pentru perioada 31 mai – 2 iunie a evenimentului „Zilele Mediașului“, manifestare cu o tradiție de 25 de ani în orașul nostru, a transmis Primăria municipiului Mediaș, într-un comunicat de presă.
 

Analizând contestația formulată, Biroul Electoral de Circumscripție Județeană nr. 34 Sibiu a constatat că Biroul Electoral de Circumscripție Locală nr. 2 Mediaș nu avea competența de a soluționa plângeri care au ca obiect cererea de amânare/reprogramare a desfășurării evenimentului „Zilele Mediașului“.
De asemenea, a considerat întemeiată contestația Primăriei Municipiului Mediaș, că organizarea evenimentului „Zilele Mediașului“ nu are scop electoral și că materialele de promovare utilizate nu intră în sfera materialelor de propagandă electorală.
 
În urma acestei hotărâri a BEJ Sibiu, evenimentul „Zilele Mediașului“ va avea loc conform programului stabilit de către organizatori, în perioada 31 mai – 2 iunie 2024. „Decizia Biroului Electoral Județean de ieri a dat câștig de cauză Primăriei Mediaș, care a contestat hotărârea Biroului Electoral de Circumscripție Mediaș, prin care se anula organizarea evenimentelor dedicate Zilelor Mediașului. Decizia Biroului Electoral Județean face referire și la faptul că Biroul  Electoral de Circumscripție Mediaș nu avea competența de a se pronunța asupra amânării/reprogramării desfășurării evenimentului „Zilele Mediașului“, eveniment organizat de autoritatea publică locală în fiecare an în jurul datei de 3 iunie.
În opinia mea, această decizie ne arată că atât cei care au propus, cât și cei care au fost de acord cu anularea sau amânarea Zilelor Mediașului din perioada 31 mai – 2 iunie au demonstrat lipsă de profesionalism, practic s-au făcut de rușine. În condițiile date, Zilele Mediașului se vor organiza în perioada 31 mai - 2 iunie, așa cum s-a stabilit încă de la începutul anului
“, a declarat Gheorghe Roman, primarul municipiului Mediaș.


„Zilele Mediașului” ediția 2024, vor debuta vineri de la ora 13:00 în sala mare de ședințe a Primăriei Mediaș cu evenimentul aniversar „Repere medieșene în istoria astronauticii mondiale”. Practic se vor marca aniversarea celor 30 de ani de la înființarea Casei Memoriale „Hermann Oberth” Mediaș, dar și 130 de ani de la nașterea savantului Hermann Oberth. Invitat special la eveniment va fi cosmonautul Drumitru Prunariu. De la ora 17:00 în Piața Corneliu Coposu vor începe concerte susținute de către Clubul Copiilor Mediaș, Formația Balada, Vasile Pădure, Grupul Motto, Feri Teglaș, Virgiu Suciu, Grupul Plăieșii, respectiv Diana Matei și Taraful Cleante.
 
Lansări de carte și concerte
 
Programul zilei de sâmbătă, 1 iunie, va debuta la ora 9:00 în sala mare de ședințe a Primăriei Mediaș cu masa rotundă intitulat „Simpozion dedicat Zilei Mediașului”. Ulterior, de la ora 11:30 sunt programate trei lansări de carte. Este vorba despre „Arta îngrijirii sufletului și a minții din perspectivă creștină. Manual de dezvoltare personală creștină”, autor Lucian Răzvan Faloba, „Din pasiune pentru trecut. Studii de arheologie și istorie”, scrisă de Mihai Chiriac, respectiv
 „Nume de cod: Force Z”, scrisă de Ion Mihai Ionescu. La Hanul Greweln, în intervalul 10:00 – 12:00 se va desfășura un program artistic al unităților de învățământ din municipiul Mediaș, iar de la ora 14:00 va va avea loc Campionatul Municipal de Șah. La Muzeul Municipal Mediaș, de la ora 9:30 va începe Concursul gastronomic în aer liber „Bucătarii Civitas Mediensis”. În Piața Corneliu Coposu de la ora 14:00 sunt programate demonstrații ale cluburilor sportive și de dans, urmate de concerte susținute de Clubul Copiilor Mediaș, Formația Impact, Formația Capytal, Formația Millenium CSNG, Cosmina Fulea, Trupa Ad-Hoc, Formația Dinamic, Vescan, Jo, Tudor Turcu și Holograf.
 
Zi plină
 
Duminică de la ora 13:00 la Sala Sporturilor „Octavian Șerban” este programat un meci demonstrativ de baschet, iar de la ora 15:00 se va lansa volumul „Mirajul Coșului. Vieți sub panou”, scris de Cornel Fugaciu, Ion Mihai Ionescu și Cosmin Rareș Prișcă. În satul aparținător Ighișu Nou este programată la ora 13:00 sfințirea troiței, dar și un spectacol de muzică populară susținut de Luminița Deja alături de preșcolari și școlari ai grădiniței și școlii gimnaziale Ighișu Nou. În Piața Corneliu Coposu începând cu ora 14:00 vor avea loc concerte susținute de către Clubul Copiilor Mediaș, Dan Filuț Tabără, Alin și Natalia Matyas, Diana și Bianca Crețu, Ansamblurile folclorice „Târnavele” și „Muguri de pe Târnave” din Mediaș, Aurelian Suciu, Denisa Balu, Luminița Dejan, Costel Popa, Emilia Muntean, Ciprian și Mihaela Istrate, Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul – Junii Sibiului și Georgiana Lobonț.
 
Ziua Mediașului
 
Ziua Mediașului este sărbătorită în fiecare an în data de 3 iunie. Începând din anul 2018, municipiul de pe Târnava Mare își sărbătorește aniversarea în a treia zi din luna iunie, dată general acceptată pentru prima atestare documentară a orașului. Pentru anii 2018 și 2019, municipalitatea a gândit un program cu evenimente care a durat trei zile. Ulterior, în 2020, respectiv 2021, din cauza pandemiei de Coronavirus, evenimentul dedicat zilei orașului nu a mai avut loc. Începând cu anul 2022, lucrurile au intrat din nou în normalitate, iar medieșenii și nu numai ei au fost invitați anual să sărbătorească împreună timp de trei zile.
    Trimite prin e-mail