miercuri, 27 septembrie 2023

Publicat la 9/27/2023 07:45:00 a.m. de

Delgaz Grid a finalizat cu succes testele cu amestec de hidrogen și gaze naturale din Dârlos

Rezultatele arată că atât rețeaua de distribuție de polietilenă, cât și instalațiile de utilizare și aparatele clienților funcționează fără probleme. La Gornești în județul Mureș, localitate cu rețea din oțel, testele la clienți sunt în pregătire. Delgaz Grid și-a asumat, în premieră în România, realizarea primului proiect care are ca obiectiv testarea încălzirii sustenabile a locuințelor pe baza unui amestec de gaze naturale în proporție de 80% și hidrogen în proporție de 20%.
 
 
Compania Delgaz Grid, membră a grupului E.ON România, a finalizat cu succes, ultima etapă a proiectului 20HyGrid de la Dârlos, prin testarea funcționării unui segment de rețea din polietilenă cu amestec de hidrogen și gaze naturale, primele teste de acest fel efectuate în România. Această etapă a proiectului a constat în injectarea amestecului direct în rețeaua de distribuție a gazelor naturale care alimentează peste 50 de imobile situate pe strada Morii din localitate. „Pentru a demonstra în mod credibil că amestecul de hidrogen și gaz poate fi o soluție fezabilă și sigură în condiții reale, testele pe teren împreună cu clienții sunt esențiale. Pentru noii combustibili sustenabili, cum ar fi hidrogenul, este vorba despre a le oferi clienților experiență și cunoștințe direct de la specialiști cu privire la modul în care funcționează instalațiile și aparatele acestora” a declarat Cristian Ifrim, Directorul general adjunct al Delgaz Grid.
 
Funcționare perfectă
 
Pentru efectuarea testelor, alimentarea cu gaze naturale a fost sistată pe strada Morii, iar rețeaua a fost alimentată dintr-o baterie de butelii cu amestec, pregătită în prealabil. Testele au durat circa șase ore, iar specialiștii companiei au urmărit mai mulți parametri de funcționare a rețelei, au verificat procesul de ardere la toate aparatele de utilizare din fiecare imobil alimentat din rețea și au măsurat parametri de ardere la peste 80% dintre centralele termice. „Nu există nicio diferență notabilă față de 100% gaze naturale în ceea ce privește funcționarea infrastructurii de distribuție și a instalațiilor respectiv aparatelor pe care le-am testat acasă la clienți. Testările din teren validează 100% rezultatele testelor efectuate în poligonul din centrul nostru de instruire profesională de la Mediaș” a completat Dr. Cristian Călin, Manager Tehnic Gaz, coordonatorul proiectului.
 
Rețea de oțel
 
Proiectul 20HyGrid continuă pe o stradă din Gornești, județul Mureș, localitate cu rețea de gaze naturale din oțel. Aici, compania începe luna aceasta testele la clienții casnici pentru a verifica funcționarea instalațiilor interioare și a aparatelor de utilizare existente cu amestec de gaze naturale în proporție de 80% și hidrogen în proporție de 20%. După finalizarea acestora, compania va testa, în ultima etapă, funcționarea rețelei din oțel cu acest amestec, concomitent cu instalațiile și aparatele de utilizare ale clienților.
 
Despre proiectul 20HyGrid
 
Delgaz Grid și-a asumat, în premieră în România, realizarea primului proiect care are ca obiectiv testarea încălzirii sustenabile a locuințelor pe baza unui amestec de gaze naturale și hidrogens. Proiectul, denumit 20HyGrid, se desfășoară în perioada noiembrie 2022 - octombrie 2024 și urmărește să demonstreze că, din punct de vedere tehnic, este posibilă și sigură adăugarea de hidrogen, în proporție de 20% din volum, în rețelele de distribuție și instalațiile de utilizare a gazelor naturale existente în România. Instalațiile de utilizare ale consumatorilor și elementele componente ale sistemului de distribuție nu vor fi modificate pentru acest proces. Rezultatele proiectului vor servi drept model de bună practică pentru viitoarele proiecte și pentru utilizarea hidrogenului în diferite domenii, inclusiv pentru încălzire, prepararea apei calde menajere ș
i a hranei.

 

    Trimite prin e-mail