joi, 22 februarie 2024

Publicat la 2/22/2024 01:04:00 p.m. de

Proiecte comune cu De Fryske Marren

Municipalitățile din Mediaș și De Fryske Marren intenționează să deruleze o serie de proiecte comune noi. O delegație din Olanda s-a aflat de la începutul acestei săptămâni în municipiul de pe Târnava. Oaspeții au vizitat liceele din oraș și au discutat despre posibilitatea extinderii proiectului de mediu „Clean City” și la nivelul tinerilor. Totodată, se studiază și posibilitatea identificării și realizării unor proiecte noi, în care să fie implicate cele două orașe înfrățite.  În  vizita care a avut loc, miercuri, la Colegiul Școala Națională de Gaz, oaspeții olandezi au avut ocazia să asiste și la meciuri demonstrative între roboții construiți de liceenii medieșeni.


 „Suntem parteneri de mai mulți ani ani în proiectul Clean City, iar acesta este pasul următor. Proiectul se adresează școlilor gimnaziale, iar acum suntem la licee și studiem posibilitatea de a derula proiecte împreună și la acest nivel. Aici este însă altceva, așa că vom merge acasă, vom discuta în board-ul nostru, să vedem dacă este posibil. E și o provocare, nivelul este altul, e altă vârstă și va trebui să găsim licee și în municipalitatea noastră, astfel încât lucrurile să se potrivească. E posibil să fie și un proiect diferit. Spre exemplu, aici am văzut echipe de robotică, iar asta ar însemna să găsim și în Olanda elevi cu preocupări similare. Am vizitat mai multe școli, am participat la o mică petrecere, am fost la Asociația Phoenix Speranța cu care am o legătură încă din 1996. Am întâlnit mulți oameni cu care am discutat despre proiectele pe care le putem derula în continuare”, spune Dries Onclin, Președintele Fundației Fundația De Fryske Marren Mediaș. 


„În perioada 18 - 21 februarie 2024, municipiul Mediaș a fost gazda unei delegații olandeze reprezentând orașul De Fryske Marren, înfrățit cu Mediașul încă din anul 1995. Vizita a avut rolul de a pregăti cel de-al treilea an al proiectului de colaborare „Clean City“, având ca parteneri cele două municipalități, alături de școlile gimnaziale din Mediaș și De Fryske Marren. Principalele teme ale proiectului sunt legate de întreținerea curățeniei în oraș și de educarea copiilor în spiritul economiei circulare.
La sugestia primarului municipiului Mediaș, dl. Gheorghe Roman, membrii delegației olandeze, alături de reprezentanții municipalității și ai instituțiilor liceale medieșene au discutat posibilitatea extinderii în viitor a colaborării și la nivel liceal, principalele teme identificate în acest sens fiind legate de mediu sau competiții de robotică.
În cadrul vizitei recent încheiate, delegația olandeză a vizitat Școlile Gimnaziale „Cireșarii“ și Ighișu Nou – recent reabilitată, Muzeul Municipal, construcția Centrului Social Comunitar de Agrement și Sport de pe strada Sticlei, Liceele Teoretice „Roth – Oberth“, „Axente Sever“ și Colegiul „Școala Națională de Gaz“, unde cele patru echipe de robotică ale liceelor medieșene au simulat o competiție între roboți, similară cu cele la care participă în mod curent.“,  transmis Primânia Municipiului Mediaș.


„Vizita este parte din proiectul Clean City, care se desfășoară anual, pentru a pregăti anul următor pentru proiectul care reprezintă de fapt o înfrățire, un parteneriat între școlile noastre gimnaziale și școlile gimnaziale din zona De Fryske Marren. Anul acesta, am ales în cadrul vizitei să extindem acest proiect și să realizăm și altele la un nivel educațional superior – liceal. Ne dorim acest lucru pentru  că Olanda a arătat că poate oferi experiențe educaționale bune la nivel gimnazial, din care putem învăța, la fel cum și ei au putut învăța din școlile noastre gimnaziale. Am discutat cu domnul primar Gheorghe Roman faptul că ar fi o mare oportunitate pentru elevii de liceu din Mediaș să putem colabora cu regiunea De Fryske Marren din Olanda și pe acest nivel educațional, liceal. La primele discuții au fost deschiși, astăzi în special s-a discutat mult despre domeniile în care s-ar putea desfășura colaborarea, iar robotica este este unul dintre domeniile despre care am discutat»“, a declarat Dan Sima, viceprimarul municipiului Mediaș.

    Trimite prin e-mail