miercuri, 10 mai 2023

Publicat la 5/10/2023 10:08:00 a.m. de

Accent pe formarea profesională

Peste 100.000 persoane vor beneficia de sprijin în următorii ani pentru a se putea adapta la nevoile reale de pe piața muncii. Investiția în resursa umană va fi o prioritate pentru țara noastră. Tema de mare interes a fost abordată săptămâna aceasta de către Deputatul Christine Thellmann, în cadrul unei declarații politice intitulată „Anul european al competențelor 2023”.
 
 
Piața muncii la nivel mondial este într-o continuă și radicală schimbare. Majoritatea meseriilor de astăzi vor dispărea în mai puțin de două decenii. Școala rămâne însă instituția care trebuie să ofere acele competențe și cunoștințe necesare în meseriile viitorului. Este nevoie de tineri care să îmbrățișeze cunoștințele legate de noile tehnologii, oameni care să știe să comunice, să fie empatici și să știe să gestioneze situații de criză, să știe să facă ceea ce roboții sau inteligența artificială nu vor putea înlocui niciodată.
 
Consultare publică
 
În prezent, România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privința numărului adulților care urmează cursuri de formare profesională, respectiv 1% din populația de 25-64 de ani. Aceasta în timp ce unul dintre obiectivele sociale ale Strategiei Europa 2030 este ca cel puțin 60% dintre adulți să urmeze cursuri de formare în fiecare an și cel puțin 78% să aibă un loc de muncă. În consecință, România va avea de parcurs un drum lung și foarte greu pentru atingerea obiectivelor. „La nivelul Uniunii Europene s-a înțeles faptul că investițiile în resursa umană înseamnă investiții în viitorul Europei și a fiecărui stat membru. În acest sens, România, prin Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat în consultare publică ghiduri ale solicitantului pentru patru apeluri de proiecte ce vor fi finanțate prin Programul Educație și Ocupare și prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021 – 2027. În total, 50.000 de tineri și 56.000 de angajați vor fi sprijiniți să se adapteze la nevoile reale de pe piața muncii în următorii ani”, arată Deputatul Christine Thellmann.
 
Trei apeluri
 
Astfel, sunt lansate 3 apeluri, în valoare totală de 283 de milioane de euro, prin Programul Educație și Ocupare. Acestea vizează mai multe tipuri de intervenții. Punctual este vorba despre adaptarea serviciilor educaționale adresate elevilor și personalului didactic din învățământul profesional și tehnic. Aceste stagii de practică pentru elevi vor dispune de un buget total de 102,37 milioane de euro pentru sprijinirea a 40.000 de elevi din învățământul profesional, tehnic și dual pentru a participa la programe de pregătire practică. Un alt apel se referă la Promovarea dezvoltării programelor de studii terțiare de înaltă calitate, flexibile și corelate cu cerințele pieței muncii. Stagiile pentru studenți, vor avea un buget de 68,96 milioane de euro. Beneficiarii eligibili în cadrul acestui apel sunt instituțiile de învățământ superior acreditate, angajatori publici sau privați, alte entități relevante. În fine, un al treilea apel intitulat „Ține pasul”, cu un buget total de 111,83 milioane de euro vizează actualizarea competențelor specifice ale angajaților ca urmare a evoluțiilor tehnologice rapide și a apariției de noi competențe prin acțiuni relevante pentru ocupare și care să faciliteze accesul la un loc de muncă  sau păstrarea unui loc de muncă.
 
Strategii de dezvoltare
 
În plus, există un alt apel prin care 44 de comunități urbane vor fi sprijinite să se dezvolte. Este vorba de apelul „Sprijin pregătitor pentru elaborarea Strategiilor de Dezvoltare Locală în orașe/municipii cu o populație de peste 20.000 locuitori”, cu un buget de 2,88 milioane euro finanțat prin Programul Incluziune și Demnitate Socială. Practic, se asigură furnizarea de sprijin pentru Grupurile de acțiune locală (GAL) din municipii și orașe cu peste 20.000 locuitori în vederea elaborării Strategiilor de dezvoltare locală. „Acestea sunt doar patru apeluri lansate în dezbatere publică prin care se vor dezvolta localitățile, dar cel mai important se va investi masiv în forța umană, în angajați și angajatori. Formare pe parcursul întregii vieți înseamnă angajați cu venituri mai mari și o economie mai dezvoltată”, mai spune parlamentarul medieșean.
    Trimite prin e-mail