miercuri, 6 martie 2024

Publicat la 3/06/2024 06:57:00 p.m. de

România, pe harta europeană a PPE. Interviu în exclusivitate cu deputatul liberal Christine Thellmann

Congresul PPE este cel mai important eveniment politic al Europei înainte de alegerile europarlamentare. În perioada 6-7 martie, cea mai mare familie politică europeană se află la București. Este vorba despre 13 șefi de state și de guvern, peste 1500 de delegați din 44 de țări, care vor avea dezbateri despre viitorul continentului. Partidul Popular European este cel mai mare partid din Parlamentul European cu 177 membri. Monitorul de Mediaș a stat de vorbă cu deputatul PNL Christine Thellmann despre acest eveniment politic extrem de important pentru România.


 
Reporter: Prin organizarea congresului Partidului Popular European, România demonstrează că este un reper important pe harta europeană a PPE. La ce să ne așteptăm?
Christine Thellmann: Da, așa este. Congresul PPE este cel mai important eveniment politic al Europei înainte de alegerile europarlamentare. Faptul că acest Congres are loc la București, organizat de PNL, demonstrează că suntem puternici în Europa, dar și rolul și recunoașterea de care se bucură României în Uniunea Europeană. Găzduirea acestuia reprezintă totodată o oportunitate de a reitera dezideratul țării noastre de a intra în Schengen și pe cale terestră. Partidul Popular European este una dintre cele mai mari și influente familii politice din Europa, reprezentând interesele partidelor conservatoare, creștin-democrate și de centru-dreapta din statele membre ale Uniunii Europene, care a asigurat stabilitatea și dezvoltarea Europei.
 
Reporter: Alegerile europene din luna iunie reprezintă un punct important de pe agenda congresului PPE. Cum se văd acestea din perspectiva PNL?
Christine Thellmann: Am speranța că, după alegerile din 9 iunie, să obținem și mai multe mandate în Parlamentul European și să putem apăra în continuare interesele fermierilor, ale industriei  ale cetățenilor noștri, dar și parcursul european al Republicii Moldova. Absorbția fondurilor europene este la cel mai înalt nivel din ultimii ani – 94%, PNL și PPE având un rol determinant în finanțarea PNRR. În momentul de față se finanțează ample proiecte de modernizare ale țării noastre, beneficiarii direcți fiind românii. Putem da  două cifre concrete care ne arată că fondurile UE dezvoltă cu adevărat România.  32,13 miliarde euro, sunt bani europeni care au intrat în România prin programele finanțate din Fondurile Europene Structurale și de Investiții (FESI) și Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD), pentru perioada de programare 2014 – 2020. De asemenea, aproximativ 40,52 miliarde euro este valoarea totală a contractelor de finanțare semnate, iar rata de contractare este de 164,9% din alocare.
 
Reporter: Pe scurt, ce ne puteți spune despre lucrurile importante pentru România realizate de PPE în actualul mandat?
Christine Thellmann: Europarlamentarii Partidul Popular European au apărat interesele fermierilor din România și din Europa, au eliminat din Legea de restaurare a naturii mai multe prevederi care împovărau fermierii, precum prevederea de a lăsa 10% din terenul agricol nelucrat. 
PPE s-a opus cerințelor nerealiste privind reducerea pesticidelor de către fermieri. Susținem tranziția verde, dar vrem ca această tranziție să se facă împreună cu fermierii, nu împotriva lor. PPE a apărat interesele industriei și consumatorilor din România. PPE s-a opus deciziei privind interzicerea automobilelor cu ardere internă din 2035, decizie care ar fi avut un impact financiar puternic pentru mediul privat din România și ar fi dezavantajat și cetățenii români. Socialiștii și Grupul Renew au votat condiții nerealiste pentru fermierii români și au votat pentru interzicerea mașinilor cu ardere internă.
 
Reporter: Ce anume se va discuta la Congresul PPE de la București?
Christine Thellmann: În primul rând, PPE dorește o Europă care întărește comunitățile rurale și competitivitatea în agricultură prin investiția în infrastructură, inovații tehnologice, sustenabilitate. Rezoluția privind revitalizarea zonelor rurale, o agricultură competitivă și dezvoltarea infrastructurii în zone rurale este propusă printre alții de Adina Vălean. De asemene, două rezoluții PPE vizează războiul din Ucraina. Astfel, PPE solicită Parlamentului European să adopte legislația care permite statelor membre să exproprieze proprietăți înghețate rusești. Activele financiare confiscate ale Rusiei să fie folosite în beneficiul Ucrainei. Totodată, PPE cere NATO și Comisiei Europene să adopte un Plan colectiv pentru Victoria Ucrainei, care să acopere toate nevoile militare. Uniunea Europeană a cheltuit doar 0,075% din PIB pentru asistență militară pentru Ucraina. PPE propune ca acest procent să se ridice la 0.25%. O altă rezoluție se referă la expunerea copiilor la conținutul online care le afectează sănătatea fizică și psihică. În acest sens, PPE sprijină implementarea Digital Service Act, o strategie europeană pentru un internet mai bun pentru copii, care să asigure conținut potrivit vârstei, să asigure siguranța și respectul pentru copii în mediul online.
    Trimite prin e-mail