luni, 6 martie 2023

Publicat la 3/06/2023 02:53:00 p.m. de

Transportul aerian de mărfuri, în continuă creștere! Aeroportul Cluj va avea terminal cargo

 

Transportul aeroportuar de mărfuri a crescut cu 22,7% în 2022. Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj a procesat circa 7.000 de tone de mărfuri.

FOTO: Facebook/ Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj

Transportul aeroportuar de mărfuri (inclusiv poştă) a crescut anul trecut cu 22,7%, comparativ cu 2021, de la 41.178 tone la 50.534 tone, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.

Aeroportul Intrenațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca a avut 3.100 tone mărfuri încărcate şi 3.900 tone descărcate. Cu toate acestea, Aeroportul Cluj încă nu are un terminal cargo pentru procesarea mărfurilor.

Cele mai mari ponderi în ceea ce priveşte transportul de mărfuri s-au înregistrat pe aeroporturile Henri Coandă-Bucureşti cu 14.900 tone mărfuri încărcate şi 20.900 tone descărcate, Traian Vuia Timişoara, cu 2.900 tone mărfuri încărcate şi 4.900 tone descărcate, urmat de Aeroportul Cluj. În ceea ce priveşte transportul intern, cele mai însemnate ponderi au fost înregistrate pentru aeroporturile Henri Coandă – Bucureşti, cu 17,5% în total tone mărfuri încărcate, Avram Iancu-Cluj-Napoca, cu 51,7% şi Traian Vuia Timişoara, cu 30,8%.

Terminal Cargo la Aeroportul Cluj

Amintim că, în toamna anului 2022, Aeroportul Internațional Cluj a solicitat sprijin de la Consiliul Județean în vederea realizării unui centru cargo.

„S-a susținut faptul că traficul de mărfuri a înregistrat o creștere susținută în ultimii ani, inclusiv în perioada afectată de pandemie. În prezent, în cadrul infrastructurii Aeroportului nu există un terminal cargo pentru procesarea mărfurilor și coletelor poștale. În ultimii ani au fost primite mai multe solicitări pentru realizarea unui centru cargo care să susțină dezvoltarea activităților logistice și creșterea transportului de mărfuri pe Aeroport. Terenul aflat în perimetrul aeroportului este proprietate județului Cluj”, au declarat reprezentanții Consiliului Județean Cluj.

Consiliul de Administrație al Aeroportului a aprobat în luna august realizarea de către aeroport a procedurii de concesionare a lucrărilor aferente realizării centrului cargo.

„Deși Aeroportul Internațional «Avram Iancu» Cluj are calitatea de entitate contractantă și poate atribui contracte de concesiune de lucrări, este necesar acordul Județului Cluj în calitate de proprietar al terenului pe care urmează a fi edificate construcțiile. Realizarea investiției va contribui la modernizarea Aeroportului, susținând dezvoltarea activităților logistice și creșterea volumului transportului de mărfuri pe Aeroport. Prin realizarea acestei investiții se vor înregistra venituri suplimentare la bugetul județului Cluj, provenite din profitul realizat de către Aeroport”, se arată într-un proiect de hotărâre care va fi votat de consilierii județeni.

Între timp a venit pandemia și războiul din Ucraina, iar, aparent, toate aceste investiții au fost puse pe pauză. Acum, orizontul de timp s-a schimbat pentru 2040.

Date tehnice Terminal Cargo Aeroport

Capacitate manipulare marfă – 50 tone

Suprafaţa – 115.000 mp, inclusiv parcări auto şi construcţii adiacente

Valoare estimată (fără costuri de finanţare)  – 57.853.120 lei fără TVA.

    Trimite prin e-mail