luni, 15 mai 2023

Publicat la 5/15/2023 11:23:00 a.m. de

Participare numeroasă în Mediaș la Noaptea Muzeelor

Primăria Municipiului Mediaș, prin Direcția pentru Cultură, a organizat sâmbătă, 13 mai, un eveniment prilejuit de Ziua Internațională a Muzeelor. Municipiul de pe Târnava Mare a aderat din nou la Noaptea Europeană a Muzeelor, organizând un program unitar dedicat acestui eveniment muzeistic de excepție. Și în acest an au fost implicate majoritatea instituțiilor locale de profil, astfel că doritorii au avut acces gratuit pe tot parcursul zilei la toate aceste instituții.
 

Muzeul Municipal Mediaș a fost deschis în data de 13 mai până la miezul nopții. Vizitatorii săi au avut ocazia să vadă o serie de expoziții. Este vorba despre Istorie – Arheologie: Evoluția comunităților umane din zona Mediașului, din preistorie până în epoca modernă”, „Ocupaţii tradiţionale şi port popular pe Valea Târnavelor”, sau expoziția de pictură „Veșnicie românească - Alexandru Vlasin”. O noutate a fost expoziția „Arsenalul și Camera de arme a Sibiului în perioada medievală și modernă”, o colaborare cu Muzeul Național Brukenthal. De asemenea, cei care au trecut pragul muzeului au putut vedea și expozițiile Povestea Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria Alba Iulia 1922”, o colaborare cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, respectiv „Tehnica de ieri – de la mecanic la electric și de la analog la digital”, dar și expoziția de linogravură „Incursiuni în memoria afectivă”.
 
Tur cultural
 
Medieșenii care au avut curiozitatea să treacă pragul Casei Memoriale „Stephan Ludwig Roth”, de pe strada Johannes Honterus, au putut vedea o expoziție care prezintă viața, activitatea și opera marelui umanist. În Turnul Pietrarilor, a putut fi admirată expoziția „Pânza de păianjen în artă In memoriam: Emil Mureșan”, iar Casa Memorială „Hermann Oberth” și-a întâmpinat vizitatorii cu două expoziții. Este  vorba despre „Viața și activitatea savantului Hermann Oberth”, respectiv „Programe de modernizare al elicopterului IAR 330 – PUMA”. La Biserica Evanghelică Sfânta Margareta, vizitatorii au putut asista la o prezentare de orgă, în timp ce la Muzeul Gazelor Naturale au avut ocazia să vadă două expoziții, Istoria gazelor naturale, respectiv „Artă africană”. Tot sâmbăta trecută, doritorii au putut trece pragul Sinagogii de pe strada Mihail Kogălniceanu.

Dragi prieteni a fost o zi de 13 mai absolut minunată. La ora 16:00, grupul de Cercetași Medieșeni veneau în vizită la Casa Memorială Hermann Oberth Mediaș.
Și vizitatorii au venit până la miezul nopții. Ultimul vizitator a fost și cel mai micuț, avea 4 anișori! Bravo micuței cosmonaut,
felicitări
părinților pentru vizită! Mulțumesc colegei Angela Craciun pentru excelenta colaborare! De asemenea mulțumim pentru colaborare colegilor voluntari din Garnizoana Mediaș care ne-au fost alături în această seară minunată! Recunoștință autorităților locale medieșene, conducerii Muzeului Național al Aviație Române pentru sprijinul acordat în realizarea acestui proiect! Să ne revedem cu bine și în 2024!“, a transmis Dan Ramf,  istoric si muezeograf la Muzeul „Hermann Oberth“ din Mediaș.



 
Expoziție de arme
 
Primăria Municipiului Mediaș, prin Direcția pentru Cultură, în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal Sibiu, organizează la sediul Muzeului Municipal, expoziția temporară „Arsenalul și Camera de Arme a Orașului Sibiu în perioada medievală și modernă (secolele XV -XIX). Vernisajul expoziției a avut loc vineri. Expoziția va fi deschisă la sediul Muzeului Municipal, în perioada  13 mai – 27 octombrie.  Colecția de Arme și armuri a Muzeului Național Brukenthal reprezintă una din cele mai importante colecții publice de acest fel din România și cea mai mare din Transilvania. În cadrul acesteia, cele mai valoroase piese fac parte din ceea ce au reprezentat în perioada medievală și modernă, Arsenalul și Camera de Arme a orașului Sibiu. Între cele peste 85 de piese se pot observa arme albe precum sulițe, halebarde, arbalete, arme de foc cu mecanisme primitive de dare a focului ca archebuze sau puști cu fitil, puști și pistoale cu cremene dar și piese de echipament militar, ce vin să întregească astfel spectrul militar prezentat de expoziț
ie.
    Trimite prin e-mail