miercuri, 25 octombrie 2023

Publicat la 10/25/2023 02:31:00 p.m. de

Copșa Mică a marcat Ziua Armatei și ziua de naștere a Regelui Mihai

 

Astăzi 25 octombrie 2023, cu ocazia sărbătoriri a 102 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României şi totodată şi sărbătorirea Zilei Armatei Române, la statuia Regelui şi la Monumentul Eroilor din Copşa Mică au fost depuse coroane de flori în prezenţa Primarului Mihalache Daniel Tudor, a lui Domşa Iuliu şi a altor reprezentanți ai oraşului Copşa Mică.

Foto: Facebook Primăria orașului Copșa Mică

„Regele Mihai I este una dintre cele mai importante personalități istorice ale României atât prin instituţia ce a reprezentat-o dar mai ales prin istoria ce stă alături de el. Majestatea Sa Regele Mihai I al României a fost unicul şef de stat, din perioada celui de Al Doilea Război Mondial. De la vârsta de 20 de ani a deţinut demnitatea de Mareşal al României.

Foto: Facebook Primăria orașului Copșa Mică

Prin activităţile sale, prin atitudinea sa publică permanentă, el a fost unul dintre cei mai importanţi avocaţi ai cauzei statului român, unul dintre cei mai importanţi apărători ai esenţei statale a României.

Ziua Armatei Române este ziua când în România se sărbătorește Armata Română, care la data de 25 octombrie 1944 a eliberat de sub ocupația horthistă Transilvania de Nord, în urma Bătăliei de la Carei.

Foto: Facebook Primăria orașului Copșa Mică

Eliberarea teritoriului național, în toamna anului 1944, a fost obţinută prin lupta şi jertfa a 525.702 militari români, din care 58.330 au fost ucişi, răniţi sau daţi dispăruţi. Trebuie spus că eliberarea teritoriului nu a încheiat efortul de război românesc. Armata română a continuat, apoi, să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la victoria consacrată prin actele de capitulare ale Germaniei din 8 şi 9 mai 1945, ce au marcat sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa” au transmis reprezentanții Primăriei Copșa Mică.

    Trimite prin e-mail