marți, 16 ianuarie 2024

Publicat la 1/16/2024 04:48:00 p.m. de

Muzeul Gazelor Naturale a marcat Ziua Culturii Naționale printr-o expoziție inedită

De Ziua Culturii Naționale, ieri, 15 ianuarie, Muzeul Județean de Istorie Brașov împreună cu Muzeul Gazelor Naturale Mediaș, a organizat vernisajul expoziției „Începuturile sporturilor de iarnă în România”. Prima itinerare în țară a acestei expoziții a fost la Mediaș deoarece medieșenii au fost și au rămas între cei mai mari iubitori ai munților.  De asemenea, municipiul de pe Târnava Mare este reprezentat atât prin fotografii istorice, cât și prin bunuri culturale de patrimoniu național. Este vorba despre medalii de ciclism de la sfârșitul secolului al al XIX-lea cucerite de Adolf Haltrich și drapelul Societății de ciclism din Mediaș din 1894.
 
 
Expoziția vernisată la Muzeul Gazelor Naturale este înscrisă în agenda de evenimente a Muzeului Județean de Istorie Brașov care pregătesc momentul lansării secției muzeale „Olimpia – Muzeul Sportului și Turismului Montan”, un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021, în cadrul Programului RO–CULTURA. Coordonatorul evenimentului de la Mediaș a fost muzeograful Angela Păucean. Expoziția cuprinde fotografii din prima presă sportivă de pe teritoriul României și fotografii din portofoliul marilor fotografi montani din Transilvania antebelică, Carl Muschalek, Heinrich Lehmann sau Leopold Adler. Textele, selectate din documentația proiectului „Olimpia - Muzeul Sportului și Turismului Montan”, autor Nicolae Pepene, prezintă în premieră națională, la nivel expozițional, începuturile popularizării sporturilor de iarnă în Transilvania și Vechiul Regat. De asemenea, este prezentat și începutul romantic al istoriei casei Reuniunii de Patinaj din Brașov (Olimpia), viitoare gazdă pentru „Olimpia - Muzeul Sportului și Turismului Montan”. Curatorul expoziției este Nicolae Pepene, Managerul Muzeului Județean de Istorie Brașov, iar design-ul expoziției a fost realizat de arhitectul Alina Rizescu și Nicolae Pepene.
 
 
Proiectul „Olimpia – Muzeul Sportului și Turismului Montan”, este nucleul unei secții muzeale noi a Muzeului Județean de Istorie Brașov. Acesta beneficiază de finanțare prin Granturile SEE 2014 – 2021, în cadrul Programului RO – CULTURA, apelul privind „Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate”, cu suma de 617.820,00 lei, echivalentul a 129.194,29 Euro, rată de finanțare 100% din valoarea totală eligibilă a proiectului.
    Trimite prin e-mail