marți, 23 ianuarie 2024

Publicat la 1/23/2024 12:26:00 p.m. de

Angajatorii care încadrează în muncă șomeri, primesc subvenţii lunare din partea AJOFM Sibiu

Angajatorii care încadrează în muncă șomeri, primesc subvenţii lunare din partea AJOFM Sibiu. Aceștia trebuie să angajeze şomeri peste 45 ani sau părinți unici susţinători ai familiilor monoparentale, şomeri de lungă durată sau tineri cu vârsta cuprinsă între 16 ani și 30 de ani, care nu au loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională. 
 
 
Agenția Judeţeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Sibiu  aplică o serie de măsuri active ce vizează integrarea pe piața muncii a șomerilor și persoanelor în căutarea unui loc de muncă. Printre măsurile destinate creșterii șanselor de ocupare a șomerilor se numără  şi acordarea de subvenții în vederea stimulării angajatorilor de a încadra pe piața muncii persoane aparţinând unor categorii dezavantajate sau cu acces mai dificil pe piaţa muncii.
 
Sumă lunară
 
Ca urmare a aprobării  Bugetului Asigurărilor Sociale pentru Şomaj pentru anul în curs, AJOFM Sibiu beneficiază de resursele financiare necesare plăţii tuturor sumelor restante din anul 2023 aferente  măsurilor de stimulare a ocupării forţei de muncă. Totodată, poate încheia noi convenții cu angajatorii în vederea subvenționării încadrării în muncă pe perioadă nedeterminată  a persoanelor din categorii defavorizate. „Reamintim, angajatorilor care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri peste 45 ani sau părinți unici susţinători ai familiilor monoparentale, şomeri de lungă durată sau tineri NEETs primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni” spune Dana Radu, Responsabil relații mass-media în cadrul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Sibiu.
 
Alte categorii de șomeri
 
De aceeași subvenție beneficiază și angajatorii care încadrează în muncă, potrivit legii, şomeri care, în termen de 5 ani de la data angajării îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă. Dacă nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipată parţială, beneficiază lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condiţiilor respective. De subvenția în cuantum de 2.250 lei beneficiază şi angajatorii care, în raport cu numărul de angajaţi, şi-au îndeplinit obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncă persoane cu handicap, precum şi angajatorii care nu au această obligaţie legală, dacă încadrează în muncă pe durată nedeterminată persoane cu handicap şi le menţin raporturile de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni. 
 
12 sau 18 luni
 
În situația încadrării în muncă pe durată nedeterminată a absolvenților, Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Sibiu acordă angajatorilor subvenții în cuantum de 2.250 de lei/lună pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent angajat. În cazul în care sunt încadrați absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap subvențiile se acordă pe o perioadă de 18 luni. Facilităţile se acordă la solicitarea angajatorilor pentru persoanele din categoriile menţionate și înregistrate în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de muncă Sibiu.
    Trimite prin e-mail