marți, 23 mai 2023

Publicat la 5/23/2023 07:06:00 p.m. de

Solidaritate cu dascălii

„Legile educației aprobate de Guvern și votate săptămâna aceasta în Parlament ar fi trebuit să conțină și prevederile privind salarizarea profesorilor, așa cum au fost prevăzute în proiectul inițial.“  Deputatul Christine Thellmann a avut o luare de poziție tranșantă, prin care a explicat că actuala criză din educație putea fi evitată. Tema de mare interes a fost abordată de parlamentarul medieșean, în cadrul unei declarații politice intitulată „Educația rămâne o prioritate pentru Guvernul liberal”.

 
La începutul acestei săptămâni, parlamentarii au votat în Senat, cameră decizională, proiectele Legilor Educației. La proiectul Legii Învățământului Preuniversitar au fost 82 de voturi pentru și 28 împotrivă, iar la proiectul Legii Învățământului Superior au fost 79 de voturi pentru și 28 împotrivă. Deputatul Christine Thellmann spune că liberalii au realizat tot ceea ce au promis în materie de educație. „PNL nu fuge de responsabilitatea guvernării. PNL a realizat tot ce a promis când vorbim de învățământ. Legile educației aprobate de Guvern și votate în Parlament sunt o necesitate pentru modernizarea și eficientizarea sistemului, astfel încât întreaga societate să fie marea beneficiară a acestor legi. Pachetul de legi din Romania Educată a fost votat și de Senat, va merge la promulgare și curând va putea fi publicat în Monitorul Oficial. În aceste legi sunt incluse programe precum Masa la Școală, de care vor beneficia un milion de elevi, Școală după Școală, programe digitale pentru educație și masteratul didactic pentru viitorii profesori” spune deputatul medieșean.
 
Alături de profesori
 
Christine Thellmann a avut o poziție fermă în contextul crizei actuale din educație. Concret, parlamentul liberal spune că dacă Ministrul muncii nu insista scoaterea prevederile privind salarizarea profesorilor din proiectul inițial, în prezent nu mai aveam proteste în stradă, părinți disperați că nu știu cu cine să-și lase acasă copiii din cauza grevei și elevi care trăiesc cu frica că nu vor putea susține examenele de capacitate sau bacalaureat. „Dacă legea rămânea în forma propusă de Ministrul educației, atunci profesorii aveau certitudinea că salariile lor vor fi unele decente. Cine a provocat această criză trebuie să se uite ce au făcut miniștrii PNL la guvernare și ce au făcut restul.  Acum voi spune doar că jaloanele asumate de țara noastră au fost îndeplinite de miniștrii liberali, în timp ce ceilalți se tot plâng pe la TV sau la Bruxelles că e greu. În loc să se plângă, mai bine ar veni cu noua lege a salarizării unitare și legea pensiilor speciale, din cauza cărora nu vom primi câteva milioane de euro din PNRR, dacă se mai întârzie mult.  Până una alta, Ministerul Educației a deblocat milioane de euro care merg deja către toate școlile din țară pentru dotări în laboratoare și clase. Sunt investiții care se reflectă în actul educațional și în calitatea orelor.  Sunt alături de profesori, care zilele acestea pe bună dreptate sunt în grevă și le doresc colegilor din Guvern să găsească soluția cea mai bună pentru a creș
te salariile acestora”, mai spune deputatul Christine Thellmann.
    Trimite prin e-mail