marți, 23 aprilie 2024

Publicat la 4/23/2024 09:35:00 a.m. de

Andreea ROȘCA: „A fost un vis împlinit“

Andreea Roșca, tânăra din Mediaș, elevă la Liceul Teoretic Axente Sever, care a debutat în Campionatului Național de Viteză în Coastă, la Trofeul Râșnov, face parte de mică din lumea automobilismului, unchiul său, Florin Roșca fiind de asemenea pilot. A știut mereu că aceasta va fi pasiunea ei. La debut, tânăra a concurat la volanul unui Renault Clio, la grupa 7B, rezervată juniorilor și debutanților. 
 
 
Andreea Roșca este elevă în clasa a X-a Științe Sociale la Liceul Teoretic Axente Sever din municipiul Mediaș. Tânăra este pasionată de automobilism, în a cărui lume a intrat încă de mic copil. A știut mereu că vrea să devină și ea pilot. „A fost un drum destul de lung, până am ajuns aici. Anul trecut la fel mi-am propus să debutez, dar am știut că mai am lucruri de învățat. Anul trecut împlinisem 16 ani și aveam dreptul să concurez, dar mi-am dat seama că mai e nevoie încă de pregătire. Înainte să împlinesc vârsta de doi ani, am participat la prima cursă ca și spectator, iar de atunci în fiecare an la toate etapele aproximativ am fost. Am observat foarte multe lucruri pe parcurs, tot timpul am știut că asta va fi pasiunea mea. Anul acesta, în luna februarie, am făcut școala de pilotaj și am simțit că mă împac destul de bine cu mașina și am zis că este momentul să se întâmple” povestește Andreea.   

 
Zilele trecute trecute, tânăra și-a îndeplinit visul, acela de a concura ca pilot. Au fost multe emoții, care au făcut-o să plângă de bucurie, dar s-a descurcat foarte bine la prima sa apariție în Campionatul Național de Viteză în Coastă. „Când m-am trezit în dimineața cursei nu am simțit nimic, mi se părea o zi obișnuită, ca acelea în care mergeam și mă dădeam cu unchiul meu, iar el îmi explica că trebuie să învăț și așa mai departe. Când am ajuns acolo și mai era o oră până la primul start, au început emoțiile, erau foarte mari și nu le mai puteam controla. Nu puteam să stau în loc nicio secundă, trebuia să mă mut dintr-o parte în alta.  Atunci când mi-a zis o doamnă de acolo că la fix este startul și după ce trec 25 mașini urmez eu, am avut emoții mai mari și am început să și plâng puțin, dar de emoții, de fericire, pentru că mi-am dat seama că în sfârșit am reușit să ajung unde mi-am dorit. A fost un vis împlinit, eu asta am vrut să fac de când eram mică, mi-am dorit să debutez la o vârstă fragedă”, povestește tânăra.
 
 
Cu toate că nu are nici 17 ani, Andreea Roșca spune că nu îi este deloc frică atunci când se urcă la volanul mașinii de curse. Obișnuită să stea pe locul din dreapta, tinerei i se pare mai ușor atunci când ea controlează mașina. „Nu mi-e frică. Pentru simplul fapt că atâta timp m-am dat cu unchiul meu în dreapta și eu mi-am dorit să fac asta. În dreapta mi se pare mult mai periculos, adică atunci când stai și nu ai tu controlul volanului și al pedalelor. Nu știi ce se poate întâmpla, dacă persoana care conduce o să frâneze sau nu. Anul trecut, am fost mereu în partea dreaptă și nu m-am uitat niciodată la drum, mă uitam la picioare, ce face la pedale, la schimbătorul de viteze, la volan să văd la câte grade îl duci la un viraj care ar trebui să îl iei cu dreapta doua, la un viraj care ar trebui să îl iei pe interior cu treapta a șasea la viteză foarte mare. Nu a mai fost frica aceea când m-am urcat la volan și am simțit că eu am controlul mașinii, nu a mai fost nicio emoție” mai spune Andreea Roșca.
 
 
Unchiul Andreei, Florin Roșca, a fost și el unul dintre concurenții care au luat startul la Trofeul Râșnov, prima etapă a Campionatului Național de Viteză în Coastă. Sportivul legitimat la CSM Mediaș, a reușit să termine competiția pe prima treaptă a podiumului. La volanul unui Volkswagen Polo, acesta s-a clasat pe locul 1 la Grupa 4 și la clasa 4A. Următoarea etapă din Campionatul Național de Viteză în coastă va avea loc în perioada 25-26 mai la Rânca, iar etapa a treia se va desfășura în perioada 15-16 iunie la Mediaș.
    Trimite prin e-mail