joi, 14 martie 2024

Publicat la 3/14/2024 08:12:00 p.m. de

Legea Profesiilor Montane a fost dezbătută la Muzeul Astra din Sibiu.

Inițiativa a aparținut Deputatului Christine Thellmann și Senatorului Cristian Niculescu Țăgârlaș, inițiatori ai propunerii legislative. Dezbaterea de la mijlocul acestei săptămâni, a fost una constructivă și s-a bucurat de participarea unor profesioniști din domeniu, reprezentanți asociațiilor de ghizi din România. O altă dezbatere similară a avut loc la sfârșitul anului trecut în capitală, fiind analizate de către profesioniști din domeniu, măsurile necesare pentru a crea un cadru legislativ coerent și adaptabil la societatea actuală aflată în continuă evoluție.

 
Desfășurarea unei activități profesionale în domeniile recreative cu specific montan sau în natură cum sunt drumeția montană, escalada în mediu natural, alpinismul, schiul în afara pârtiilor amenajate, parcurgerea de canioane și de ape repezi, speologia, zborul cu parapanta sau deltaplanul și scufundările sub acvatice este reglementată în majoritatea țărilor din spațiul Uniunii Europene și Elveția. În acele țări în care aceste activități se desfășoară în mod regulat și semnificativ sau constituie o sursă importantă de turism active sau sportive activitatea profesională precum și formarea profesională este legiferat în mod explicit și detaliat și circumscrisă activităților profesionale cu risc și desfășurate în mediu specific. „Nu oricine poate îmbrățișa această meserie, tocmai de aceea avem nevoie de o legislație clară și de norme prin care instituțiile statului să poată aviza, verifica și controla profesioniștii din domeniile ghizilor montani și să susținem deblocarea accesului profesioniștilor români cu calificări recunoscute pe piața de muncă europeană și monitorizarea atentă a accesului profesioniștilor străini pe teritoriul României” a declarat Deputatul Christine Thellmann, unul dintre inițiatorii legii.
 
Situația actuală în România
 
În țara noastră deși există unele reglementări, acestea nu sunt nici adaptate, nici armonizate între ele și cu atât mai puțin la nivel european. În plus, cadrul legislativ din România, în acest moment, este vulnerabil abuzurilor și interpretărilor arbitrare. „Este esențial să avem o structură de avizare, verificare și control adaptată profesioniștilor din domeniile ghizilor montani și să susținem deblocarea accesului profesioniștilor români cu calificări recunoscute pe piața de muncă europeană și monitorizarea atentă a  accesului profesioniștilor străini pe teritoriul României” mai spune Christine Thellmann. 
 
Ce va aduce legea
 
Scopul acestei propuneri legislative este în primul rând acela de a crea un cadru legislative coerent și armonizat pentru exercitarea profesională a acestor activități, dar și pentru formarea profesioniștilor din aceste domenii. Totodată, se dorește crearea unui cadru legislativ care să fie ușor adaptabil evoluțiilor din mediul social și care să permit includerea prin acte adiționale de noi profesii relevante pe măsură ce acestea apar sau se dezvoltă. În egală măsură, noua lege va crea o structură de avizare, verificare și control adaptată acestor profesii, structură alcătuită din specialiști în domeniile respective. Nu în ultimul rând, legea va debloca accesul profesioniștilor români cu calificări recunoscute și acceptate pe piața de muncă din spațiul comunitar și va monitoriza și controla accesul profesioniștilor străini pe teritoriul României. 
 
Cui se adresează
 
În forma prezentată, propunerea legislativă vizează principalele profesii exercitate în România și care au legătură cu activitățile montane recreative cu factor de risc. Este vorba despre Ghidul montan, Ghidul de drumeție montană (liderul montan), Ghidul de canion și Ghidul de rafting și ape repezi. Propunerea legislativă prezentată detaliază pentru aceste profesii definițiile mediului specific în care sunt exercitate aceste profesii, prerogativele profesioniștilor pe fiecare profesie și specializare în parte, modurile de formare profesională, mecanismele de avizare, verificare și control, tranziția de la modelul actual de calificare, autorizare și exercitare a profesiilor la un model adaptat rigorilor contemporane, respective recunoașterea și echivalarea unor calificări conexe sau obținute în alte țări.
 
Propuneri concrete
 
Desfășurată în format hibrid, dar și cu înregistrare live, intenția organizatorilor a fost de a colecta propuneri concrete cu privire la documentele supuse analizei. „Am putut să tragem o serie de concluzii, la care majoritatea celor prezenți au aderat, cea mai importană fiind că există în primul și în primul rând această necesitate de a veni cu o reglementare pe toate domeniile menționate și extinse, chiar și la ghidul de MTB. Să existe o definire clară a propunerii de înființare a unui «colegiu al ghizilor» și a «comisiei de evaluare». Să avem o analiză și implicare în acest demers atât a Salvamontului, dar și a Jandarmeriei Montane, în momentul în care se impune acest lucru. În următoarea perioadă așteptăm propuneri concrete din partea asociațiilor, dar și a ghizilor independenți, pentru a putea depune proiectul în circuit parlamentar” a mai adăugat deputatul Christine Thellmann.
 
Specialiști în domeniu
 
La dezbaterea de la Muzeul Astra au participat pe lângă cei doi organizatori și inițiatori, Deputatul Christine Thellmann și Senatorul Cristian Niculescu Țăgârlaș, Daniela Cîmpean, Președintele Consiliului Județean Sibiu, Adrian Bibu, Administratorul public al județului, Dan Popescu, Șeful Serviciului Public Județean Salvamont Sibiu reprezentanți ai Asociației Est Europene a Ghizilor Montani UIAGM – EEMGA, Asociației Ghizilor Montani din România, Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România, Societății Ghizilor și Liderilor Montani din România, Clubului Alpin Român,  Federației Române de Alpinism și Escaladă, Asociației Profesionale a Instructorilor de Canyoning, dar și ghizi montani independenți.


    Trimite prin e-mail