joi, 18 ianuarie 2024

Publicat la 1/18/2024 11:26:00 a.m. de

Mediașul redevine, săptămâna viitoare, capitala folkului românesc

Asociaţia Culturală Mediaș – Cetate Seculară, în parteneriat cu Primăria Municipiului Mediaș și Asociația Mediaș 750 de Ani, organizează  o nouă ediție a Festivalului concurs de muzica folk „Mediaș-Cetate Seculară”. Evenimentul de tradiție va avea loc în perioada 27-28 Ianuarie 2024 și va cuprinde concursul național de muzică folk și 2 seri de recitaluri cu invitați de marcă. Tema festivalului este Unirea Principatelor Române.
 
 
Pregătirile pentru ediția cu numărul 38 a Festivalului de muzică folk „Mediaș Cetate Seculară” au intrat în linie dreaptă. La începutul acestei săptămâni, organizatorii au anunțat lista concurenților admiși pentru concursul din acest an. Din cei 29 înscriși, aceștia au selectat 13, cu 3 mai mulți față de câți au anunțat inițial. „Mulțumim tuturor celor 29 de înscriși la preselecția pentru concursul din cadrul Festivalului Național de Muzică Folk Mediaș Cetate Seculară, ediția a 38-a, 27-28 Ianuarie 2024. Suntem foarte bucuroși de interesul arătat și am acordat o mare atenție procesului de preselecție realizat de către membrii asociației”, spun organizatorii festivalului.
 
Lista concurenților
 
Astfel, în urma selecției, concurenții admiși în concurs anul acesta sunt: Alma Lorena Andronache din Ploiești, Grupul SUMMER NIGHTS din Iași format din Gabriel-Teodor Dirtu și Tudor-Răzvan Poiană, Luca Mastacan din Bârlad, Grupul GLAS din Râșnov format din Claudiu-Ilie Benga și Daria-Maria Rotaru, Jacqueline Crăciun din Craiova și Grupul FRAȚII CĂLIN din Bârlad format din Nicolae Călin și Petru Călin. Lista concurenților este completată de Nicoleta-Teodora Matean din Bistrița, Adriana Mărginean din Mediaș, Grupul ELARIS din Bârlad format din Daria Neniță și Elena Secrieru, Grupul ONIX din Bârlad format din Elena Secrieru și Petru Călin, Maria Matean din Bistrița, Grupul ZORI din Târgu-Neamț/Brașov format din Daria Boghean și Teodora Beleaua, respectiv Vlad Pârău din Sibiu. „Felicitări tuturor! Ordinea intrării în concurs este cea de mai sus, conform regulamentului. Concurenții admiși vor primi, prin e-mail, în zilele următoare informații suplimentare despre participarea la festival” mai spun organizatorii festivalului.
 
5 premii
 
Concurenții vor prezenta pe scena festivalului două melodii folk. Cântecele prezentate trebuie să fie interpretate în limba română. Evaluarea reprezentaţiilor din seara concursului va fi efectuată de către un juriu alcătuit din personalităţi ale genului. Juriul va ţine cont de interpretare, compoziţia muzicală, prezenţa scenică, impresia artistică şi originalitatea. Vor fi acordate un număr de cinci premii. Este vorba de Trofeul „Mediaş-Cetate Seculară” care este în același timp și Premiul I,  al cărui câștigător va primi și suma de 2.000 lei, Premiul II în valoare de 1.500 lei, Premiul III în valoare de 1.000 lei, Premiul Special al Juriului de 700 lei şi Premiul de Popularitate în valoare tot de 700 lei. Totodată se vor mai acorda alte premii acordate de sponsori şi colaboratori. Solistul sau grupul distins cu Trofeul Festivalului va participa la ediţia din anul următor în calitate de invitat în recital.
 
Festival de tradiţie
 
Început în anul 1974, Festivalul Concurs „Mediaş-Cetate Seculară” a reprezentat locul de debut pentru numeroşi tineri pasionaţi de muzică şi poezie, care au reuşit să răzbată dincolo de porţile sufletului omenesc. Pe scenele din municipiul Mediaş, în zilele şi nopţile de festival, au oferit recitaluri extraordinare atât laureaţi ai ediţiilor precedente, cât şi interpreţi consacraţi din muzica românească. Printre aceştia s-au numărat Mircea Vintilă, Mircea Baniciu, Gheorghe Gheorghiu, Ducu Bertzi, Vali Şerban, Grupul Ecoul, George Ani, George Munteanu, Elena Cârstea, Mădălina Manole, Anca Ţurcaşiu, Daniel Iordăchioaie, Ioan Gyuri Pascu, Victor Socaciu, Vasile Mardare şi Emeric Imre.
    Trimite prin e-mail